• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Lanci za vaše motorne pile

Felix Arba

Član
Tu od
14 Velj 2013
Poruka
48
e pa o tome ti i govorim vica,kod mene prije par godina bio jedan dućan i prodavao ljudima lance na metre,sam bi im izmijerio i spojio i kazao im je da je to original ali u bali...a ono neka teška jefinjava a prodaje ga skuplje nego da je od stila...zato ja do sada uvijek naručiva u unikomercu po dva-tri lanca i dobijem ih u pakovanju,svaki za sebe,samo ih nazovem i rečem serijski broj i oni mi pošalju...e sada bi ja tako naručio lanac od Oregona pa da malo vidim jel on čemu...kad ga toliko ljudi koriste pa da probam i ja...jel imate neki vaš omiljeni dućan di kupujete,da ih nazovem pa da mi pošalju jedan-dva....
pozdrav
oregon sto sam uzeo je u husvarna servisu uzet u pakovanju kao i stihl pre toga.rifuzne na koturu neuzimam jer to je tek nizasta ali ni ovaj stihl iz servisa nije bolji. mada sam posle cuo da je taj gazda muljara a ovlascen serviser. verovatno je ubacio rifuzni u pakovanje ali svi kod nas prelaze na oregon.

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
cuj kod nas svud ima sad tih lanaca i stihl i oregon. svi redom prodaju sve i svasta. ja uzimam u s.mitrovici sad u husvarna i dolmar servisu jer imaju i prodavnicu i ljudi su tu da mi mnoge stvari i preporuce i nemuckaju sa delovima. sve su to sad kineski lanci da se razumemo ali rifuzni su nula kvalitet. taj stihlov sam kupio u servisu ali nisam poznavao jer mi je u secenju na terenu pukao pri udarcu u neki debeli ekser pa sam morao uzeti sta sam nasao u blizini. i on je bio u pakovanju ali se jako lose pokazao kao i kod tebe krza se cisto na secivu[zubu]ni 2 m neisecem tup i turpija ga skida ko da je sir. oregon je ljuci dosta vec se primeti oho razlika. i ranije dok sam imao stihl 038 sam radio sa oregonom ali je i kvalitet pre 15 god bio mnogo bolji.

orašar

Član
Tu od
17 Lip 2013
Poruka
74
Evo došlo vrijeme da i ja malo izrežem drva za sljedeču zimu.
Čitam forum o pilama i nisam mogao pronači kako se određuje korak lanca i slični detalji kako i kada brusiti.

Ovdje ču ostaviti link na oregonov priručnik u kojem je detaljno opisano sve što treba znati o lancu, vodilici i lančaniku.
Priručnik je na Hrvatskom i sve je popračeno slikama.

Sve sam ja to manje više znao kad se kupovala motorka, ali čudno kako znanje negdje ode i ne vrača se samo.

Uživajte!

http://www.oregonchain.eu/fileadmin/support/2_technical/maintemanual/MM_HR.pdf

crni100

Član
Tu od
8 Sij 2013
Poruka
161
Re: Husqvarna motorka

Malo pre mi puče lanac na Husqvarna 272 bio je potrošen negdje 50% a pilao sam mokra drva.
Šta mislite jeli mozda zbog vlažnih drva?

husqvarna365

Aktivni član
Tu od
24 Sij 2013
Poruka
989

Malo pre mi puče lanac na Husqvarna 272 bio je potrošen negdje 50% a pilao sam mokra drva.
Šta mislite jeli mozda zbog vlažnih drva?

mozda je vec negdje bio napukao,,ili se neka nitna izlizala i doslo je do pucanja

crni100

Član
Tu od
8 Sij 2013
Poruka
161

Kontam jeli pametno nastavljati lanac koji pukne.
Šta vi mislite?

