Mi uvijek stavljamo sol, papriku i češnjak i bude dobro. Sva skup se stavi u posudu s tim da se povremeno okrene. Ja tak radim več 15 godina i moji godinama prije. Nikad nismo imali problema sa sušenjem. Ove slike gore su od prošle godine tak da mogu reči da je bil odličan špek.:drinkers:
Pa ,treba malo čvršće držati tolko da se vidi kroz crijevo kako se smjesa unutra vrti.Ove su kobase na slici izbodene čačkalicom na mjestima gdje smo primjetili prazan prostor.
Nesmeta malo ljute paprike za pac a i češnjak ima baš tu funkciju da da mesu malo nekog štiha ...
Ova ti stoji ako tebi paše za druge te nije briga za dobre kobasice postoji samo jedan recept ....
Isto tak i ja radim samo dodamjoš malo papra i žlicu šečera. Kak špek stavljate režete ili faširate?Mislil sam na to da svako ima svoj recept koji mu odgovara,ja ti radim od 2-2,5%soli večinom 2,2%, dvije žlice jušne ljute paprike na deset kila to mi je mjera jer imam svoju papriku i znam koliko je ljuta ,i voda od češnjaka i uspjeh zagarantiran to pričam za salame 45-50 promjera .
Crnu svinju sam nabavil od našeg forumaša Nikole 75 ima čovjek vrhunske svinje.
Papar ne stavljam jer gubi na kvaliteti ako misliš na sitni jedino u zrnu i ja stavim šečer to sam zaboravil napisati špek meljem znal sam rezati ali djete neče ovak jesti ma moram mljeti a i nekak mi je bolje..
Mislil sam na to da svako ima svoj recept koji mu odgovara,ja ti radim od 2-2,5%soli večinom 2,2%, dvije žlice jušne ljute paprike na deset kila to mi je mjera jer imam svoju papriku i znam koliko je ljuta ,i voda od češnjaka i uspjeh zagarantiran to pričam za salame 45-50 promjera .
sličan je i naš recept kako mi radimo doma...samo mi da sve "na oko" tj da se proba friška smjesa...slatka i ljuta paprika,papar,sol,voda od češnjaka i bijelo vino
Ja sam probavao sve te recepte i svi su mi nekako bili dobri a najbolja mi je ova najednostavnja.na 10 kila čiste lopatice 2,5 kila čiste bjele slanine sa ledja sve dobro ohladjeno i samljeveno na krupno sito na to iscjediti vodu od češnjaka ne puno 2 deci, 25 deka soli 3 deke papra i to je to puniti jako da ne ostane zraka u crijeva promjera 40 onda se lako osuše.taj recept je samo za sušenje kome se da to delati jer obično se radi sve od reda sve sta se obreže a to nikako ne može biti kvalitetna suha kobasica.preskupo je to da se soli od oka meni nije tesko vagnuti i raditi bez brige.:supz:
Mi doma nikad nismo vagali ni sol ni smjesu i uvijek ispadnu kobasice idealne...toliko da se ni ne stignu osušiti do kraja...prođu 3-4 dima i nakon toga na zrak s njima...ja ih već nakon 2-3 tjedna pomalo počnem tamaniti jer ne mogu dočekati da se osuše bolje