Re: kalači drva
Heeee niste baš u pravu istina da se prenosom može gubiti snaga ali se može i dobivati jeste li uopšte probali cijepati sa cjepačom koji je namjenjen primjerice za Fergusona ja jesam i daleko bolje i brže cijepa sa manjm gasom nego ferguson a 30konja nije u ovom slučaju i trideset konja na izlaznom vratilu jer primjerice vladimirac ima 31 konj i mora dati priličan gas da bi mogao cijepati sa tim cjepačom koga smo mi probavali.znači cjepali smo sa fergusonom ,vladimircom i tomom 730 tomica je cijepao sa najmanjm gasom a učinak je bio isti zahvaljujući samo bržem okretanju izlaznog vratila pod istim gasom a tomo serije 800 se gušio i čijepač ga čak mogao ugasiti kada se zaglavi u drvu jer je vrtnja izlaznog vratila sporija i drukčije izvedena nego kod tome serije 700.sve probano u praksi ništa ne govorim na pamet. i nisam rekao da se pumpa vrti na malim okretajima pa i budala zna da na malim okretajima ne može cijepati rekao sam da tomi treba manji gas da bi postigao odgovarajuću brzinu vrtnje pumpe.
e pa gospodo znalci objasnite mi to.
P=A/t
A=Fx s
F=sila
s=put kojim djeluje sila
P-snaga
A-rad
t-vrijeme
F= 15 000kg x 10M/s2 (g)
F=150 KN
dakle sila cjepaca od 15 t je 150KN
ako radi pod max snagom opterecenjem na 1m, izvrsi rad (A)
A=150KN x 1m
A=150KJ
P= A/t
uzmimo da se cijepanje izvrsi za 2 secunde
P= 150KN/2sec
P=75KW
Uzmimo da se cijepanje izvrsi za 4 secunde, onda je potrebna snaga 37,5KW, sto je brze cijepanje potreban je veca snaga, znaci mozes ti ubrzavati koliko hoces, ali onda treba snaga da se u tom vremenu izvrsi taj rad,
Dakle snaga je rad u jedinic vremena, tj brzina kojom se izvrsi neki rad,
Sada ce neko reci da cijepa sa manjom snagom, racunao sam za konstantnu silu od 15 t cijelim hodom od 1m, 15 t rijetko kad treba pogotovo ne cijelom duzinom cijepanja, tako da to ide i sa manjom ulaznom snagom.
Nije visa nauka, nekad se ovo ucilo u 7. razredu osnovne skole.