• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

IMT 542

• Temu pokrenuo strongboy
  • Datum prvog posta

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Nema veze kaj je antifriz unutra,ivan kc je dobro napisal,pakunzi su ti pri kraju i tvrdi i kad se zgrije nebi smjel curkat,a ak velis da ima lufta na lezajima trebat ce to sanirat ili novu pumpu,prije proljeca.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Istina i Bog, ova je nekakva Indijska bila nabrzinu stavljena na 565, dal sam joj 3 godine, tak je nekak i zdurala, bude remont na prolječe, stavim ovu našu Vin-prom gore, valjda bude podurala jedno par godin.

Samo kaj me muči to kaj budem novu boju zguljil dok budem šerafil...cccc :D:

kec-m

Član
Tu od
6 Ožu 2011
Poruka
465
Bolje ti je da staru ako imaš orginala zrepariraš nego stavljti svašta nešta . Pakung i ležajevi su kolko i runda pijače .

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,952
Ja bih rađe kupil novu pumpu nego prešal pakung na staru makar je jeftinije ali to prešanje zna biti jako bolno naročito kod IMT-a .:icon_scratch:

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,446
Ja sam prosle godine repariral originalnu pumpu od 539 iz 2000.-te i durala je jednu godinu..
I to kaj mi je rodak zabadava obradil peraju na drebangu i s presom napresal osovinu, jos da sam to platil, nula bodova..
Samo mi je zal kaj sam dva puta skidal haubu i hladnjaka dolje, nikad vise..

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,901
Novo je ipak novo..
Za tih 250-300kn se ne isplati nekaj kemijati..

No uvijek ima onih koje vole plačat dvaput..

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ja sam prosle godine repariral originalnu pumpu od 539 iz 2000.-te i durala je jednu godinu..
I to kaj mi je rodak zabadava obradil peraju na drebangu i s presom napresal osovinu, jos da sam to platil, nula bodova..
Samo mi je zal kaj sam dva puta skidal haubu i hladnjaka dolje, nikad vise..
primjer iz prve ruke , kaj se desilo , zašto je puštala , ajmo analizirati stvar ..puno je ovdje kandidata za i protiv reparacije

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,446
Prvo je pocela samo pomalo pustati, znaci gdje koja kap, ali dok sam ugasil traktora. Dok je radil onda nije..
Onda je pocela cviliti, i dalje sam vozil, onda nakon tjedan dva je dobila lufta, znaci dok primem rukom ventilatora, pocel se cimati..
I jednog dana vozim gnojnicu 10 km od kuce i probam ventilatora, kad ono mice se cijeli centimetar lijevo desno.. Ali zanimljivo da jos uvijek nije curila dok je traktor delal..
I vracam se kuci i prvo primjetim da mi se zapalila kontrolna lampica, pogledam na sat a ono temperatura blizu 100.. Ugasim traktora i vidim opal remen, a iz pumpe tece..
Znaci vec je dobila toliko lufta da je zbacila remena dolje (dobro, on je isto bil 14 god star), a nakon reparacije je napravila cca 200 rs..

lisnik

Dobro znana faca
Tu od
15 Velj 2010
Poruka
2,105
U tvom slucaj si stavio škart lezaje ili si se negdje zaj.. u montazi.Problem novih pumpi si inace nekvalitetni lezaji.Kad se pumpa renovira nebi se trebao koristiti cekic kao sto vecina radi..

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,446
Stvarno se ne sjecam kakve sam lezajeve stavljal, al cekic nisam koristil prilikom repariranja, pomocu prese smo izbili i ubacili osovinu..
Ali velim, prvo je pocela pustati samo kad sam traktora ugasil, znaci par kapi je kapnulo, onda je pocela cviliti, pa nakon svega toga dobila luft..

kec-m

Član
Tu od
6 Ožu 2011
Poruka
465
Repariral sam puno pumpi i nije ni jedna procurila da bi se sjećal kad sam točno delal .

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
imam i staru originalnu doma, samo neznam dal je več bila koji put reparirana ili ne, pošto je stara bila kojih 22 god. dok sam ju skinul dole.

Tomo1987

Član
Tu od
4 Kol 2010
Poruka
616
Stvarno se ne sjecam kakve sam lezajeve stavljal, al cekic nisam koristil prilikom repariranja, pomocu prese smo izbili i ubacili osovinu..
Ali velim, prvo je pocela pustati samo kad sam traktora ugasil, znaci par kapi je kapnulo, onda je pocela cviliti, pa nakon svega toga dobila luft..

Dok puma radi (vrti) tlak koji stvara vruca voda-antifriz nestaje u kileru, a kad stane stvara se u motoru i pumpi jer nema protoka. Tko ima termostat to prije primjeti jer se tlak zadržava u krugu motor-pumpa.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
.nego koko može biti tlak u bloku a u kileru ne , ne znam kako uopče razumjeti tvoju tezu jer je nemoguča .

Zakon o spojenim posudama je vrlo jasan

Posljednje uređivanje od moderatora:

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,952
U zakonu o spojenim posudama nema zračnih jastuka, kovitacije, različitih temperatura pa tekučina koje ližu i ne ližu stijenke pa kapilara :icon_pray:

Tomo1987

Član
Tu od
4 Kol 2010
Poruka
616
@Željko kž
Gdje sam spomenuo zračne čepove?

@Puknuti
Zagrijavanjem vode stvara se tlak zbog širenja molekula, ako je čep ispravan mora se pojavit tlak. Pošto je to zatvoreni sistem on nema kuda...

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
@Puknuti
Zagrijavanjem vode stvara se tlak zbog širenja molekula, ako je čep ispravan mora se pojavit tlak. Pošto je to zatvoreni sistem on nema kuda...
to je točno stari ali ti si gore napisao ovako
:
Dok puma radi (vrti) tlak koji stvara vruca voda-antifriz nestaje u kileru, a kad stane stvara se u motoru i pumpi jer nema protoka. Tko ima termostat to prije primjeti jer se tlak zadržava u krugu motor-pumpa.
tlak ne nestaje u kileru jer je kopletni sistem pod istim tlakom , kad traktor radi i kad se ugasi ..... sve dok se voda ne ohladi .
Pumpa ne pušta u radu radi centrifugana sila tekučine na peraji koja se suprostavlja tlaku vode u sistemi i zato ne pušta dok radi .

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,952
Na čep namontiraš manometar i onda budeš videl da kod večeg gasa je u sistemu veči tlak sa i bez termostata ili centralno pumpa ima tri brzine u trečoj je največi tlak buduči da je sistem zatvoren(expanziona ima isti tkak) veči tlak radi pumpa po vama nemoguče jer vrti istu vodu u istom prostoru :icon_scratch:

Najnoviji postovi

Na vrh