Re: koje ulje u motor zetora?
bas sam skinuo sa neta prirucnik za zetor 6011 7011 6045 7045 na engleskom
gdje pise lubrication chart: engine- sae 20W30
koje bi to onda ulje bilo jebo...e
Priručnik je vjerojatno iz doba 70tih godina i za nečije drugo tržište. Danas nije trend proizvoditi ulje bliskih zimskih i ljetnih gradacijskih viskoznosti, pa je tako umjesto 20w30, aktualno 20w50, rjeđe i 20w40.
Tehnologija obrade i nedostatak aditiva, bili su upravo put do monogradnih ulja, kasnije su došla multigradana ulja (upravo 20w30) koja su pokrivala i zimski i ljetni period eksploatacije, ali ipak, ne toliko kvalitetno kao danas, kada je moguće stvoriti ulje koje je dovoljno tečno na niskim temperaturama, a dovoljno viskozno na viskom temperaturama.
Tako smo sa 15w40 ulja došli na 5w40 koja u suštini jednako dobro zadržavaju viskoznost na viskom temperaturama no 5w daleko bolje štiti motor od trošenja na niskim temperaturama. Da ne govorim o velikim rasponima poput 10w60 ulja koja su bila posebno osmišljena za visoka temperaturna opterećenja motora osobnih vozila.
Danas kada se ekonomija i ekologija trend, dolazimo opet na 5w30, 5w20, 0w20 motorna ulja, no danas, za razliku od vremena 70tih godina, obrada, materijali i konstrukcija motora uvelike odstupaju.
Malo sam se raspisao nevezano za Zetora, no htio sam razjasniti neke stvari oko gradacijske viskoznosti.