• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Malčeri

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,757
Valjal i utiskival ih nebu valjda niko nikad doma, možda i ima alat u prodaji za po doma, ali sumnjam. Ja bum i dalje prvi, drugi, treči...

Nek mi oprosti onaj gore, ali oni su samo sebi pojeftinili i ubrzali proizvodnju, a šarafe i matice proizvode i prodaju (ko nekad čavle) na kile.
Ovo kaj danas u lokalnim dučanima kupujemo ako uspiješ jednom stegnuti sretan si.

Dok je meni moje zalihe TVIK-a i FVG-a ja sam sretan.
A i nareznice koje imam pašu samo u takve proizvode :ROFLMAO:

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,018
Ručni su 1,2,3, strojni ide direkno, strojni su meni bolji pogotovo ak je koji viška na poslu:rolleyes:
Mašinske ureznice se koriste za matrijale predviđene za to, najcešće ti čelici imaju primjesu olova radi izrade finog navoja. Iako su nešto kvalitetnije nemogu one urezivati u tvrdim matrijalima. Kad je potrebno da se uradi navoj u legiranim čelicima sa udjelom elemenata visoke tvrdoće onda to neide lako, nekad i nikako.
Najčešće po lokalnim radionicama ili domaçinstvima se urezuju rupe u nepoznatim matrijalima ili po pobpljšanim čelicima te ručne bolje odradiju. Recimo u prokromu mašinska će se odmah zalomiti, ne zbog ruke vodilje već zbog tvdoće matrijala i otpora na rezanje.

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
3,717
Ide i u prokrom.. Samo treba koristiti odgovarajuću mast.. Wurth cut and cool.. Ili yokisch koju ja već imam doma godinama.
I normalno gvintborer mora bit bez oštećenja i oštar

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,253
@Matija_E30 ide 👍.
@Lee Champa ako nekome nije dovoljno dobar tvoj savjet, samo dodaj da postoje tablice za izbor "borera" za pojedini "gvint borer". Mene ti isto dobro služi ova tvoja "matematika", za gvint M8 uzimam borer 8x8=64 dakle 6,4 mm i vidi vraga "meni to isto savršeno funkcionira", kaj da velim godinama...
🥂

Najnoviji postovi

Na vrh