• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Malčeri

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
9,297
Nemojte se spominati napamet. S nekoliko slika malčera bi sve bilo malo jasnije. Kak misliš pogoniti malčer, ako npr. nemaš mogućnost priključka kardana na multipliktor na obje strane? Ako imaš, provjeri u kojem smjeru vrti batove kod smjera okretanja kardana koji imaš. Sve ostalo su nijanse. Reverzibilni malčeri, a mislim niti bilo koji drugi, nisu predviđeni za okretanje čekića.
Koliko ja razumijem tvoje pisanje, možda imaš traktor kojemu možeš promijeniti smjer vrtnje kardana, ali onda ti problem dela frajlauf spojka.
Ponavljam, prvo nekoliko slika (po mogućnosti da se vidi ono kaj je mjerodavno), a onda bu malo lakše diskutirati.

Hass

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2019
Poruka
826
Bok, zanima me dali se "leteći" noževi na roto malčeru stalno mogu okretati oko nosača ili su stegnuti pa samo ako u nešto udare se zakrenu? Prerađujem roto malčer i stavljam leteće noževe a ne znam kako da istokarim nosače. Da nož skroz pritisne uz zvijezdu ili da ostavim milinetar-dva duži dosjed da se slobodno vrti. Hvala unaprijed

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,415
Mora se slobodno vrtiti jer njega obodna brzina drzi “otvorenog” a kad lupi u nes ima se zakretati oko zvijezde

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
2,303
Bok, zanima me dali se "leteći" noževi na roto malčeru stalno mogu okretati oko nosača ili su stegnuti pa samo ako u nešto udare se zakrenu? Prerađujem roto malčer i stavljam leteće noževe a ne znam kako da istokarim nosače. Da nož skroz pritisne uz zvijezdu ili da ostavim milinetar-dva duži dosjed da se slobodno vrti. Hvala unaprijed
Moraju imati čahuru oko koje se noževi slobodno okreču.
Čahura, hilzna ili kako je tko zove, je " jača" deblja za oko 1,5 i 2 mm, a gledajuči promjer,fi fi je manja od rupe na nožu 20260517_184900.jpg

sused joža

Član
Tu od
11 Kol 2008
Poruka
41
Pozdrav ljudi,kupio bi malčer a nisam siguran kaj bi bilo bolje.Rotacioni ili klasični sa batovima?Traktor je Carraro dupljak 45 ks.Malčirao bi travu koja nije kosena jedno 5 godina,ima malo kupinja i mladica agacije i onih krtičnjaka mravljih.Jedini problem koji mi pada na pamet je da traktor ima jednostepeni kuplung,pa zato i pitam tu.Koliko je problematično raditi sa takvim traktorom i malčerom?Širinom nebi išao preko 155.

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,835
Nije problem ako malčer ima u reduktoru jednosmjernu spojku ili se takav kardan kupi, ja sa univerzalom 45 radim sa 165 malčerom. Takva trava se malčira na proljeće dok ne naraste jer puno teže ide sad dok je zelena. Za prvi put se nagne malo više nazad i kad se uspostavi nekakav red ići će puno lakše.

Najnoviji postovi

Na vrh