• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motori

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,713
Jest skupa registracija. Moželi se kod Vas reg. na 1/2 godine, i da li je to išta povoljnije. Kod nas postoiji ta opcija ali je cijena skoro ista, dažbine državi iste ništa umanjene, samo ti na osiguranju umanje policu za nekih 15 e, tako da ako ću ga registrirat, za 15 e razlike volim da je reg. cijelu godinu. Što se tiče KLE to su dobri motori. Kod mene kolega imao do prošle godine KLE od 250 ccm. Super motor bio, 1996.g. prešao oko 30 000 KM, ali bio super očuvan, i on ga dosta koristio po planinama. Prodao ga iz razloga hoće nešto jačeg, za cijenu od 1300 e, bio registriran. Pogledaj, dosta dobri motori su i Honda Dominator od 600 ccm. ali opet problem registracije :icon_scratch: LP
može se kod nas na pola godine samo tehnički te košta isto jedino na kraju sezone kao ja odeš na policiju, odjaviš motor onda s tom odjavom odeš na osiguranje pa ti vrate pare za preostali dio godine. Tak sam ja napravio, regao u 7mj, vozio se do 11-og i odjavio. Od uplačenih 2300kn vratili su mi 1500. fora je što sad opet mogu ić uplatit osguranje, ostatak do 7 mj, podignut tablicu i normalno se vozit, oda opet u 7 mj tehnički...
Dobra odluka.. Podržavam 100%.:(clap)::icon_thumright:
:) I sam se tješim. Nekako mi se teško rastat od aprilije.
Auuuu, ovi vaši osigurači vas stvarno deru!! Platijo si skoro 300€ za osiguranje pegasa?
Eto ja za osiguranje, za 800 kubika platim nekih 130€. Imam 50 % bonifikacije koju sam u stvari preneo iz avta na motor, onda je još popust 40% ako imaš motor regan cjelu godinu, onda je još neki mali popust na moto klub, onda još nešto malo ako platiš sa kešom.

Možete se uvjeriti pa pročitajte, samo što je napisano u slo jeziku.
Inače popusti za osiguranje motora čete nači na ovoj stranici, na dnu stranice piše "zavarovanje motorjev"

http://www.zav-mb.si/avto/

Još da dodam, za tih 130€ imam obavezno osiguranje, osiguranje vozača (nedaj bože, ne treba mi), kupnja prve štete i asistenca. Znači može se još jeftinije ako osiguraš samo obavezno.
Da osigurnje za klasu 500-750cm je 280 - 340 eur ovisno u kojoj županiji u Hr živiš.
Isto imamo bonus al ga više nemožeš tek tako dobit. Za svaku godinu što osiguraš dobiješ 5% sljedeće godine i tako do max 50%. Ja nema ništa.. :(
S 50% je sve to prihvatljivo al ovako je koma. I da nema prebacivanja bonusa s osobe na osobu niti između kategorija ( auto na motor, motor na nešto itd)

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887
Tog unas još duuuuugo neče bit.Nego u kojem si klubu,ili samo tako pišeš.Došal ja sa svojom preradom ali ono u okvirima standarda pa se šef u czvh spunta kaže ja ti to nemerem regat ostat ču bez posla idi vzagreb,reko prika ti si lud.Drugi centar, može sve ok.A tek koji su standardi može 50 posto ali samo u kljasi nikako sa traktora bez obzira da ih imaš 2 ,3 ili 10.Ili druga vrsta vozil ali ipak može ako malo kapneš.

