Re: malčeri
Problem tog malcera, je koliko vidim, da nisu nozevi postavljeni u spiralu, vec u 4 reda pa onda sjece red po red, i s takvim malcerom je teze za raditi. Mozda ja to samo krivo vidim...
Moj vuceni malcer koji ima nozeve sa SIP beraca kukuruza ostavlja bolje uradjen posao iza sebe i to po gadnim sikarama. Covjeku fali iskustva, vec ce on to rijesiti i bolje ce ici, samo zivaca da je i da se malo sporije vozi da malcer duze zadrzava masu u sebi, nego da ju odmah pljune van. Eventualno ga jos malo spustiti dolje.
Svaki standardni malcer koji se kopca iza traktora mora ici iza traktora, ili se moze pomaci u desnu stranu zanemarivo malo (manje od 50cm). Bocni pomak na malcerima je doplata, ili je standardna stvar kod vecih modela, dok je hidraulicni bocni pomak (koliko sam upucen) na gotovo svakom malceru uzem od 2m nadoplata.
Postoje malceri koji su noseni i idu sa strane traktora a u transportu se sklapa kao kosilica s diskovima. takvi malceri su dost skuplji od ovih standardnih. O malcerima na dugackoj ruci da ne govorim,a malcere na kranu necu ni spominjati, jer i za jedan i drugi treba traktor od BAREM 80-90ks jer manji traktor takve malcere ne moze ni podici, a kami li s njima raditi.
Bas zbog tog sto se traktor unistava sam odustao od umalo kupljanog INO malcera i kupio polovan, vuceni koji ide sa strane traktora i samo prvi krug oko njive je sporiji i oprezniji (ako se ne moze voziti pokraj) i kasnije se vozis po izmalciranom bez brige. MOze se i proci kroz sredinu njive, pa ides iz nutra prema van...