Uh , evo me i u ovoj oblasti , pročitah temu od početka ali ne nađoh ono što mene zanima (obzirom da nemam pojma u ovoj oblasti).
Imam potrebu za kamenim mlinom za mljevenje bijelog kukuruza i nešto pšenice , vjerovatno će kasnije u igru da uđe i heljda ali o tom po tom.
Kupio sam za neke male novce mlin OSKAR Kostajnica. Na njega je ubačen motor trofazni od 1,5kw i 1400 rpm . I remenica na motoru je bila prečnika 120mm što mi se činilo prebrzo pa sam remenicu smanjio na 80mm i sada mi je brzina manja , mislim da je to dovoljno mada mogu još da je smanjim ako bude trebalo.
Izmijenio sam sve ležajeve , i na motoru i na pogonu kamenja , oni na motoru su propisno šuštali a oni na pogonu kamena se nisu mogli okrenuti rukom koliko je to zapeklo.
Naravno i one filcove koji štite ležajeve od prašine sam uklopio nove jer ih nije nikako bilo. Sada se sve vrti odlično i tiho.
Balansirao sam gornji kamen i sada je mlin potpuno miran , kada sam ga kupio i probao mislio sam da je to pokretna mašina koliko se ljuljao i šetao po dvorištu
.
Ono što neznam je mnogo toga ali za početak par stvari .
Znači ona glavna stvar , kako treba da izgleda kamenje na tarnom dijelu ? Slika bi pomogla.
Kako se vrši doziranje iz koša ? Odnosno , ima li nešto da ljulja ono malo koritašce ispod koša gdje se podešava protok zrna?
Probao sam sa sirovim zrnom i teško curi obzirom da je mlin sada potpuno miran i taj dio se nikako ne pomijera pretpostavljam da treba biti nešto u vezi sa kamenom da ga vibrira ili šta već?
Nea letvica ili neki visak ? ili .....
Eto za početak ako neko može malo da me uputi u ovu problematiku.