Nisam u klubu ali mi je čovjek koji mi je osigurao motor svejedno dao taj popust, kao da sam u klubu.

zwer kaže:
Da osigurnje za klasu 500-750cm je 280 - 340 eur ovisno u kojoj županiji u Hr živiš.
Isto imamo bonus al ga više nemožeš tek tako dobit. Za svaku godinu što osiguraš dobiješ 5% sljedeće godine i tako do max 50%. Ja nema ništa..
%28-.gif

S 50% je sve to prihvatljivo al ovako je koma. I da nema prebacivanja bonusa s osobe na osobu niti između kategorija ( auto na motor, motor na nešto itd)

Onda je od 750 kubika pa dalje još skuplije :=:)
Isto je kod nas da se dobiva po 5% svake godine ali kod nekih možeš prebaciti bonus iz avta na motor. Iz osobe na osubu nema prebacivanja jer to je bonus svake pojedinačne osobe za sebe. U kojoj županiji živiš, to kod nas nema veze i mislim da to kako imate nije pošteno jer niste tretirani svi jednako. Onaj što živi u ZG plati više ali onaj koji radi u ZG a živi vani plati manje. Barem sam tako razumeo. Isto nije pošteno da se plati osiguranje za cjelu godinu a zna se da se nemože koristiti motor cjelu godinu.Ti nemaš ništa bonusa jer ga nemožeš dobiti pošto imaš motor prijavljen samo nekoliko mjeseci u godini.

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,713
751-1000 cccm osiguranje je 4100kn ~ 550 eur
1000+ ccm = 5300 kn

Da, nemogu skupit bonus jer ga nemam prijevljenog cijelu godinu. Zato ima u planu neku tandrkalicu 50-125ccm i s njom sakupljat bonus...

Što se tiće zagreba i ostalih županija, što nije logično da u županiji u kojoj je najveći postotak prometnih nesreća ima i najskuplje osiguranje?

Mislim možda nije najpoštenije, poštenije bi bilo da jednom uplatiš osiguranje koje bi se sastojalo iz neke taxe+ osiguranja od čega bi ti osiguranje ako ništa ne napraviš ostalo a samo neku taxu plačao svake god...

B

bosniahos

Guest
Eh da je po poštenju,ali ondak nema profita, bez rizičnih situacija.I tako ukrug jedno osiguranje drugog pazi.

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,167
pozdrav ekipa!! :icon_pray:
malo sam bio u guzvi zadnjih par mjeseci, pa sam štrajkal sa pisanjem po forumu...
stiže proljeće, pa reko da vidim kaj ima novog u poljoprivredi, hahaha

Evo, kupljen akumulator!
Bila je sila, trebalo je na regu jer se par dana kasnilo.
Uglavnom; Yuasa, YTX14-BS, 640 kn..
I boli me tih 640 kn kao :(bear): trn u šapi..

nisi pogriješio, yuasa je skoro pa top ponuda kod nas...
Tuono ima dva cilindra po 500ccm, velika kompresija,
unibat ubije za godinu dana...
yuasa dura i do 5 godina... ja ga odrzavam sa CTEK-om, "pametni" punjač...

i da, putuje se na posao vec mjesec dana, s kratkim prekidima kad je padao snijeg...

:biggrin:

img20130303150651.jpg

img20130303173924.jpg

zwer - kad nakupiš par km u Modeka hlačama, daj mi molim te malo opiši kak ti se ćine...

Markec

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
282
Pozdrav Josa, nema Te dugo..

Vidim da motor ne miruje ni po zimi..

Baš smo ovih dana prčkali po garaži, pa se komentiralo akumulatore za motor i povezalo neke istine o kojima zboriš. Brat je potvrdio tvoju tezu da Unibat nije bogzna što kad je spomenuo da trenutno nema akumulatora u Hondi 600 RR jer mu je bio umro.. U prolazu sam vidio da se radi o Unibatu, a znam da nije bio gore preko dvije sezone uz redovno održavanje Ctekom. Više motorista mi je potvrdilo Yuasinu kvalitetu, a i sam sam se uvjerio. Ovaj što mi je umro je bio original iz 2007. god. i 17 000 km prijeđenih. Makar mi je bilo teško dati tolike novce, ipak mislim da će mi se isplatiti.