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051

Naravno da se moze slozit al detaljno pregledati cjeli lanac da nema ostecenja ili pukotina i spojiti ga NOVOM karikom tam di je pukla stara.
Dobro ga nabrusiti i pici dalje.
Do pucanja lanca ne dolazi samo zbog pregrijavanja lanca i vodilice nego zbog mehanickog ostecenja vodilice,jake istrosenosti lancanika ili ako uhvati neki komad zeljeza pa trzaj trga lanc.
Al poderan lancanik trga lanc i ostecuje lezajeve na radilici.
Isto tako prelabav ili prenapet lanac trga lancanik i lezajeve radilice,jedno drugo vuce u propapast.
Ako se pila ne koristi na duzi period obavezno popustiti lanac da ne trpe elementi u motoru i prjenosu.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

Naravno da se moze slozit al detaljno pregledati cjeli lanac da nema ostecenja ili pukotina i spojiti ga NOVOM karikom tam di je pukla stara.
Dobro ga nabrusiti i pici dalje.
Do pucanja lanca ne dolazi samo zbog pregrijavanja lanca i vodilice nego zbog mehanickog ostecenja vodilice,jake istrosenosti lancanika ili ako uhvati neki komad zeljeza pa trzaj trga lanc.
Al poderan lancanik trga lanc i ostecuje lezajeve na radilici.
Isto tako prelabav ili prenapet lanac trga lancanik i lezajeve radilice,jedno drugo vuce u propapast.
Ako se pila ne koristi na duzi period obavezno popustiti lanac da ne trpe elementi u motoru i prjenosu.
čoeće pa kad to sve stigneš ?

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051

Pa kad nejdes u sumu ili kad imas vremena.....:(wasntme):

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

Ne bi ga išo sad popuštat taman da do sutra savine radilicu .
Jebo svoju sliku osvetio bi se ja njemu nekako ako bi izravnao radilicu .
Makar po betonu ili čavlu , još bolje po sajeli vitla ..da i drugi lanci vide kaj ih čeka ako izdaju

Bučo

Aktivni član
Tu od
9 Ruj 2012
Poruka
2,999

Lanac koji meni pukne pukne od istrosenosti voznje po vodilici i taj neide u popravak nego u kutiju za otpad a sta se tice napetosti lanca to idem na neki osjecaj da onak napet a ne prejako ili da visi a ako idem neku zivicu rusit onda ga malo jace napnem da mi ga grancice i siblje ne bacaju dole!!

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Danas grande problemi :mad:
Pilim drva, opadne mi lanac i dogodi se ovo

Lanac je bil gotov pa sam mislil da zato.
Uzimam još jednog lošeg i sa njim se dogodi isto.
Ostal je još jedan koji je bil donekle ali istegnut do kraja, opet isto.

Sutra idem po novi lanac ali neznam jel bi trebala i vodilica, mislim da bi

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Ovo još nisam dozivel i ne kuzim kao ti se to moglo desit???
SAD imaš kontra lance.
Vodilicu spregle Jel spigana,izmjeri sublerom dubinu kanala i na lancu dužinu kontra zubi,kontra zubi bi morali biti bar 1mmkraci od dubine kanala.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Stvarno neznam, mislim da bu išla i nova vodilica jer ovo nije bez vraga.
3 komada u par minuta :(whew):

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Al Čekaj da Niš nije puklo ili se okrhnulo,lančanik ,vodilica,lanac.
Koja je pila u pitanju koja godina?

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Nisam ništ primetil, malo je zapililo po kučištu ali ništ strašno.
MS 640, neznam koja je godina

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Ako bus kupoval novu vodilicu uzmi duromatic puno bolje i duže traju.
Pregle lancanik Jel zajeden jako ak je mjenjaj.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Budem pogledal.
Duromatic je 500, ako ne i više kuna, dobra bu i rolomatic

Zac540

Član
Tu od
10 Stu 2010
Poruka
604
Hi hi a jesi srečković,tri zaredom ista stvar i to još reklo bi se nemoguča stvar. Uzmi stare lance za uzorak kad ideš po novi i prosi takav u dučanu da malo trgovce baciš u zbunjujuče stanje...:icon_lol:šalim se naravno,ovo prvi put vidim i ne kužim kak su se uspjeli tak okrenut a da se nisu strgali i zguzvali i isto tak sjebali vodilicu i lančanik

novcky

Član
Tu od
27 Srp 2012
Poruka
292
svi samo znaju reći zemi duromatic, svi znamo da je bolji, al je i teži. ja imam isto kak i ti na mojoj ms660 list od 45 cm i s njim je dobro. al kad denem duromatic od 63 onda cijelu težinu nosim na lijevoj ruci. na dužem listu je osjetnija razlika v težini. i još da spomenem s duromatikom na tak jakim motorkama izbjegavati piljenje prema gore jer je veće trenje na vrhu vodilice i lanci se više troše a podreni lanci prije pucaju

Najnoviji postovi

Na vrh