Istina, samo ne prije 50-60 nego prije 20-30.
Što je tocno umjetno u umjetnim gnojivima?
pa je istina, ali prije 20 su već počeli dosta sa herbicidima i fungicidima..zato kažem prije 50-60
Umjetno je samo način njihovog dobivanja, biljka ne prepoznaje jel npr element N, P, K itd umjetno dobiven ili je prirodnim putem u tlu..
Biljka ne prepoznaje, ali mikroorganizmi prepoznaju..i dolazi do disbalansa u omjeru C:N u tlu itd. Ugl, kad je biljka na umjetnom najlakše objašnjeno to kao kad je čovjek na 'infuziji', tada biljka dobiva sve besplatno i ne hrani mikroorganizme u tlu tj nema simbioze biljke i mikroorganizama (kao npr kod mene na kukuruzuu broj *2 gdje biljka hrani 'šećerima' mikroorganizme a oni nju hrane sa nutrijentima). A pošto nema simbioze, mikroorganizmi u takvoj 'tvornici' su 'tehnološki višak'.
Npr, dodaš umjetnog N-a, narušiš C:N odnos, pa živi svijet krene onda jesti 'humus' da bi preživio...i tako zapravo najkraće rečeno nestaje humus u tlu. Pa se sve manje skladišti vlage u tlu zbog pada humusa, tlo postaje sve slanije (zbog mineralnih..), sve teže za obradu itd. A tvrdnje da plug uništava humus nek se okače mačku o rep! Istina uništava dijelom ali ni blizu koliko se to pokušava predstaviti! (normalno kad se koristi kad ne treba onda je uništavanje tla veće), ali s te strane svaka mehanizacija uništava 'humus' tj tlo, i sam traktor.
Koliko štete umjetno gnojivo i pesticidi naprave u 1 godini plug ne napravi u 30g
A sad vi meni recite, da li je veća industrija kemije i umjetnih gnojiva ili industrija 'plugova' u svijetu? Veći 'uništava' manjeg, uvijek bilo i bit će...
Plug kupiš jednom u 20g dok umjetno i kemiju kupuješ svake godine a moraš tj u tom začaranom krugu si pošto ti je tlo mrtvo...