Moram se pohvaliti da imam Wurth-ov punjač 4A (1A). A i Ctek od brata, trenutno u funkciji održavanja akumulatora za pogon autoradija u garaži..:(y):

Imam Modeka hlače i jaknu. Poučen prijašnjim iskustvom, kupio sam malo veći konfekcijski broj kompleta i mogu reći samo dobre riječi za kvalitetu i udobnost. Povežem ih zipom i nije više bitno koliko lufta imam unutra jer su svi ulazi zatvoreni ako tako hoću i cirkulacija je optimalna. Kako krvi, tako i topline / zraka..

agromaner

Član
Tu od
12 Srp 2012
Poruka
395
josix ti ces za par godina klecat u koljenima ko stara baba i cvilit kad bubrezi pocnu stekat, he, he, he...

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887
751-1000 cccm osiguranje je 4100kn ~ 550 eur
1000+ ccm = 5300 kn

Da, nemogu skupit bonus jer ga nemam prijevljenog cijelu godinu. Zato ima u planu neku tandrkalicu 50-125ccm i s njom sakupljat bonus...

Što se tiće zagreba i ostalih županija, što nije logično da u županiji u kojoj je najveći postotak prometnih nesreća ima i najskuplje osiguranje?

Mislim možda nije najpoštenije, poštenije bi bilo da jednom uplatiš osiguranje koje bi se sastojalo iz neke taxe+ osiguranja od čega bi ti osiguranje ako ništa ne napraviš ostalo a samo neku taxu plačao svake god...

E ovo je stvarno skupo, 550€ :(: za moju igračku.

Ne znam ako je ovo baš pošteno da je u ZG i u velikim županijama skuplje. Da je pošteno onda bi trebalo onome kad ide u ZG zaračunati doplatu. Znam nije to izvodljivo ali teoretiči bi onda moralo tak biti.
A več ste rekli, šta je danas uopšte pošteno, to se ja pitam puno puta tu kod nas u Slo. Poštenje nešto vrijedi i važi samo kod nas malih ljudi.

Istina i to što kažeš, jednom osiguraš i doplatiš samo taksu svake godine ako ne iskoristiš osiguranje. Ali onda osiguranje sigurno nebi imalo bonusa, a i ona taksa bi bila toliko koliko je sad pola osiguranja, he he oni bi tak to smislili da bi bilo još bolje za njih nego sad :(think):

Josix
A tvoja pila je več mjesec dana na cesti :(whew): a mi ostali tu samo sanjamo kad če sezona. A jesi ti uporan :icon_biggrin:.
Ima da ti ga opeskari i još sol onda na friške rane :icon_cry:, srečom nema tu puno željeza pa če to proči nekako :icon_smile:.
Ja ču sa mojim svejedno još malo sačekati.

Markec
I meni bi dobro došao neki dobar punjač. Prošli put kad sam upalijo motor, onako da se malo razradi i malo dopuni akumulator, činilo mi se da ga ne zavrti onako živo. Pustijo sam ga onda raditi nekih 40 minuta pa se nadam da se nešto dopunilo. Znam da sad nije ful napunjen ali nisam ga htijo puniti sa nekim jakim punjačem jer to nebi bilo dobro. Trebal bi neki punilac od 1A pa da polako odradi svoj posao.

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318
Ja te punjače pravio kao od šale...eh da si bliže, čas posla bi naviklovali i uštelovali punjenje...:(y):

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887
Eh Joe, več smo nekoliko puta rekli "da smo bliže" :icon_cry: :cool:
A inače znam da bi mi to sredili :(happy):

