• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kukuruz 2026

#Pajdaš

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2023
Poruka
327
Promijenilo se to da više nema stajskog gnoja.
Taj dio parcele je redovno izvoženo stajsko i đubrenica do 2020g, što je i razlog zašto sam tad pristao na tu cijenu i jer je pored mene..pa opet po prinosu se to nije vidilo ni blizu a prema analizi tla ta parcela je u ‘top kondiciji’
Prije zemlja nije dobijala toliko kemije, pa je i samo tlo bilo življe + sve teži strojevi itd…

#Pajdaš

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2023
Poruka
327
Istina, samo ne prije 50-60 nego prije 20-30.

Što je tocno umjetno u umjetnim gnojivima?
pa je istina, ali prije 20 su već počeli dosta sa herbicidima i fungicidima..zato kažem prije 50-60

Umjetno je samo način njihovog dobivanja, biljka ne prepoznaje jel npr element N, P, K itd umjetno dobiven ili je prirodnim putem u tlu..
Biljka ne prepoznaje, ali mikroorganizmi prepoznaju..i dolazi do disbalansa u omjeru C:N u tlu itd. Ugl, kad je biljka na umjetnom najlakše objašnjeno to kao kad je čovjek na 'infuziji', tada biljka dobiva sve besplatno i ne hrani mikroorganizme u tlu tj nema simbioze biljke i mikroorganizama (kao npr kod mene na kukuruzuu broj *2 gdje biljka hrani 'šećerima' mikroorganizme a oni nju hrane sa nutrijentima). A pošto nema simbioze, mikroorganizmi u takvoj 'tvornici' su 'tehnološki višak'.
Npr, dodaš umjetnog N-a, narušiš C:N odnos, pa živi svijet krene onda jesti 'humus' da bi preživio...i tako zapravo najkraće rečeno nestaje humus u tlu. Pa se sve manje skladišti vlage u tlu zbog pada humusa, tlo postaje sve slanije (zbog mineralnih..), sve teže za obradu itd. A tvrdnje da plug uništava humus nek se okače mačku o rep! Istina uništava dijelom ali ni blizu koliko se to pokušava predstaviti! (normalno kad se koristi kad ne treba onda je uništavanje tla veće), ali s te strane svaka mehanizacija uništava 'humus' tj tlo, i sam traktor.
Koliko štete umjetno gnojivo i pesticidi naprave u 1 godini plug ne napravi u 30g ;)

A sad vi meni recite, da li je veća industrija kemije i umjetnih gnojiva ili industrija 'plugova' u svijetu? Veći 'uništava' manjeg, uvijek bilo i bit će...
Plug kupiš jednom u 20g dok umjetno i kemiju kupuješ svake godine a moraš tj u tom začaranom krugu si pošto ti je tlo mrtvo...

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
6,002
Nigdje ni na jednoj deklaraciji, računu, udzbeniku ne postoji termin umjetno gnojivo.

Sto se tice ostalog ne znam, nemam mišljenje...ne zanima me ili ne volim toliko poljoprivredu da bi razbijao glavu s tim.

#Pajdaš

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2023
Poruka
327
Pa ne volim ni ja toliko ali pošto samo od toga živim, plaćam režije, radnika, školujem djecu itd onda ipak gledam da zaradim nešto. A sa 25ha čisto ratarstvo je to nemoguće ako se razmišlja na takav način kao većina....
Ako mogu maximalno smanjiti ulog, a povećati prinos i samim time zaradu, samo što to zahtijeva moje vrijeme i posvećenost, zašto ne?!
A drugo, želim ostaviti sinu kvalitetnu i plodnu zemlju..

Jučer susjed bio kod mene, i započeli temu o pšenici i cijeni, pa s tolikim ulogom ove godine kod njega, njemu treba cca 8,5 t/ha za nulu...a nada se da će imati 6,5t/ha. Svaka čast tko se vidi u toj cijeni i s tolikim ulogom...
Lakše je platiti i kukati nego uložiti trud u nešto, tako ja to vidim...
Meni se znaju smijati i zajj što mi nekad za hektar pšenice da skinem treba i 'čitav dan' (ogledi, vaganje itd pa se izgubi vrijeme). Jel bih se sad ja trebao njima smijati što im treba 8,5t/ha za nulu?! 🤷‍♂️

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
6,002
Ja mislim da je to laz, pa s 5 tona cu se ove godine pokrit.
Osim ako mu je sve posijano na zakupljenoj zemlji i placa 300€ jutro.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
9,343
Ako mogu maximalno smanjiti ulog, a povećati prinos i samim time zaradu, samo što to zahtijeva moje vrijeme i posvećenost, zašto ne?!
A drugo, želim ostaviti sinu kvalitetnu i plodnu zemlju..

