• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 539 i 533

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,500
Gore ispod šarafiča obično bude papirnata brtva (fi 6) ako se ošteti i ako staviš bakrenu bude problem jer treba jače stegnuti pa se može dogoditi da se ošteti navoj u AC pumpi i onda ju moreš u smeče hititi.
Ispod poklopca je gumica i sito, ako sito ne staviš u centar onda nasjedne na gumu i ne brtvi.
Nije nikakva mudrija za napraviti ali treba na neke sitnice pripaziti i ne pretezati, ako bu slinilo radije kasnije malo još osječajno dotegnuti, a ako ne pomaže dotezanje ponoviti postupak.

zveroboy

Novi član
Tu od
26 Tra 2025
Poruka
16
Jedno teoretsko pitanje, do curenja nafte u karter, i mijesanje sa uljem iz AC pumpe, ako dobro razumijem, dodje kad se osteti membrana AC pumpe, pa onda kroz to ostecenje na membrani, nafta ulazi u motorni prostor, kroz otvor gdje se montira AC pumpa na motor, a gdje je dakle pogonski dio u motoru, koji pogoni polugu AC pumpe?

Da li je to jedini scenarij kako dolazi do curenja nafte u ulje, vezano uz AC pumpu kao vektor curenja nafte u ulje?

Da li je zbog toga membranu AC pumpe potrebno mijenjati periodicno u nekom redovitom intervalu, kao dio redovitog odrzavanja, ili se membrana ne dira dok ne nastane problem?

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,274
Nafta tada curi u usisnu granu iz koje moze samo do ventila.

Nafta po meni tu ne moze uci u ulje osim ako ne drze ventili i klipovi a onda za takav motor nije ni bitno

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,274
Danas puni gas sa frezom puna dva sata.
Temperatura je isla do 90 i ni zeru vise, pritisak ulja na punom gasu u zelenom oko 3 mm.
Na 1000 okretaja je stanje na slikama.

Prilozi

• 20250620_112615.jpg
    20250620_112615.jpg
    32.4 KB · Pregleda: 20
  • 20250620_112612.jpg
    20250620_112612.jpg
    31.9 KB · Pregleda: 20
  • 20250620_112609.jpg
    20250620_112609.jpg
    24.1 KB · Pregleda: 20

Irvine156b

Aktivni član
Tu od
23 Tra 2023
Poruka
107
Na 539 osovina kardana ide van/nutra nekih 3 cm i počelo je puštat ulje.
Nisam nikad to skida, dali je moguće da je samo ležaj i semering ili je to veći kvar?

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,500
Jedno teoretsko pitanje, do curenja nafte u karter, i mijesanje sa uljem iz AC pumpe, ako dobro razumijem, dodje kad se osteti membrana AC pumpe, pa onda kroz to ostecenje na membrani, nafta ulazi u motorni prostor, kroz otvor gdje se montira AC pumpa na motor, a gdje je dakle pogonski dio u motoru, koji pogoni polugu AC pumpe?

Da li je to jedini scenarij kako dolazi do curenja nafte u ulje, vezano uz AC pumpu kao vektor curenja nafte u ulje?

Da li je zbog toga membranu AC pumpe potrebno mijenjati periodicno u nekom redovitom intervalu, kao dio redovitog odrzavanja, ili se membrana ne dira dok ne nastane problem?
Ne diraj, jer bu nova procurela prije nego stara.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,500
Na 539 osovina kardana ide van/nutra nekih 3 cm i počelo je puštat ulje.
Nisam nikad to skida, dali je moguće da je samo ležaj i semering ili je to veći kvar?
To trebaš čim prije otkloniti jer postoji mogučnost da ti kardanska izleti van a onda je velo sranje lomova moguče.
Ulje van, ona tri šarafa van da oslobodiš čahuru koja služi kao nosač semeringa i kardanska van da vidiš kaj je sa segerom.

zveroboy

Novi član
Tu od
26 Tra 2025
Poruka
16
Ocistio sam taloznu posudu koja je u mojem slucaju na vrhu tijela AC pumpe. Bila je puna mulja, i jedna i druga polutka. Pritegnuo sam lagano nakon sklapanja, i kad sam kasnije upalio traktor vidio sam da gore na poklopcu, tj na sarafu koji drzi poklopac slini nafta, i stvara se mala lokvica na vrhu poklopca, pa sam pritezao naknadno vrlo oprezno, dok to slinjenje nafte nije prestalo.

U pakiranju Donaldson filtera goriva, su 4 gumice, jedna vrlo mala, jedna cca 1cm, i dvije velike.
Dvije velike, i ova treca od 1 cm mi je bilo jasno kuda idu, ali za ovu 4-tu skroz malu, nisam uspio shvatiti kamo ide, pa ih nisam primjenio. Odzracio sam gore na sarafima na tijelu nosaca filtera goriva, na ona 2 sarafa iza sarafa koji nosi ulozak filtera. Traktor pali i radi normalno, ne curi nafta nigdje na filterima goriva.

Hvala na pomoci, i na savjetima.

Iduce bih podmazao mehanizam volana, koliko sam shvatio otvor na koji se naljeva ulje je ispod akumulatora?
Koje ulje, i koliko ulja mi treba za mehanizam volana?
Gdje se ispusta staro ulje?

Najnoviji postovi

Na vrh