Još da ti kažem ovo, imam brata koji je električar i moram reči da se jako dobro razume u struju, bilo to "jaki ili šipki tok". Tako se kod nas kaže stručno i mislim da me razumeš sve jedno ako sam napisal u slo jeziku.
Poanta je da je najčešče baš konj od kovača bez potkvice. Ja ga pre neki mjesed dana gledam kako on to puni svoj motor preko utičnice (ona kao za upaljač) sa nekim žicama na kraju bez izolacije, tamo prikopčani krokodili, sve to nešto visi preko upravljača tako da se nebi dodiralo šasije, punilac za auto priključen za koji sat...:icon_lol: Jao meni sve nešto na brzinu, ja mu kažem. "nemoj da mi zapališ kuču jer ovo nije daleko od toga" i onda mi on kaže da čemo posle još moj motor malo dopuniti :icon_lol: :icon_lol:. A ja mu kažem "samo mu ti nemoj prilaziti sa ovim žicama a kamo li da to priključiš na njega" :icon_biggrin:

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318
Da neveruješ...:icon_lol: isti takav i ja punjač imam, sve ga raširim po podu i spajam štipaljke...:icon_lol:
Neverovatno, al istinito...
To ti je zlatno pravilo...kod električara nikad srtuja nije kako treba!:icon_rofl:
Ak se setim ovih dana, ti uslikam moj punjač da se malo smejemo...:icon_lol:
pozzz joe!

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887
Onda ste svi električari isti :icon_scratch::icon_rofl:. Kad radite za nekoga drugoga onda je sve ko po špagi a za sebe sve nešto na brzinu pospajano da ne liči ni na šta :icon_lol:.

PS
Samo ti uslikaj pa da vidimo to čudo :icon_lol:

Markec

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
282
Izgleda da su električari svuda isti..:icon_mrgreen:

Peter,

Prema savjetu onoga koji se bavi akumulatorima već 30-ak godina, kad se akumulator 'ulijeni' dobro ga je puniti s jačom amperažom, da se fino ugrije (ne previše). Ovaj mali punjač od 1A ga ne može 'probuditi' kako treba, on je samo za nadoknadu energije od stajanja..
Bilo bi dobro da ti brat pomogne oko njega i izmjeri kapacitet. Tako znaš koliko mu je još života ostalo i je li ga se isplati mijenjati.

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,167
to nije za take it easy.

nije, ali se moze, ovisi kaj je u glavi pilota :icon_lol:

Markec, ako si uzel yuasu, miran si kolko i s originalom a mozda i duze,
samo ako nema kakvu tvornicku gresku....

Modeka ima normalne brojeve, pa mi je opcija, posto mi je Luise predaleko...
za sad se vozim sa stitnicima za koljena i skijaske hlace,
kaj se tice vjetra i grijanje, vrhunski... ali ne daj boze pada...

Peter, je, pjeskarenje, to su velike borbe sa drzanjem putanje da se ne vozi po pijesku :(giggle):
mehanicar mi zabranil prat motor sa miniwashom,
veli da ugura vodu kroz lezajeve na kotacima,
i jos stosta, pa ga zato isperem sa slaufom...

a kako se koristi za vozit na posal, ako i zahrdja, nema puno djelova za farbat, vecinom je sve plastika :icon_lol:

decki za vas kaj jos cekate otvorenje sezone, jos dva tjedna, i mislim da ce se dignut proljetne temperature :icon_pidu:
ali i onda samo lagano, asvalt je hladan...

a kaj se tice punjaca, meni motor mora upalit i kad je vani 3 stupnja, tako daaaaa:

http://www.ctek.com/int/en/chargers/MXS 5.0

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,713
pozdrav ekipa!! :icon_pray:
malo sam bio u guzvi zadnjih par mjeseci, pa sam štrajkal sa pisanjem po forumu...
stiže proljeće, pa reko da vidim kaj ima novog u poljoprivredi, hahaha

nisi pogriješio, yuasa je skoro pa top ponuda kod nas...
Tuono ima dva cilindra po 500ccm, velika kompresija,
unibat ubije za godinu dana...
yuasa dura i do 5 godina... ja ga odrzavam sa CTEK-om, "pametni" punjač...

i da, putuje se na posao vec mjesec dana, s kratkim prekidima kad je padao snijeg...

:biggrin:

img20130303150651.jpg

img20130303173924.jpg

zwer - kad nakupiš par km u Modeka hlačama, daj mi molim te malo opiši kak ti se ćine...

