• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motokultivator Labin Progres servis i održavanje

Mil_Ko

Aktivni član
Tu od
3 Lip 2023
Poruka
190
Zato što obim i pređeni put svakog točka nisu isti i neophodno je klizanje točkova da bi se to kompenzovalo. A pogotovo pri skretanju unutrašnji točkovi prelaze manji put i nastaje veliko naprezanje celog prenosnog sistema. Blato, trava ili makadam dozvoljavaju da točkovi malo klizaju i da se taj napor otpušta. Kod asfalta točkovi ne mogu da klizaju i ceo napor je na sklopovima pa postoji malo veći rizik od loma.

Evo na snimku koliko se osovine uvrnu i koliko trpe kada se vozi po čvrstom.

Mislim, možda labin to može da izdrži ali baš imam neku zebnju 😃😃

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
7,869
Ne znam, sve deluje normalno. Jel ima neko pravilo kad i kako smem sa palim i koristim 4x4? Znam da ne sme na asfaltu, ali ovo je zemlja i trava...
A zašto se ne bi smjelo paliti 4x4 pogon na asvaltu, pa kako bi onda pod teretom isao uzbrdo samo s prednjim pogonom?

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,278
Teoretski mil_ko je u pravu...problem je različita širina na prikolici i na mtk...prikolica ima koliko cca 140 razmak a mtk 80...i tu se stvara razlika u putu prednje i zadnje osovine jer ne postoji srednji dif ko kod boljih terenaca...zato se i zaglavi na tvrdome putu u punom motanju...

• Like
Reactions: ZJ

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
31,369
Nije to radi različitih širina kotača, već radi različitih polumjera putanji kud se kreću prednja i zadnja osovina ;)

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,852
A zašto se ne bi smjelo paliti 4x4 pogon na asvaltu, pa kako bi onda pod teretom isao uzbrdo samo s prednjim pogonom?
Nakon spoznaje o nepostojanju diferencijala odgovor je: samo ravno. (Kao Kerekeš, niti v desno, niti v levo, samo v črevo ;) 🥂)

Mil_Ko

Aktivni član
Tu od
3 Lip 2023
Poruka
190
Nakon spoznaje o nepostojanju diferencijala odgovor je: samo ravno. (Kao Kerekeš, niti v desno, niti v levo, samo v črevo ;) 🥂)
Možda i ima centralni, ne znam. A i da ima i da nema svejedno je. Onaj džip iz videa sigurno ima pa vidite koliko je naprezanje. Ne znam jel vi ne primetite na vasem otpor kad ubacite u 4x4 na tvrdom? Ja moj jedva da mogu da smotam levo desno.

A to da se ide samo pravo nema nekog smisla, sta mi znaci 4x4 ako je put krivudav 😃

Mil_Ko

Aktivni član
Tu od
3 Lip 2023
Poruka
190
Ali blokada diferencijala nije isto što i uključivanje 4x4. Na asfaltu ako ideš pravo sa blokadom 2 točka i ne skrećeš ne bi trebalo da bude problema.

Kod 4x4 ništa nije zaključano, ali postoji napetost materijala jer točkovi prelaze različite putanje a na tvrdom ne može da se oslobodi klizanjem točkova.
Zato izbegavam da skrećem preko 50% zaokreta sa 4x4, ali eto tad sam namotao i puče

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,278
Nije to radi različitih širina kotača, već radi različitih polumjera putanji kud se kreću prednja i zadnja osovina ;)
A razlog različitih polumjera je razlika u širini između kotača🤣 napred je 80 a iza 140 ili čak 150, širina osovine na to sam mislio ne širinu gume/kotača
Vinković i svi talijani zglobni imaju iste širine i nema tih problema isto nemaju srednji dif, problem zna doć u kombinaciji pogonske prikolice zato ja volim raširit traktor da vozim pogonsku prikolicu da se ta razlika svede na minimum.