:love:

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
806
Lakše je platiti i kukati nego uložiti trud u nešto, tako ja to vidim...
Meni se znaju smijati i zajj što mi nekad za hektar pšenice da skinem treba i 'čitav dan' (ogledi, vaganje itd pa se izgubi vrijeme). Jel bih se sad ja trebao njima smijati što im treba 8,5t/ha za nulu?! 🤷‍♂️
Velika većina pokušavaju kopirati tehnologiju jedni od drugih i nemaju pojma od kuda bi uopće počeli raditi po nekoj drugoj tehnologiji dok im to netko (drugi) to ne demonstrira uživo. Naravno uvođenje nove tehnologije prilično košta, puno je tu pokušaja i promašaja, puno je tu utrošeno vremena da se prouči što je uopće realno upotrebljivo u danim uvijetima (od svega što je na raspolaganju). Uglavnom to je više kao akademski rad (niz pokusa) a ne industrijska proizvodnja. A proizvođači bi htjeli sve gotovo i još da ih netko vuče za rukav, da to kupe, to smo svi navikli. Razradom i uvođenjem novih tehnologija trebala bi se baviti akademija i savjetodavne službe, možda i neki pojedinci i to bi se trebalo plaćati ekstra od strane države. Jer to je daleko bolje uložena lova (u pronalazak novih tehnologija koje će onda biti dostupne svima i koje će svima omogućiti jeftiniju proizvodnju i veću konkurentnost) nego razne isplate da se raji omogući puko ekonomsko preživljavanje. Jer uvođenjem novih tehnologija možeš postati konkurentan, a krpanjem tako da se bude 'na pozitivnoj nuli' nikada nećeš postati konkurentan.
Kod nas trenutno vlada model gdje svatko istražuje za sebe, svi radimo (četo iste) greške koje sami plaćamo iz vlastitog đepa i -naravno - onda svatko čuva svoju pamet za sebe.......

Propali Poluprivrednik

Iskusan lik
Premium
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
4,062
Ma nema tu interesa i volje od strane države.

Ima na YT Rakitin's Farm. Ruski farmer, iskočio mi prije tjedan dva, pa me zanimalo šta kaže za sankcije i to. Sije svoje sjeme pšenice (oduvijek) i otkupljuje od drugih, pa mešetari i prodaje.

Kupi 2.500 tona pšenice u tunel bagu za neke smešne pare od drugog farmera (nije navadena kupovna cijena), 30 kamiona mu se vrati dok ne dođe do terminala koji će otkupiti i nada se prodaji po 20 - 30$/t - ovisno o kvaliteti, na kraju dobije cijenu od 7€/t i još zaradi lijepo, a kod nas pšenica bude 150€/t, nek' to Rusko na tržištu završi za 130€/t i netko je tu razliku od 100+€/t stavio u džep.
Znam kako ide kada tovare Barže na Dunavu, od Vukovara do Iloka je jedan gazda i uzeo je 10c, od Iloka do Novog sada drugi koji isto uzme 10c, u Beogradu je novi gazda koji opet nešto uzme i onda ide Kamionima za Albaniju i Kosovo za 30 - 40c više nego kod nas...

EDIT: Ispravak brojeva.

Posljednje uređivanje:

#Pajdaš

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2023
Poruka
327
Ja mislim da je to laz, pa s 5 tona cu se ove godine pokrit.
Osim ako mu je sve posijano na zakupljenoj zemlji i placa 300€ jutro.
Eh da, zato što svi 'mislimo' zato svi i propadaju....i zbog takvog načina dižemo troškove proizvodnje jedni drugima, koji danas čini popriličan faktor (cca 1/3 ukupnog troška). A taj trošak je zakup, bar na to bi mi sami mogli utjecati ali ne...bitniji su hektari.

Kolega evo vam njegova računica i šta je on uložio u pšenicu dosad...I ja sam se iskreno iznenadio, očekivao sam za nulu da mu treba oko 7t/ha što se tiče ovih 'kratkoročnih troškova'. Što se tiče dugoročnih znao sam da je u minusu i prije računanja, a te dugoročne troškove ako računa 0,1% poljoprivrednika danas.
Cijene po ha (zakup, knjigovođa, itd smo bazirali na ukupnu površinu, cca 75ha obrađuje, pa je tako ukupna godišnja svota dijeljena..)

Ukupna površina koju obrađuje 75ha, većina u privatnom zakupu i državna zemlja, plaća zakup od 350e do 475e jutro! (600 - 830e/ha), a pšenice ove godine ima cca 26ha

