Evo da malo oživim temu, čekam telenje jedne zvijeri pa se psihički pripremam :biggrin:
Zanimljivo je to koliko načina ima na koje se ljudi bore s kravama koje se ritaju, posebno mislim na prvotelke koje se tek uvode u laktaciju i od kojih se očekuje da će se prestat ritat. Ja sam prije 10ak godina skoro i poginuo, ali još do dan danas nisam pronašao način da se krava ne rita ako se ona hoće ritat! sada najčešće koristim fiksiranje jedne zadnje noge, ali tako da ona i dalje stoji na svim nogama, samo jednu povežem toliko da u slučaju da se ritne mene ne može "pokupit". Nije to najpametnije rješenje, jer ona se često rita i zato da oslobodi tu nogu, ali to mi je nekako najbrže. Kod dizanja jedne noge u zrak dogodilo mi se padanje krave, a to ne želim ponovit.
Zanimaju me iskustva farmera koji imaju izmuzišta! Kako se radi s nemirnim prvotelkama u izmuzištima??
Ljudi pomagajte,
Stigla prva krava u stalu, ali se ne da muzti na muzilicu.Ubi nas.Sta da radim? Kako naviknuti kravu na masinsku m uzu?.Do sada su je rucno muzli i da naglasim da je prvotelka.
Ljudi pomagajte,
Stigla prva krava u stalu, ali se ne da muzti na muzilicu.Ubi nas.Sta da radim? Kako naviknuti kravu na masinsku m uzu?.Do sada su je rucno muzli i da naglasim da je prvotelka.