Pisao sam na motori.hr o opremi, evo i ovde par dojmova

Što se tiće hlača, pre prezadovoljan sam. Prošle subote na nekih 4°C napravio sam turu Karlovac-Vukova gorica-Karlovac, u jednom komadu, tek tolko da isprobam novu opremu i malo razradim motor. Hlače su pre pre dobre, niti u jednom trenutku mi nije bilo hladno na noge, jaja, guzicu il nešt treće. Dolje sam imao obuvene jeftinjara moto čizme koje sam također kupio u novemi ( 600-650 kn) s kojim hlače dihtaju tip-top. Što je najbolje hlače na pogled opće ne izgledaju da su sposobne odradit takav posao, nisu onako debele široke itd, ali tople sustvarno ono.

S jaknom nisam bio tolko oduševljen al to ne znači da ona nije super. Ispod nje imao sam samo tanku majčicu, niti sam stavio bubrežnjak, niti sam povezao hlače i jaknu patentom, a nisam imao niti podkape. Kak sam na pegasu direkt izložen vjetru ( a ja ga taj dan nisam štedil već je bilo samo gaaas) Malo mi je bilo hladno na podlakticu i oko bubrega - nije puhalo ali me je malo hladilo. Na rukama sam imal one jeftinjara rukavice iz lidla koje vrijede svake lipe 2x, i spoj jakne i njih je dobar. Spoj kacige i jakne mi je bio loš i puhalo mi je odozdola. Sad neznam je li to do kacige koju sam isto tako prvi put nosil i neznam di ima kanale za provjetravanje ili je stvarno do spoja, u svakom slučaju moram si obavezno nabavit podkapu ili onaj vindstoper. Da sam imao deblju majicu ili samo bubrežnjak i podkapu ja mslim da stvarno nebi imal nikakvih primjedbi niti na jaknu. Dakako tu treba uzet u obzir i mizernu temperaturu!

Istina je da vjerojatno ima boljih stvari ali pitanje je kolko boljih i za koliko puta više novaca? Moram priznat da kad sam kupoval da sam bil skeptičan prema tome i da me moja žena, koja ne može smislit motor, čak neće proć garaže kad je motor u njoj, nije nagovorila ( da ona me nagovorila) nikad nebi kupio to. Ovom test vožnjom nestao je sav skepticizam prema toj opremi, dapače ostao sam super iznenađen i modeka ima moju potpunu preporuku.

Što se tiće unibata, moj pegaso ( isto rotax) ima 1 cilindar 650 ccm, i stvarno treba šus da ga se pokrene. Unibat koji je sada unutra ide u 3-ću godinu starosti, dopunjavam ga svako malo, jer svako malo moram i palit motor i radi svakakvih kupaca ne odpajam ga. Osjeti se da je na umoru ali svejedno pali bez problema. Za tih 200-tinjak kn kolko je koštao ja sam zadovoljan.. Vjerujem da je yausa kvalitetnija no da li mi treba ?

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,713
nije, ali se moze, ovisi kaj je u glavi pilota :icon_lol:

Markec, ako si uzel yuasu, miran si kolko i s originalom a mozda i duze,
samo ako nema kakvu tvornicku gresku....

Modeka ima normalne brojeve, pa mi je opcija, posto mi je Luise predaleko...
za sad se vozim sa stitnicima za koljena i skijaske hlace,
kaj se tice vjetra i grijanje, vrhunski... ali ne daj boze pada...

