• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kukuruz 2026

#Pajdaš

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2023
Poruka
324
Promijenilo se to da više nema stajskog gnoja.
Taj dio parcele je redovno izvoženo stajsko i đubrenica do 2020g, što je i razlog zašto sam tad pristao na tu cijenu i jer je pored mene..pa opet po prinosu se to nije vidilo ni blizu a prema analizi tla ta parcela je u ‘top kondiciji’
Prije zemlja nije dobijala toliko kemije, pa je i samo tlo bilo življe + sve teži strojevi itd…

#Pajdaš

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2023
Poruka
324
Istina, samo ne prije 50-60 nego prije 20-30.

Što je tocno umjetno u umjetnim gnojivima?
pa je istina, ali prije 20 su već počeli dosta sa herbicidima i fungicidima..zato kažem prije 50-60

Umjetno je samo način njihovog dobivanja, biljka ne prepoznaje jel npr element N, P, K itd umjetno dobiven ili je prirodnim putem u tlu..
Biljka ne prepoznaje, ali mikroorganizmi prepoznaju..i dolazi do disbalansa u omjeru C:N u tlu itd. Ugl, kad je biljka na umjetnom najlakše objašnjeno to kao kad je čovjek na 'infuziji', tada biljka dobiva sve besplatno i ne hrani mikroorganizme u tlu tj nema simbioze biljke i mikroorganizama (kao npr kod mene na kukuruzuu broj *2 gdje biljka hrani 'šećerima' mikroorganizme a oni nju hrane sa nutrijentima). A pošto nema simbioze, mikroorganizmi u takvoj 'tvornici' su 'tehnološki višak'.
Npr, dodaš umjetnog N-a, narušiš C:N odnos, pa živi svijet krene onda jesti 'humus' da bi preživio...i tako zapravo najkraće rečeno nestaje humus u tlu. Pa se sve manje skladišti vlage u tlu zbog pada humusa, tlo postaje sve slanije (zbog mineralnih..), sve teže za obradu itd. A tvrdnje da plug uništava humus nek se okače mačku o rep! Istina uništava dijelom ali ni blizu koliko se to pokušava predstaviti! (normalno kad se koristi kad ne treba onda je uništavanje tla veće), ali s te strane svaka mehanizacija uništava 'humus' tj tlo, i sam traktor.
Koliko štete umjetno gnojivo i pesticidi naprave u 1 godini plug ne napravi u 30g ;)

A sad vi meni recite, da li je veća industrija kemije i umjetnih gnojiva ili industrija 'plugova' u svijetu? Veći 'uništava' manjeg, uvijek bilo i bit će...
Plug kupiš jednom u 20g dok umjetno i kemiju kupuješ svake godine a moraš tj u tom začaranom krugu si pošto ti je tlo mrtvo...

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
6,001
Nigdje ni na jednoj deklaraciji, računu, udzbeniku ne postoji termin umjetno gnojivo.

Sto se tice ostalog ne znam, nemam mišljenje...ne zanima me ili ne volim toliko poljoprivredu da bi razbijao glavu s tim.

Najnoviji postovi

Na vrh