• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motokultivator LABINPROGRES

baustelac99

Aktivni član
Tu od
5 Sij 2009
Poruka
606
Društvo, imam pitanja o malim Labincima (mislim da se taj zove Mondial), dakle sa motorom od oko 8ks.
dali oni svi imaju isti mjenjač/diferencijal a samo različite motore ili ima i razlika u mjenjaču?
Koja je najmanja funkcionalna širina tog MTK-a sa frezom spremnom za rad?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Bauštelac,
Mondial ti ima dva tipa mjenjača; jedan stariji, bez invertora, 3 brzine naprijed i 1 rikverc. Izbjegavaj ga. Nije mehanički loš, već mu je rikverc malo prebrz (koristi se kao brzina za košnju). I manje je siguran radi blokade kardana.
Noviji tip ti ima invertor (ručica s desne strane, tam gdje se kvači ona sajla za oslobađanje kuplunga).
Taj ti model isto ima tri brzine i rikverc, no kad okreneš ručke, onda prebaciš i invertor. Tad opet imaš tri brzine naprijed i rikverc (samo sad u smjeru prema kardanu). Blokada ti onemogućuje ušaltati rikverc s uključenim kardanom.
Svi s novom maskom imaju invertor, no i neki stariji, smo treba provjeriti.
Priključcii prihvat su isti za oba modela.
Diferencijal ti imaju samo novi modeli, i nisam siguran jel svi.
Mislim da na toj klasi MTK nije potreban. Imam diferencijal na Muti, no na Mondialu ga nisam imal. Frezati je lakše sa MTK s krutom osovinom. Jedina je prednost lakše okretanje, no uz malo trikova, ide to i bez njega.

tomdux

Novi član
Tu od
5 Svi 2012
Poruka
13
Posjedujem Labin progres motokultivator (8 ks, s invertorom, benzinac) koji je nabavljen davne 1989. godine no imamo problem s njim, koji traje još od kad je kupljen (moji se nisu previše zamarali oko tog). Problem je taj da se nemože upaliti nakon nekog rada, tj. dok je vruć. Čim se ohladi, pali bez problema, ali topli - nikako. Ima netko kakvo rješenje za taj problem?
Osim toga, pašu li današnji priključci na taj motokultivator? Planirao sam nabaviti RK-60/RK-55 rotacionu kosu za njega.

M

mio-s

Guest
Danas sam u vinogradu testirao rotacionu kosilicu sa MIO Hondom F400, i sve je to ok, ali ja bih ipak nešto jače. Ovi u Hondi su totalni promašili što su za skoro sve pogone koristili remenje, čudi me da nisu i za pogon kotača stavili remenje. :rolleyess:
Jednostavno motor izgubi puno snage na tome, prvo motor pokreče getribu, pa getriba pokreče pto vratilo, ono pokreče remenicu od kose, i to na kraju pokreče remen koji ide u koso pod 90 stupnjeva. I još dok to uđe u malo veću travu moraš dati veći gas. I dok imaš veću površinu kao ja npr., i voziš tako pod većim gasom dobiješ veću potrošnju goriva ali i grijanje motora, pa moraš češće odmarati stroj.

Stvar je u tome što bih htio naći rotacionu kosilicu za svog Goldonija-Mondijala 8ks koji je duplo jači od Malog Mije Standarda. :lol: Dali bi mi za njega odgovarala rotaciona kosa RK55 koju imaju u Lombardiniju, ili možda koja druga?
I može li motokultivator te snage pogoniti kardansku prikolicu?

S

staffmen

Guest
Osim toga, pašu li današnji priključci na taj motokultivator? Planirao sam nabaviti RK-60/RK-55 rotacionu kosu za njega.

Stvar je u tome što bih htio naći rotacionu kosilicu za svog Goldonija-Mondijala 8ks koji je duplo jači od Malog Mije Standarda. :lol: Dali bi mi za njega odgovarala rotaciona kosa RK55 koju imaju u Lombardiniju, ili možda koja druga?
I može li motokultivator te snage pogoniti kardansku prikolicu?

Da. Novi prikljuci odgovaraju na motokultivatore starijeg godista. Jer se u osnovi nista nije promjenilo osim plastika.

Kardansku prikolicu za taj tip nemas u ponudi. Neki su ekperimetirali sa nekim "home made" prikolicama pa vele da idu...
Eto Jasko ti je napravio takvo nesto nekih 10stranica unazad imas i slike.

S

staffmen

Guest
novi-
4968_1.jpg

stari-
slika-big-3517390.jpg

Razlike ima u playtikama, rucicama za izbor brzina i ruckama koje su nesto duze kod nvijih modela. Mjenjac je ostao isti. Jedino neki novi imaju diferencijal.
Neznam dal imaju svi.
Prikljuci pasu od starog na novo i obratno...

baustelac99

Aktivni član
Tu od
5 Sij 2009
Poruka
606
Posljednje uređivanje:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Nemoj kupovati dizela za Mondiala. Pretežak je, pogotovo za usku frezu.
Radije kupi (ako baš moraš) dobrog benzinca. S dizelom vibracije su prevelike, pretežak je (dizel iste snage dvaput je teži od benzinca), razlika u cijeni također, a na gorivu se nikad nebu otplatila razlika.
Ovi novi zeleni i narančasti) ti svi imaju invertor.
Ovaj stari na gornjoj slici... zadnje serije imale su invertor. Oni poslije njega (s dugačkom narančastom haubom) su uglavnom svi imali invertor.
To ti se nemože generalno reći, već treba pogledati primjerak kojeg kupuješ.
Još nekaj: za frezanje su puno praktičniji 4.00-8" kotači. Sad ih je već malo teže naći, jer su u ponudi samo 5.00-10". Za njih trebaš produžetak vrata freze, a onda stvar (bar meni) postaje prevelika i nepraktična.
Meni se stariji modeli više sviđaju jer imaju manje i praktičnije ručke od ovih sad (Jolly).