Ulog je po hektru za pšenicu!
350e zakup (ukupno godišnje koliko da na zakup dijeljeno na 75ha pa ispadne prosječni zakup mu 350e/ha)
80e gorivo 85L (rasipač, šprica, tanjuranje 3x, sjetva, prijevoz....)
150e sjeme
115e nula 180kg
125e urea 200kg
28e urea 40kg
110e kan 200kg
50e falconforte 1l
50e revycare 1l
38e karatezeon 0,45l
30e biostimulatori
25e sekator 0,15l
+ husarstar al to nismo pronasli racun kolko platio
3e ljepilo
120e kombajn (iako se priča zasad da nitko neće vršiti ispod 155e/jutro) pa sam računao koliko je platio prošle godine)
17e knjigovoda
65e doprinosi
UKUPAN ULOG (što se tiče kratkoročnih troškova/godišnjih): 1356 e/ha
------------------------------------------------------------------
+ amortizacija (servis,gume, registracija, itd)
+ nepredviđeni kvarovi
+ analiza tla
+ voda za prskanje
+ naknada za poslovni račun u banci (3-4e/ha)
+ javni bilježnik (npr ovjera ugovora zakupa itd...)
+ troškovi auta u vezi OPG-a (papirologija, dostava dokumenata, potrošeno gorivo za dijelove, ulja, filtere itd...)
itd.. nakupi se, tko ne vodi detaljno,jednom kad bi sjeo i svaki račun tj ulog upisao šokirao bi se koliko zapravo košta proizvodnja po hektru...

A zbog takvog načina proizvodnje kakvu većina preferira, da bi zadržali prinos takav i sljedećih godina, ulaganja iz godine u godinu po hektaru će rasti a cijena proizvoda da će to pratiti, nema šanse!
I kad se uračunaju svi troškovi, i kratkoročni i dugoročni, na ovakav način proizvodnje i ovakve cijene prosječnom poljoprivredniku treba minimalno 9,5 t/ha pšenice za nulu!
A vidim da je cijena još pala, tako da susjedu treba sada na cijenu od 0,15 e/t 9 t/ha. A u selu ima kolega, posebno ovih velikih kojima je ulog još veći, većina već 4-5g baca redovno npr onaj kreč, jer od toliko gnojiva zemlja im postala kisela jako.
Jutros me je nagovorio, pa smo obišli njegove pšenice,..od 26ha samo za 5ha očekujem između 8-9 t/ha...ovo ostalo između 6-7 t/ha...lema je ogromne štete napravila na većini njegove pšenice, a i dosta bolesti...Teško da se može nadati većem prosjeku od 7,5 t/ha.
Ako računamo s poticajem, mislim da je rekao da mu prosječni poticaj ispada 280e/ha tj da je toliko dobio..na ovu cijenu pšenice to je još 1,8 t/ha. Imaginarno govoreći, znači ima s poticajem 9,3 t/ha pšenice. Ako se gledaju dugoročni troškovi u minusu je definitivno na pšenici i sa poticajem! SAMO velika većina toga nije svjesna, kad je zaradu na poljoprivredi poprilično teško izračunati.
A fora s 'dugoročnim troškovima' je da su progresivni, amortizacija sve starija, troškovi sve veći, + inflacija itd...

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
3,316
600-800e ha zakup? Pa to si zgorel u startu...ja za te novce odmah dam sve svoje zemlje u zakup i nebum ih delal...

#Pajdaš

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2023
Poruka
327
600-800e ha zakup? Pa to si zgorel u startu...ja za te novce odmah dam sve svoje zemlje u zakup i nebum ih delal...
fondovi i ovi veliki pohlepni učinili svoje....
Kod nas je takav mentalitet da kolegama nije bitno koliku imaš zaradu po hektru, nego im je bitno koliko obrađuješ zemlje. Svi bi da budu 'baje' u selu. Svi bi da mogu reći, 'Jel ti znaš tko sam ja, ja ti obrađujem 100-200ha'. Što više hektara smatra se da si bolji poljoprivrednik 😂 😂 Ovo mislim da je najveća laž ikad izrečena u ovom poslu.
Uglavnom kod nas je takav način razmišljanja među njih 99% kolega. Tj za mene klasični berači poticaja....

Evo najbolji primjer, kolega prije fondova obrađivao 30ha. (20ha svoje, ostalo zakup i državna). Sada obrađuje 60ha.
Država kaže da napreduje i razvija se a prava istina je daleko drugačija. Od 60ha, sada obrađuje 6ha svoje, ostalo zakup. Da bi ispunio šta je pisao u projektu da dobije EU fondove morao je pisati i povećanje proizvodnje itd..Da bi to ostvario, pored loših zadnjih godina (suša, oluje), bio je primoran prodavati zemlju svoju da bi mogao povećati ukupnu površinu iz godine u godinu i plaćat zakup...Još se nada 2g da će izdržati, zbog kredita u banci pa zatvara OPG. Već je dosta i strojeva rasprodao. Zatvorio bi on sad odmah, ak uspije rasprodati da zatvori kredit.

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
806
Sa druge strane može biti sretan je ako mu ostane vlastiti krov nad glavnom nakon svega........ To je kalsični primjer krajnjeg rezultata poticaja i poticanja.

Marko1986

Iskusan lik
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
1,107
Kod mene u selu je poprilican broj rali ovog proljeca i prosle jeseni ostao neposijan.
Nesto je cak bilo i uzorano na jesen, ali ovog proljeca nije posijano. Mislim da to govori sve, a kod nas se ne placa ni centa zakupa.

Najnoviji postovi

Na vrh