- Tu od
- 14 Pro 2007
- Poruka
- 12,173
Savo u kojoj je fazi tvoj cjepač?
u fazi hrdjanja :mrgreen:
neznam jesam li već napisao , isproban je ali u nerealnim uslovima (nije opterećivan maksimalno)
trebam mu napraviti nosače da ga mogu nositi na polugama , i malo ojačato onaj dio koji drži klip
možda čak malo i modifikujem sjekiru , ugao oštrice čini mi se da sam idealno pogodio ali sam ostavio usku sjekiru u gornjem dijelu , malo ću je proširiti da sa manjim ulaskom klipa u drvo više rascijepi pošto mi je radni hod klipa 40cm
maksimalni otvor sam napravio 110cm , znači klip silazi na visinu od 70cm što je većini metrica dovoljno da pukne potpuno , za one neposlušne vjerovatno da će ispod biti jedan podmetač da iz 2 pokreta rascijepi skoro do kraja
cjepač će biti napajan sa hidrauličnim sistemom vladimirca , brzina i nije neka impresivna ali obzirom koliko ja koristim cjepač (malo) onda bi brzina i ne igra neku bitnu ulogu
vjerovatno da će posle biti potrebe za pumpom na njemu ali otom potom , imam čak i nekoliko pumpi od kojih je jedna klipna koja bi dobro došla za njega
čak sam razmišljao da spojim dva cjepača u jedno postolje i kada se cijepaju kladići mogu dva čovjeka u isto vrijeme da rade
veći cjepač bi se napajao svojom hidraulikom a onaj manji što sam prije pravio bi se napajao hidraulikom traktora
eto to je to , čekaju se kišni dani za nastavak akcije pošto svaki lijep dan koristim da napravim koji dinar