Ja mislim da je to laz, pa s 5 tona cu se ove godine pokrit.
Osim ako mu je sve posijano na zakupljenoj zemlji i placa 300€ jutro.
Eh da, zato što svi 'mislimo' zato svi i propadaju....i zbog takvog načina dižemo troškove proizvodnje jedni drugima, koji danas čini popriličan faktor (cca 1/3 ukupnog troška). A taj trošak je zakup, bar na to bi mi sami mogli utjecati ali ne...bitniji su hektari.
Kolega evo vam njegova računica i šta je on uložio u pšenicu dosad...I ja sam se iskreno iznenadio, očekivao sam za nulu da mu treba oko 7t/ha što se tiče ovih 'kratkoročnih troškova'. Što se tiče dugoročnih znao sam da je u minusu i prije računanja, a te dugoročne troškove ako računa 0,1% poljoprivrednika danas.
Cijene po ha (zakup, knjigovođa, itd smo bazirali na ukupnu površinu, cca 75ha obrađuje, pa je tako ukupna godišnja svota dijeljena..)
Ukupna površina koju obrađuje 75ha, većina u privatnom zakupu i državna zemlja, plaća zakup od 350e do 475e jutro! (600 - 830e/ha), a pšenice ove godine ima cca 26ha
Ulog je po hektru za pšenicu!
350e zakup (ukupno godišnje koliko da na zakup dijeljeno na 75ha pa ispadne prosječni zakup mu 350e/ha)
80e gorivo 85L (rasipač, šprica, tanjuranje 3x, sjetva, prijevoz....)
150e sjeme
115e nula 180kg
125e urea 200kg
28e urea 40kg
110e kan 200kg
50e falconforte 1l
50e revycare 1l
38e karatezeon 0,45l
30e biostimulatori
25e sekator 0,15l
+ husarstar al to nismo pronasli racun kolko platio
3e ljepilo
120e kombajn (iako se priča zasad da nitko neće vršiti ispod 155e/jutro) pa sam računao koliko je platio prošle godine)
17e knjigovoda
65e doprinosi
UKUPAN ULOG (što se tiče kratkoročnih troškova/godišnjih): 1356 e/ha
------------------------------------------------------------------
+ amortizacija (servis,gume, registracija, itd)
+ nepredviđeni kvarovi
+ analiza tla
+ voda za prskanje
+ naknada za poslovni račun u banci (3-4e/ha)
+ javni bilježnik (npr ovjera ugovora zakupa itd...)
+ troškovi auta u vezi OPG-a (papirologija, dostava dokumenata, potrošeno gorivo za dijelove, ulja, filtere itd...)
itd.. nakupi se, tko ne vodi detaljno,jednom kad bi sjeo i svaki račun tj ulog upisao šokirao bi se koliko zapravo košta proizvodnja po hektru...
A zbog takvog načina proizvodnje kakvu većina preferira, da bi zadržali prinos takav i sljedećih godina, ulaganja iz godine u godinu po hektaru će rasti a cijena proizvoda da će to pratiti, nema šanse!
I kad se uračunaju svi troškovi, i kratkoročni i dugoročni, na ovakav način proizvodnje i ovakve cijene prosječnom poljoprivredniku treba minimalno 9,5 t/ha pšenice za nulu!
A vidim da je cijena još pala, tako da susjedu treba sada na cijenu od 0,15 e/t 9 t/ha. A u selu ima kolega, posebno ovih velikih kojima je ulog još veći, većina već 4-5g baca redovno npr onaj kreč, jer od toliko gnojiva zemlja im postala kisela jako.
Jutros me je nagovorio, pa smo obišli njegove pšenice,..od 26ha samo za 5ha očekujem između 8-9 t/ha...ovo ostalo između 6-7 t/ha...lema je ogromne štete napravila na većini njegove pšenice, a i dosta bolesti...Teško da se može nadati većem prosjeku od 7,5 t/ha.
Ako računamo s poticajem, mislim da je rekao da mu prosječni poticaj ispada 280e/ha tj da je toliko dobio..na ovu cijenu pšenice to je još 1,8 t/ha. Imaginarno govoreći, znači ima s poticajem 9,3 t/ha pšenice. Ako se gledaju dugoročni troškovi u minusu je definitivno na pšenici i sa poticajem! SAMO velika većina toga nije svjesna, kad je zaradu na poljoprivredi poprilično teško izračunati.
A fora s 'dugoročnim troškovima' je da su progresivni, amortizacija sve starija, troškovi sve veći, + inflacija itd...