U vezi prvog dijela ovog teksta rekao bi da si djelom u pravu, to sto nam drzava isplacuje poticaje nije stetno za nju cak naprotiv mislim da kad bi ti poticaji bili i veci i kad bise isplacivali u vise proizvodnih grana vezanih za poljoprivredu da bi se to itekako odrazilo na ukupnu proizvodnju, na standard proizvodjaca a vjerujem i da bi se popravio BDP u drzavi. Pojacala bi se proizvodnja jer bi se vise ulagalo naravno kod ovih "komercijalnih" proizvodjaca. Problem je sto oni "nekomercijalni" proizvodjaci tj ljudi koji idu na osrednje ili nize prinose sa minimalnim ulaganjima svoj dio "kolača" tj poticaja koji dobiju od drzave potrose na: placanje dugova i kojekakvih kredita, rezija, kupe auto, kupe komad zemlje, skoluju djecu na fakultetu, na fasadu, novu kuhinju, cipele i garderobu, idu za te novce na more ili trk po kombaj u njemacku. Znaci, tek mali dio proizvodjaca poticaj iskoristi na nacin da je ulozio u proizvodnju. Ima lijeka i za to. nedavno sam cuo prijedlog da se poticaj uopce ne isplacuje u novcu nego da se u tom iznosu umanje nasi racuni za repromaterijal sto je ok ideja ali to je vec vidjena stvar u susjedstvu i na taj nacin su se pojedinci bijesbo pomogli a sitna raja spusila kak to vec ide. Ovo bi mozda i proslo pod uvjetom da repromaterijal nabavljamo od firmi koje su direktno pod nadzorom Agencije za isplatu te da nam visinu odobrenih subvencija daju temeljem prosjecnih prinosa u protekloj godini. U tom slucaju bi se zemlja daleko bole obradjivala i vise bi se proizvodilo.
Ovo oko bivse Yuge nije vrijedno pominjati, tada su svinje otkupljivale masa klaonica i preradjivaca a nisu trcali van, novac je bio za dan dva na rukama ili na racunu. Nije se uvozilo ono sto smo mogli sami proizvesti, svi smo imali posla koliko smo htjeli i mogli raditi i to je bilo na vrijeme placeno. Gradilo se naravno, moj otac je radio 5 puta manje zemlje nego ja sada i zivio mozda i bolje nego ja. Danas je situacija u poljoprivredi blago recena RASPAŠOJ tako da u utrci sa zapadnim visoko poticanim proizvodjacima ako nam ukinu ovo malo bijede na koljenima smo, mozemo pravac za Kanadu, Australiju...