U svezi jučerašnjeg sastanka u Đakovu.
Opet se dešava ista stvar ko i kod prijašnjih pregovora, totalna razjedinjenost udruga i zastupanje vlastitih interesa.
Jučer se je opet svašta nudilo i mislim da nam je mr. Čo i naša država i dosta dali, nije stvar u tome da nam oni ndaomiravaju cijenu do 1,25 kn, jer time se samo sponzorira one koji nas i gule- Žitozajednicu.
Jučer je trebalo riješiti pšenicu i sve oko pšenice. Ministar nam je ljepo rekao da će isplatit idući tjedan 60 % poticaj za pšenicu i repicu, a ostalih 40 % da će mo u 9 mjesecu dobiti vrijednosni papir za gnojivo iz petrokemije, a ko neće ljepo napiše i ćeka 1 mjesec 2010.g. ako hoće novce. Isto tako je rekao da će se u 9.mjesecu obradit vagarinke i do 15.10. iplatit 15 lipa po kili za pšenicu i 30 lipa za uljanu repicu. Također je dao i da će se danas i sutra počet isplaćivati poticaji za mlijeko za 6 mjesec te razlika do 2,20 kn, što je danas barem meni upalćeno. Mr. Čo je također rekao da ministrstvo nema novce predviđene za stari poticaj. Najveća pobuna ovih udruga koje su napustile sastank nastao je oko onih 205 milijuna zaostalih poticaja iz 2008.godine, onaj predstavnik Pokorovac-iz Hss-a svukovarsko srijemse žup je rekao da njega boli ku... za pšenicu da on tak nema puno već da su njemu bitniji novci za silažni kukuruz iz prošle godine. Čo je pokušavao umiriti sve i rekao da će kontaktirati ministricu Kosor i pokušati dogovoriti sastanak snjom oko te love jer su ona i Polančec te novce i obečali. Nakon što je sastanak završio i potpisan onaj dogovor. U povratku kući Čo je javio da je dogovorio sastank s Kosoricom i da je ona načelno obečala da će ona svoje i ispuniti.
Mi smo sinoč imali sastank oko prosvjeda i čekali istovremeno vjesti iz Đakova. Sastanku je nazočila i saborska zastupnica gđica. Marijana Petir Ona nam je dala podršku u našim radnjama i čak probal neš intrvenirat u našem mlinu, al bez uspjeha. Također nam je rekla da ministarstvo poljop. radi sve moguće da nam se pomogne i da u rebalnasu nije dirana poljoprivreda, čak je i povečan iznos za subvencije. Ali također je rekla da čim više odugovlačimo i rastežemo stim pregovorima gubimo dragocjeno vrijeme, jer uskoro sljede još 2 rebalansa i da se može desit da izgubimo dio novaca za potpore. Te da prihvatimo ovaj model koji nam se sad nudi, jer trenutno to nam je najbolja ponuda a kasnije može biti samo gore.
Još ima svega u glavi, al neznam ni sam kaj sam preskočil.....