• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kalači drva

Tu od
24 Svi 2024
Poruka
49
Pozdrav, vrlo vjerojatno da je ovo pitanje već netko pitao ali zanima me kakva su vaša iskustva sa električnim cjepačima? Godišnje imam oko 8 metara drva. Gledao sam Scheppach od 8t i od 15t. Izgledaju mi kao super mali kalači ali na prvu izgleda da su dosta spori? Može li se to nekako ubrzati možda? Pa me zato zanima vaša mišljenja i iskustva.

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
837
Brzina cjepača ovisi o sili koju može ostvariti na sjekiri ('tonama') i o snazi motora koji vrti hidrauličnu pumpu..... znači što je viša sila i što je veća brzina cjepanja - potrebna je veća pumpa koju onda mora pogoniti veći električni motor. Postoji mali trik kojim se to može donekle malo 'zaobići' a to je sistem sa dvije pumpe koji radi tako da radi većim kapacitetom (veća pumpa) kada je potrebna manja sila i onda je veća brzina sjekire, a kada je potrebna veća sila - onda radi manja puma i samim time sjekira je sporija ali ostvaruje veću silu. Ja imam takav cjepač i to radi prilično dobro. Realno takav cjepač može koristiti nekoliko domaćinstava, ja za svoj imam još dvije stalne 'mušterije'. Ovaj sa linka je kao moj, ali zahtjeva trofazni priključak struje, ima 2.2 Kw motor i prilično je brz za svoju snagu i silu koju može ostvariti. I da, ono što je najbitnije kod ovog cjepača je da cjepa kada sjekira putuje u obe strane, nema gubitka vremena kada se sjekira vraća.

Posljednje uređivanje:

Najnoviji postovi

Na vrh