dohtor

Član
Tu od
9 Lis 2011
Poruka
216
u potpunosti potpisujem sto je ZJ napisao...puno prakticniji su stariji mondijali sa benzinskim motorom i manjim promjerom kotaca za frezanje i radove u vrtu, dok za transport mi se nisu pokazali bas dobro, jer cesto proklizuju i na najmanjoj uzbrdici sa teretom na prikolici...

imam novog greenija, ali sam uz njega uzeo i floru za frezanje izmedju redova i pod trsima....

beba

Član
Tu od
18 Lip 2011
Poruka
76
Zanima me od čega ode onaj zubčanik mesingani (veliki) kod mondiala tj. sta ga od priključaka natjera na to, jel prikolica ili... i dali mu kosa moze smetat. Tačnije sta mu smeta najvise od prikljucaka pa da ode.HVALA

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Plug sa prevelikim željeznim kotačima, prikolica s prevelikim teretom, premalo ulja...

dohtor

Član
Tu od
9 Lis 2011
Poruka
216
i da se ZJ ne naljuti, nadodao bi naglo ubrzavanje i naglo usporavanje motora, pogotovo ako je motor dizelas, jer dizeli imaju puno veci okretni moment pri ubrzanju i kocioni moment pri usporavanju.... kad se tome pridoda neodgovarajuća veličina kotača i prekrcana prikolica, nešto mora platit....

beba

Član
Tu od
18 Lip 2011
Poruka
76
i da se ZJ ne naljuti, nadodao bi naglo ubrzavanje i naglo usporavanje motora, pogotovo ako je motor dizelas, jer dizeli imaju puno veci okretni moment pri ubrzanju i kocioni moment pri usporavanju.... kad se tome pridoda neodgovarajuća veličina kotača i prekrcana prikolica, nešto mora platit....
Znači labin mondila sa malim točkovima i dizel motorom od 5ks tj. 15 ld 225 i sa dovoljno ulja pri kosenju i frezanu nebi smjeo da smeta ista tom zubčaniku odnosno moze se kositi bez brige

dohtor

Član
Tu od
9 Lis 2011
Poruka
216
nebi smjelo imat nikakvog pretjeranog utjecaja ako je sve tvornički original, bez nekakvog kemijanja...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Košnja uopće nije problem. Problem su teški radovi vuče kotačima. Gumeni i nisu toliki problem, ali željezni gdje prime, trgaju (vani ili unutra).
Ono glede ubrzavanja: veći je problem naglu pritiskanje i otpuštanje kuplunga, jer je to samokočni puž, pa stroj odmah stane čim se kuplung ne vrti.

VikendSeljacina

Aktivni član
Tu od
4 Ruj 2010
Poruka
235
Vidim da stalno upozoravaš na moguča oštečenja puža, ali ja još nisam čuo da je netko od ljudi koje poznajem mjenjao puž.:scratch
Naravno da su ti motokultivatori o kojima pričam bili i preopterečeni i pretovarene prikolice.

A kaj se tiče dizel motora ja mojeg nebi mjenjao za nikakvog benzinca.
Imao sam prilike raditi sa benzincem i upravo ta razlika u kilaži mi se nije sviđala, trese i benzinac ručke, a i nisam se mogao oteti dojmu da je dizel jači.
Naravno potrošnju goriva ne treba ni spominjati, da mi je vidjeti frajera koji može potrošiti tank nafte, a da ga ne odveze hitna.:lol:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
E nisi vidio. Ja imam susjeda koji pužno kolo mijenja svakih 2...3 godine.
Ubiju ga plug i veliki kotači.
Pa dizel i mora biti jači, jer je motor veće zapremine i ima veći zamašnjak od nekog benzinca. Pogotovo na ler-gasu i malo iznad. u benzinac ne radi dobro. Kad ih oba zavrtiš iznad 3000, nema razlike.
Potrošnja goriva je zanemariva stavka kod oba tipa motora.
Razlika u vibracijama je nebo i zemlja (u korist benzinca).

S

staffmen

Guest
a gle opreza nikad dosta....
moj je star 23g. Benzinac.-sa onim dobrim ACME motorom :)
do nekih 18g je samo frezao i nista drugo, tj mozda par puta radio jarke za krumpir.
E al onda je prvo dosla strizna kosa, pa onda prikolica (dok nisam nabavio 506-icu bio je u pretovaru svaki put kad se vozilo nesto, sad ne vozim s njim skro nista, sad je 506 u pretovaru i nju ne stedim nimalo), pa plug, pa uz plug i kotaci zeljezni....
Za sad problema s getribom nema. Znaci proslo je nekih 4-5 godina da se s njim intenzivnije radi.
Zadnje dve godine radi skoro stalno.
Racunam da ove godine imam nekih 50 radnih sati vec s njim.... za takav stroj je to puno. Neko ko se bavi poljoprivredom iz hobija i ima traktor ne napravi 100 sati godisnje.

Najnoviji postovi

Na vrh