• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kako naštimati plug???

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Marko355,

može li se za povišenje daske koristiti naziv deflektor, a za produžetak daske , pero?
Naime i ta dva izraza se često mogu naći u raspravama o plugovima.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Odnosi li se "to je to" na moj upit ili na odgovor koji je dao @mali.alen.
Ako nije na moj, ostaje pitanje je li produžetak daske = pero.

karlo.bozic

Član
Tu od
27 Svi 2011
Poruka
703
Produzetak daske = peri
Povisenje daske = deflektor

Poslano sa mog GT-N7100 koristeći Tapatalk

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Hvala. :icon_pidu:
Izgleda da nisam potpuna neznalica. :icon_mrgreen:

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
Čuo sam od ljudi da bi od ovog Slavonca 12 coli bilo moguće napraviti 10 coli tak da se zadnji plug pomakne na vanjsku stranu nosača tj zašrafi se ne unutra između dvije letve nego s vanjske strane, jel bi šrafi to izdržali?

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Kaj slavonac nema nosač daske između dvije horizomtalne grede? Jel se buju horizontale dale stisnuti kad izvadiš nosač daske ili buš nekaj stavil na mesto?
Brat jek kupil PTO i bez problema smo od 2 x 10" pomicanjem nosača zadnje daske napravili 2 x 8". No kod njega je nosač daske privijačen sa strane horizontalnih greda.
Možeš probati i ako uspiješ stisnuti horizontale, a da vijci još uvijek prolaze kroz rupe, možeš koristiti. Doduše nosivost vijaka bu malo manja, ali bolje da kod preopterećenja pukne vijak nego da se savine plug. Ako ne bi držali u normalnoj zemlji, uvijek možeš staviti kvalitetniji vijak.

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
Ubaci se između komad štafle ili željeza, istina trebaju nešto duži šrafi, ja to još neću radit dok ne uštimam plug do savršenstva da vidim kako će vući.

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Ja sam svoje širio tako da sam prvom dodao još 6 cm. Naručio sam nove vijke jačine 10.9 i već jedno tri godine nema problema. Tri vijka sa maticama jedno 120kn.

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
Ne vuče sad, prije mi je bilo sve pomaknuto ulijevo, nije dobro prevrtao brazde i vukao mi je stalno udesno čini mi se, sad je prvi plug više desno bliže desnog kotača, još malo visi lijevo u brazdi, al ne znam kako da ga više dobijem da stoji ravno?

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
O dubini oranja ovisi na koju stranu ce biti nagnut plug ali zato na traktoru desnu polugu skratis ili produzis kako bi dobio plug u ravninu,,,

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Gustavo, imaš li onu ručicu na plugu? Mislim da ti plug gleda udesno kada bi gledao uzdužno. A kada bi ga gledao od iznad mislim da bi trebao malo nagnuti ulijevo i skratiti topling. Ima li koji iskusan orač tebi u blizini?

Poslano sa mog SQ-45E01B koristeći Tapatalk

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
Nema, to je sve stara priučena ekipa koja mi ide na živce i kod mene idu gledat kak sam recimo namjestio sijačicu, znam da mi jedan rekao da topling stavim na 11 navoja i porihtam s desnom ručicom. Mislim da je ovo ok jer ionako ne koristim sam traktor tako da se topling i ručica skraćuju i produžuju kako kome treba, bitno da sam plug pomaknuo udesno jer je bio gurnut ulijevo i time dobio normalno prevrtanje brazde. Ak me bude dalje zezao s vučom napravit ću od njega 10 cola tak da zadnji plug zašrafim s vanjske strane :)

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Nitko od nas nije spominjao topling nego okomitu polugu na desnoj ruci traktora.

Najnoviji postovi

Na vrh