• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Imt 549

• Temu pokrenuo intercooler
  • Datum prvog posta

Gazda.Joza

Aktivni član
Tu od
1 Velj 2023
Poruka
157
BD2B4D01-5691-427B-B94A-04384F5C1FD5.png Evo i mene nakon dugo dugo vremena.Jedna slika od jučer…
U međuvremenu dok me nije bilo se nije mnogo dešavalo,549 je super i srušio je sve one priče kako je loš da nevalja da ima 100 mana.Jedina stvar koja je promjenjena je obrtomjer jer je presto brojit radne sate!

Gazda.Joza

Aktivni član
Tu od
1 Velj 2023
Poruka
157
Radil sam s torpedo 75 u šumi a i s fiat 450

Posljednje uređivanje od moderatora:

Petretic549

Dobro znana faca
Tu od
19 Lis 2011
Poruka
1,436
Uspješno riješen prekidač stop svjetla, radi ko na autu 😎
IMG_20230714_162829.jpg
Na dalje me zanima pošto sam potegnul kompletan zaseban vodič za radna svjetla i ostale potrošače da rasteretim kontakt bravu došal sam na ideju da si ugradim prekidač za masu za nedaj Bože požara da mogu brzo struju isključiti, pa me zanima jel bi bilo problema ili nekakvih velikih gubitaka kada bi kabal od mase potegnul skroz do instrument ploče, prekidač bi montiral na lijevom boku gdje je neka rupa za nešto bila predviđena i masu bi spojil na nosač glave volana(treća slika)?
IMG_20230714_192418.jpg
Ovdje bi montiral masu:
IMG_20230714_192428_edit_61116334365227.jpg
Neke preporuke za uzimanje novog vodiča ili da jednostavno uzmem po starome?

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Gubitak ne bi bio problem..ali po meni ručno isključivanje mase nema smisla jer: ili si rob te sklopke ili ne bude isključena u najbitnijem trenutku.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Obično se ugrađuje negdje blizu akumulatora, gdje je najkraća veza. Razlog nije pad napona već položaj neštićenog dijela instalacije.
Zakaj bi ti pri instrument ploči?

Posljednje uređivanje:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Ak kak ga onda uključiš?
Ako opet kontaktom, onda to nije baterijski rastavljač.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
u ADR verziji ima jedno tipkalo , morao sam stisnuti tipkalo i dati kontakt , tada prihvati rele .
Možda ADR ima druga pravila i razloge , mene bi to zadovoljavalo

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
@Petretic549
Strujni krug možeš prekinuti prekidom bilo kojeg "glavnog kabla" bez obzira da li je to iza + (plus) kleme ili - (minus kleme). Svaki je takav odabir bolji od nikakvog.
I da stavi što bliže na dohvat ruke, ili ako je dalje stavi mogućnost isključenja potezanjem sajle, kao mi na trkačim autima - nekada...

martinv1

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2020
Poruka
1,567
Obično se ugrađuje negdje blizu akumulatora, gdje je najkraća veza. Razlog nije pad napona već položaj neštićenog dijela instalacije.
Zakaj bi ti pri instrument ploči?
Vjv da ga može isključit dok je u traktoru, ako nešto pođe po zlu.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Vjv da ga može isključit dok je u traktoru, ako nešto pođe po zlu.
Ionak mora izaći s traktora ili kabine.
Ako hoće iz kabine, jedini pravi odabir je sajla, kak je kolega @plus rekel. Na trkaćem autu ima smisla, dok na traktoru ne vidim potrebu za tim.

Problem svih drugih rješenja je da je instalacija "živa".

Naime, ak se dogodi požar (nedaj Bože), i kad kabeli izgore, "živi vodič" ne smije dojti na masu. To je izvedivo samo pri kratkom minus kabelu, koji je u zraku između akumulatora i rastavljača.

Ima negdje slika kak sam to izvel na svojem traktoru.
Rastavljač je otvoren dok traktor nije u upotrebi (znači uvijek :hahah:), zatvara se prije prvog dnevnog paljenja, a isključuje se na kraju dana kad se traktor parkira.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Na trkačem autu akumulator se rastavlja kad se auto zapali a ovo o čem pričamo služi da se auto ne zapali.

ADR je opet druga priča

Najnoviji postovi

Na vrh