• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Landini

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
810
ako je baš toliko bitno jako skretati pod opterećenjem možda bi bilo dobro da razmisliš o kuboti ili nekom rusu.....

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,618
Pa dobar ti je ajnslag, ali ne isplati ti se zezati s tim u odnosu na puknuca, ne bude on tebi dojavio da je njemu škripi lomi,lupi nego bude jednostavno pukao, pogotovo kad je prednji pogon uključen, dobro ti veli plus, to je radjeno početkom devedesetih i to je max koliko su mogli izvući, današnja tehnologija je drugačija. Aki ti pukne kriz, zamjesko nemaš, vec cijelu poluosovini a ona 2.200 € + PDV, pa te ja pitam jel pod 45 ili 55???

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
31,091
Unutarnji kotač 50…55 st, bez brige.
To je mali traktor s malim prednjim kotačima.
Graničnici su upravo onoga kaj ti je @Axial rekel.

IHC, npr., ima nekih 45st s jednim križem.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,432
Ja bih rekao da inžinjeri u ovom slučaju nisu brinuli za maksimum zglobova nego za prostor koji je potreban kotačima kad skreću jer graničnici nisu fiksni već se da igrati s njima. E sad, ja sam probao skinuti kpt graničnike i podigao traktor i probao okretati... Ide bez zapinjanja.. Ali na kraju sam ipak vratio graničnike za svaki slučaj i podesio ih da ima malo još rezerve za otpustiti. Opet napravio pravu probu i nisam čuo ništa iz prijenosa da krči ili lomi, nadam se da sam dobro odradio i nisam na više od 45 stupnjeva podesio
" Plus" je objasnio jedan dio sa kojim se slažem, a samo bi dodao još. Na krstovima pstoje prihvatljive zone ili uglovi kad se prenosi maksimalna snaga( sila) medutim povećanjem ugla taj koeficijent opada jer sam ugao mehanicki dodatno vrsi otpor, te prelazi u kriticnu zonu, da bi bilo jasnije (teoretski kad dodje u ugao 90 tad je blokirano kretanje osovine ma kakav bio krst i to je mrtva tacka.). Vjerovatno negdje u tehnickom upustvu to piše, ali ko to može naći. Ako bi presao u tu kriticnu zonu nemora da se odmah javiti neki zvuk, zvuk će biti ako je nastupilo ostećenje. Najkriticnija zona je položaj kad traktor u velikom nagibu treba krenuti unazad sa uslovom zakrenutih tockova u max. Tada na prednje tockove pada veći dio tezine te opterećuje tocak da ne proklize što je uspon veći to je taj koeficijent veći. U takvom polozaju ako je u kriticnom uglu nakrenutosti točka može i nemora stradati krst ili zglob. Gle postoji još jedan parametar, zbog prinuđenih mjesta gdje da se postave zgobovi krajnice i kugle na nekim osovinama se javlja da prilikom zakretanja tockova iz pun desni ili pun lijevi tockovi nisu paralelni već obično unutarnji može da zauzme veći ugao, ako se u radu kugla rashaba a može nekad i ohoo, onda taj točak dodatno pobjegne, te se može preklopiti i preko te dozvoljene zone u kritičnu. Da bi se to izbjeglo ptrebno je da su na oba točku pravilno naštimani granicnici u oba smjera. Ako nema graničnika za oba smjera tad može nastupiti neželjena podledica. Bježanje tockova na imt bez prednjeg pogona je najuvidljivije.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,552
Unutarnji kotač 50…55 st, bez brige.
To je mali traktor s malim prednjim kotačima.
Graničnici su upravo onoga kaj ti je @Axial rekel.

IHC, npr., ima nekih 45st s jednim križem.
Molim te, usporedi te podatke s vojnim Pinzgauerom, koji je konstruiran za opake situacije.
Također nema kao ovaj traktor križeve kardana, nego ako se ne varam ima homokinetičke zglobove.
Ako se ne varam, ni on nema kut više od 42 stupnja. Nisam više siguran, godine su prošle, mnoge.

A kako akermanov sistem ako to možemo tako nazvati, na tom traktoru podnosi taj kut skretanja kotača koji predlažeš?
Ja mislim da u vrlo sporoj vožnji možda bi nekako funkcioniralo, ali u nešto bržem i opterečenom režimu vožnje, koji je i @smilan spomenuo, brzo bi vrag odnio šalu.

Molim te napravi usporedbu s pincom i objavi.
Hvala unaprijed.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
31,091
Neke stvari jednostavno znam...svi traktori s novijim mostovima imaju kut zakreta 50...55°, tak da Landini nije izuzetak. Čak je njihov model Globus imal kut zakreta od 60°.
Taj most (trebal bi biti Dana Spicer) ima relativno mali moment na poluosovinama jer ima male kotače i planetarne reduktore, a sve skupa se vrti negdje do 1000o/min pri 40km/h...
Ak unutarnji kotač zakreće 55°, vanjski ne skreće više od 50°. Kak je unutra dvostruki (CV) zglob, to je zakret na svakom maks 27,5°. To je zanemariv kut za kardanski zglob, a pojavljuje se relativno u kratkom vremenu, a i sve skupa se relativno sporo vrti.
Čisto za usporedbu: na beraču kukuruza sam imal dvostruki zglob, i kut zakreta je bil reda do 80°, pri okretanju na glavicama, pod znatno većim momentom nego ga ima ta poluosovina, pa mu se nije nikaj dogodilo.

No nevažno...dovoljno je pogledati kataloške podatke od njegvog nasljednika:
1781821331956.png
i Same i NH, makar koriste mostove različitih proizvođača:
1781821648333.png

@damirko, namjesti anšlag kak ti paše, i nastoj ne prelaziti 55°.

Najnoviji postovi

Na vrh