Peter, je, pjeskarenje, to su velike borbe sa drzanjem putanje da se ne vozi po pijesku :(giggle):
mehanicar mi zabranil prat motor sa miniwashom,
veli da ugura vodu kroz lezajeve na kotacima,
i jos stosta, pa ga zato isperem sa slaufom...

a kako se koristi za vozit na posal, ako i zahrdja, nema puno djelova za farbat, vecinom je sve plastika :icon_lol:

decki za vas kaj jos cekate otvorenje sezone, jos dva tjedna, i mislim da ce se dignut proljetne temperature :icon_pidu:
ali i onda samo lagano, asvalt je hladan...

a kaj se tice punjaca, meni motor mora upalit i kad je vani 3 stupnja, tako daaaaa:

http://www.ctek.com/int/en/chargers/MXS 5.0

ja derem motor miniwashom al ne derem po lancu, i ležajevima, po semu ostalom da.
btw ja sam ove sezone mijenjal ležajeve, koyo 4 kom me koštalo 130kn, semerinzi 30, i ona jedan zaseban ležaj pod stražnjim lančanikom 40kn... Nisu ležajevi kraj svijeta...

Izgleda da su električari svuda isti..:icon_mrgreen:

Peter,

Prema savjetu onoga koji se bavi akumulatorima već 30-ak godina, kad se akumulator 'ulijeni' dobro ga je puniti s jačom amperažom, da se fino ugrije (ne previše). Ovaj mali punjač od 1A ga ne može 'probuditi' kako treba, on je samo za nadoknadu energije od stajanja..
Bilo bi dobro da ti brat pomogne oko njega i izmjeri kapacitet. Tako znaš koliko mu je još života ostalo i je li ga se isplati mijenjati.

Ja imam doma neki punjač koji je deda imal za traktor, s time dopunjavam po sat-dva jednom - dva put mjesečno. Jednom sam zaboravil isključit pa se punil 3 dana, u njem je kuhalo ono, imam sreće što se nije razletio...

Nego kak sam ja starome maznul punjač kod sebe, on je od frenda dovukal punjač koji je dotični dovukal iz rata, nekakav ruski Tenkovski! E da vidite to čudo, najmanja snaga punjenja mu je 40A, ima još neku opciju brzo punjenje, i opciju start preko punjača. Moram poslikat to čudo ako je još doma. Stari je to bez neke filozofije priključil na aku od auta 45ah, ovaj je za pola sata pištal ko ekspres lonac...

Posljednje uređivanje:

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,167
zwer, :icon_pray:

bolji opis ne bi ni ovi u moto pulsu slozili :(y):

samo mala napomena, saznao od stariih bajkera, neki imaju i 60+ ,
kad su imali 20-tak godina, vozili su motokross, a danas djiraju shivere i slicne motore,
ne klecaju im koljena i piju pivo i dalje, a bubrezi filtriraju ko novi :D:
savjet jedan i dva:
1. ako imas novaca za motor, moras imat i za opremu da zastitis zdravlje
2. bubreznjak ne grije bubrege kolko drzi abdominalne organe na kupu...

a i grije ti ledja, sto je bolja opcija nego kad ti se majca ohladi, uznojis se od jakne, i onda ti se hladna majca tu i tam zalijepi na ledja, pa prehladis bubrege...

unibat - yuasa kapacitetom mogu bit slicni, ali yuasa ima daleko vise snage od unibata...
tuono mora upalit iz prve, ako nema snage pa moras dva tri puta paljuckat,
riskiras popravak od 1000€

kak je ne pegyu, ne znam, ali mislim da nema tih problema sa alnaserom ko tuono...
tako da mi je dokazano od ekipe koja vec 10 godina vozi tuona - yuasa, bez daljne rasprave...
tak su rekli, ja sam prenosim :icon_fU:

B

bosniahos

Guest
Koliko ampera imaju vaši akomulatori.Dobar punjač može se dosta jednostavno napravit ako se ima nekog minimalnog znanja iz elektrotehnike.Treba transformator koji ima izvod negdije od 12-14 volti,grec-ispravljačke diode,kleme,prekidač,kabal s utikačem,neka kutija,eto.

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,167
Battery Family: Maintenance Free
Battery Type: YTX12-BS
Voltage: 12
Capacity (Amp. Hrs.): 10
Dimensions: 6" x 3.4375" x 5.125"
Weight: 7.5 lbs.