Ako ćemo se baš zajebavat mislim da u pravcu kretanja kad skreneš desno možeš vratit a kad skrenes lijevo zna zajest zbog smjera vrtnje kardana ali sada smo baš išli na široko 🤣

A to šta se tebi čulo može bit kombinacija lufta u klinu i lufta u kardanu. Original prikolice su imale jako kratak bolcen i to se brzo razlufta, ja sam imo original goldoni zglob kroz koji ide kardan on se jako tesko razlufta a imao sam i verziju sa bolcenom 3 puta dužim od originala i on također nije imao zeru lufta.Al opet ode ja u široko

Posljednje uređivanje:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
31,369
A razlog različitih polumjera je razlika u širini između kotača🤣 napred je 80 a iza 140 ili čak 150, širina osovine na to sam mislio ne širinu gume/kotača...
Znam, no to ne igra ulogu za razliku obodnih brzina MTK i prikolice.
Razliku čini to kaj MTK pri skretanju uvijek dela veći krug, pa ga prikolica gura.

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,278
Ja sam se navozio drva sa njim ko malo tko, po nehumanim putevima i nikad ništa nije bilo, po cesti nisam vozio teret al sam ga gonio u frezi koliko je išlo, ni poluosovine ni diferencijal prikolica je još uvije živa sada je prerađena za AC kao pogonska za 6x6 stavio sam na nju gume 7,5x15 ispod tone ne vozi i još uvijek ide tako da...ako je nisam ja sahranio mislim da nitko neće.
20241005_125110.jpg
@ZJ sad si ga usrao belosvetski 🤣 drugi dio posta je netocan kako god okrenes, ako je mtk brži onda bi vuko prikolicu, a mtk radi manji krug tako da ga prikolica gura i zato zaglavi kod skretanja...prvi žuti🤣

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
31,369
Nisam...
Ako skreneš 60 stupnjeva prikolica dela dvaput dulji put od MTK.
Zamisli da skreneš 90 stupnjeva (teoretski). Pogon prikolice bi trebal stajati da bi MTK išel u krug. A kak ne stoji, odgural bi ga poprek.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,852
Teoretski mil_ko je u pravu...problem je različita širina na prikolici i na mtk...prikolica ima koliko cca 140 razmak a mtk 80...i tu se stvara razlika u putu prednje i zadnje osovine jer ne postoji srednji dif ko kod boljih terenaca...zato se i zaglavi na tvrdome putu u punom motanju...
Ja nemam pojma da li @Mil_Ko ima u svojem MTK diferencijal ili nema. Isto tako molim Vašu potvrdu da prikolica ima, jer je naveo pogon 4x4.
Ako MTK ima diferencijal i ako prikolica ima svoj, onda je u opasnosti samo kardan i zupčanici mjenjača.
Ako nema u MTK diferencijala onda napreže i poluosovine tih kotača.

Pucketanje bi dakle došlo iz kadana, kao što je več spomenuto.

Svejedno po asfaltu je najbolje niti desno niti lijevo... ;) 🥂
Ako sam sve fulao slobodno mi recite i ukažite.

Ja to gledam ovko nekako:

1000053813.jpg

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,278
@ ZJ Nismo se razumijeli a ubiti isto govorimo, pisao sam krug mislio sam put, napisao si krug procito sam put samo zato sam krivo shvatio tvoj post al žuti ostaje čisto iz fore bolje tebi nego meni🤣

@plus sve si dobro shvatio, mtk ima dif, prikolica ima dif i da bi sve bilo savršeno usklađeno fali srednji i tad nebi bilo naprezanja, al sve to je ukalkulirano(očito) u proizvodnji da ne bude loma. Pati samo šofer.Na goldoniju je sve to okej još gora stvar je na imt 509 tamo nisu niti os loma pogodilo tamo je lom rude i kardana različita tako da se možda i još gore sili šofer, ova zadnja izjava je čisto nagađanje nisam probo.

Na vrh