• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motokultivator GOLDONI

pila

Aktivni član
Tu od
10 Srp 2023
Poruka
251
Ako ima konusnu spojku ona zna zaglavit pa iako si pritisnio rucicu ona i dalje nije razdvojena, ali to mi nema smisla ako si leru, nebi smio bit toliki otpor.

Pjero

Iskusan lik
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,901
Dali je normalno da nakon dužeg stajanja motokultivatora, prilikom paljenja tlak ulja se pojavi nakon cca 5 sek?

Pjero

Iskusan lik
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,901
Motor u radu ima oko 2-3 bara, pun gas stiže do 5 bara, prilikom gašenja tlak sporo pada.
Zanima me dali radi toga može zaribati motor?

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Izmedu ostalog i tome služi dekompresor..da nabije ulje prije pravog opterečenja na radilici.

Ne, ne moze radi toga zaribati..tak je gotovo na svakom motoru kojem radilica pokreče pumpu podmativanja.

Pjero

Iskusan lik
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,901
Danas motor dobio novu krv, i filter, koji original košta "17"€.

1000045566.jpg

Razlike od onog jefinijeg

1000045567.jpg
1000045568.jpg

Pjero

Iskusan lik
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,901
Dali je normalno da nakon dužeg stajanja motokultivatora, prilikom paljenja tlak ulja se pojavi nakon cca 5 sek?
Pronađen uzrok.

Danas malo provjere...dobro da sam pogledao...🥸
1000045630.jpg

ljermontov

Član
Tu od
25 Stu 2022
Poruka
48
To može na strojevima s inverterom; na onima koji ga nemaju, baš i ne ide. A takvi su stari Mondial i Super Specijal.

Na Muti (novi tip) to je vezano za priključak (frezu), a za kosilicu nema problema.
Pozdrav,posjedujem stari Mondial (bez invertera)sa motorom Lombardini LDA520).Znači li to da na njega ne mogu ugraditi roto kosu ili strižnu kosu.Uvijek me zanimalo da li se ovi prikljičci mogu ugraditi na moj motokultivator i kako ih koristiti,tj,kako ih ušaltati(redoslijed ubacivanja rikverc,pogon kardana).Hvala.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,906
Možeš montirati bilo koji priključak.
Jedino nemreš ušaltati rikverc dok je uključen kardan.
Moraš ga isključiti, ušaltatinunrikverc, te ponovno uključiti.
Problem je da je rikverc prebrz za neke priključke (za puhač snijega sigurno, a i za roto kosu ak je visoka trava).

ljermontov

Član
Tu od
25 Stu 2022
Poruka
48
Možeš montirati bilo koji priključak.
Jedino nemreš ušaltati rikverc dok je uključen kardan.
Moraš ga isključiti, ušaltatinunrikverc, te ponovno uključiti.
Problem je da je rikverc prebrz za neke priključke (za puhač snijega sigurno, a i za roto kosu ak je visoka trava).
Super,puno ti hvala na brzom i vrhunskom odgovoru.👍Trebao bih još jedan savjet. Pošto za voćnjak planiram nabaviti nešto za košnju(nasad smokava,travnjak,došle godine,loša kralježnjica) što bi mi bilo pametnije za Mondiala,strižna ili roto kosa?Kod strižne me muči druga košnja,pošto ja travu ostavljam u voćnjaku,da li će se ostatci stare pokošene trava u drugoj košnji zaplitati u nju ?

Prilozi

• 20260407_153407.jpg
    20260407_153407.jpg
    89.6 KB · Pregleda: 3

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,364
Pokošena trava se osuši i nova ju podiže sa zemlje a onda ne trune već se žilavi, kao takva pravi problem, jedini način je da se ukloni. Malčirana trava je sitna a i one duže vlasi su oštećene te pada na zemlju i ostaje dole a kroz nju prolazi mlada trva. Malcirana trava i kad je velike mase brzo trune ali ako se naknadno pređe preko tog malčerom jednostavno nestane. Mi korovske trave koje narastu metar i više kad prođemo roto malcerom nakon dvadesetak dana je nema.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,906
Strižnu kosu koristiš u visokoj travi, koju rotacijska nemre pokositi ili trebaš travu za sijeno. Ako imaš standardni greben s prstima, stara trava se štopa i gotovo onemogućava ponovnu košnju.
Tu je bolji tzv. bezprstni greben, koji je manje osjetljiv na štopanje, poput ovoga:
greben-muta-bp.jpg

Rotacijsku koristiš da "uništiš" pokošenu travu, tj. malčiraš i razbacaš u širinu.
Najbolje je imati obje, pa koristiti po potrebi.

Ako gledaš strižnu, traži onu s IMT Rotoflex pogonom, jer je bolja od originalne Labinprogresove.
Ovakva: Strižna kosa IMT-127 cm-za motokultivator Labinprogres 8 ks-KAO NOVA!!

Ako tražiš rotacijsku, Zanon 70cm je najbolja koju možeš kupiti.
Ovakva: ShieldSquare Captcha

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
9,270
Strižna na linku je s prstima. Bez prstiju (euro greben) bi bila prihvatljiva, ali mislim da mu je rotacijska bolja, makar bu imal koju košnju više.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
32,397
Super,puno ti hvala na brzom i vrhunskom odgovoru.👍Trebao bih još jedan savjet. Pošto za voćnjak planiram nabaviti nešto za košnju(nasad smokava,travnjak,došle godine,loša kralježnjica) što bi mi bilo pametnije za Mondiala,strižna ili roto kosa?Kod strižne me muči druga košnja,pošto ja travu ostavljam u voćnjaku,da li će se ostatci stare pokošene trava u drugoj košnji zaplitati u nju ?
Ovo sa slike nije trava za strižnu kosu, samo problemi sa njom....
A rotaciona kosi metar visoku travu uz manji gaz. To izgleda otprilike ovako za vrijeme i poslije košnje.

VikendSeljacina

Aktivni član
Tu od
4 Ruj 2010
Poruka
255
Pozdrav,posjedujem stari Mondial (bez invertera)sa motorom Lombardini LDA520).Znači li to da na njega ne mogu ugraditi roto kosu ili strižnu kosu.Uvijek me zanimalo da li se ovi prikljičci mogu ugraditi na moj motokultivator i kako ih koristiti,tj,kako ih ušaltati(redoslijed ubacivanja rikverc,pogon kardana).Hvala.
Ako nemaš inverter onda sa priključenom roto ili strižnom kosom kad okreneš ručke zapravo kosiš u rikvercu.
Ako ti to nije presporo nemaš nikakvih problema.
Samo za usporedbu moj Mondial ima inverter i ja kosim u drugoj brzini.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
3,147
Mozda glupo pitanje, ali nikad nisam radil s Goldonijem...Kak se pali 14ks dizel?
Idem sutra kod susede probati upaliti Goldoni s frezom koji stoji 2g od kak pajdas umro...

Najnoviji postovi

Na vrh