vlč.puknuti
Iskusan lik
- Tu od
- 14 Svi 2008
- Poruka
- 23,636
Ne kužim kako lik odmotava sajlu..ne vidi se ni na videu..ako je jedan kraj motora u tanku znači sa ga vrri samo u jednu stranu
Misliš za pogon kotača ?@vlč.puknuti nevezano za kalače ali kako se onda upravlja s hidromotorima na recimo kombajnu? Znači oni moraju stalno imati protok ulja da rade? Vidio sam da čovjek prodaje štore sa prednjim pogonom preko hidromotora pa me zanima kako je to uskladio.
Usklađenost je manji problem kada su motori vezani paralelno , ako su u seriji kao recimo kod bourgonija onda oko nisu u istom stanju potrošenosti može da se desi da "zavlači" berač u stranu.@jocc taj sam i ja vidio na oglasu
I stvarno zanimljivo izgleda, nema kardana, nema zglobova, veći zakretni kut kotača može biti, manje mjesta sve skupa zauzima..
Ali me isto muči ta usklađenost sa zadnjim pogonom. I koju snagu mogu ti hidromotori isporučit? naravno treba složit hlađenje ulja, mislim da hidromotori najbolje zagriju ulje..
Samo onoliko brzo koliko hidromotor dozvoli nije u potpunosti slobodan nemože preteć brzinu hidromotora.Na tvorničkom vitlu, hidro motor se vrti u odmatanju sajle. Na njemu postoji frajlauf spojka, tak da bubanj može stajati iako se motor vrti. Povlačenjem sajle vrtiš bubanj, tak da sajla ostane cijelo vrijeme koliko-toliko napeta. Zato na gornjoj tvojoj slici i postoji mehanizam koji vrti bubanj dok vlečeš sajlu.
Akp te muci kaj sam napisao da se ne može okretati ni da nema u njemu ulja to se odnosi na potezanje rukom..orbitalni tip motora ima na neki način redukciju kad radi na ulje ..u obrnutom smjeru je ubrzavanje rotora..i čovjeku bi bilo preteško odmatanje rukom sajle,.To mi je jasno na koji način funkcionira i kako promijeniti smjer, nego pitanje je kako bi se okretao kotač ako nema protoka ulja, znači nema gašenja pogona kotača jer bi zablokirao? Kako uskladiti zadnji kraj koji ima pogon preko mehanike i prednji preko hidraulike ?
Takođe sam uvjek za takav izbor. Na doboš dodati malo kočnice i to radi.Sad možemo nastaviti priču koliko je mehaničko vitlo na kalaču zapravo jednostavnije. I dalje bi bilo moj prvi izbor.