• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motori

Markec

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
282
Koliko ampera imaju vaši akomulatori.Dobar punjač može se dosta jednostavno napravit ako se ima nekog minimalnog znanja iz elektrotehnike.Treba transformator koji ima izvod negdije od 12-14 volti,grec-ispravljačke diode,kleme,prekidač,kabal s utikačem,neka kutija,eto.

Imaju 12 A. Teoretski se punjač napravi vrlo lako, ali bitna je i izlazna struja koja može oštetiti ćelije na akumulatoru ako ne teče onako kako bi to trebalo biti. Treba to dobro proračunati, a to ostavljam majstorima. Za 12 V akumulatore ti treba barem trafo od 18 V u leru. Opterećen padne na ispod 15.. Koje snage diode?, kako im smanjiti prijelazni otpor, kontakte, itd.. Velim, dobar račun i osciloskop na kraju posla, da se vidi krajnji rezultat.. Sveukupno se ne isplati doma raditi..

B

bosniahos

Guest
Mogal bi ali to nije pametno rastezat temu.Imal san puno motora i onih sa 6v i 12v akomulatorima,i nikad nije taj obični punjač sijebal nijedan.Uzel sam od starog crnobijelog televizora trafo,ima više izlaza,igrom slučaja ima jedan izlaz 14v kupil san u čipoteci grec15 A za 25 kn.Nema nikakvih problema kod punjenja,Svaki puta izvadim van akomulator a to je stvarno bilo jednom ili dva puta godišnje.Vadil san ga van da nebi zbog nekog prebrikavanja došlo do zaobilaznih struja i da za vrijeme punjenja ne trpi regler ili neka elektronika.Meni dobro.Zbog čega radit rc komponente kad nije potrebno.Ipak nekom tko bi sam radil ispravljač bi preporučil da bude uz njega dok prvi puta krene punit,iskustvo je presudno.

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887
Izgleda da su električari svuda isti..:icon_mrgreen:

Peter,

Prema savjetu onoga koji se bavi akumulatorima već 30-ak godina, kad se akumulator 'ulijeni' dobro ga je puniti s jačom amperažom, da se fino ugrije (ne previše). Ovaj mali punjač od 1A ga ne može 'probuditi' kako treba, on je samo za nadoknadu energije od stajanja..
Bilo bi dobro da ti brat pomogne oko njega i izmjeri kapacitet. Tako znaš koliko mu je još života ostalo i je li ga se isplati mijenjati.

Onda ču ga za koji sat priključit na punilac koji imam od 2,2A. Neče mu to škodit.

Za mjerenje kapacitete treba imati neku spravu koja optereti akumulator pa onda pod opterečenjem mjeri. Imam takvo nešto na poslu ali ovi akum. su premali pa mjerenje nebi bilo regularno.

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887
Nije amper meter jer ne mjeri ampere. Prije da je voltmeter jer pokaziva napon, a akumulator je u vrijeme mjerenja opterečen i onda dođe do pada napona. Sad ako je loš akumulator onda je pad napona veči. Ako je kazaljka u zelenom polju onda je akumulator još dobar ako ispadne van tog područja onda je za odpad.

20615053.jpg

20615055.jpg

B

bosniahos

Guest
Ma kvragu to su mijerna klješta ima ih više vrsta i namijena,ova tvoja imadu pipalicu.Snaga se ne mijeri voltima več amperima.Napon se mijeri u voltima imaš mV pa V pa kV i negdi nakraju MgV.Ali nas zanima mijerno područje od 6 do 12 v.Nebih ja više o tome.

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887
Ma kvragu to su mijerna klješta ima ih više vrsta i namijena,ova tvoja imadu pipalicu.Snaga se ne mijeri voltima več amperima.Napon se mijeri u voltima imaš mV pa V pa kV i negdi nakraju MgV.Ali nas zanima mijerno područje od 6 do 12 v.Nebih ja više o tome.

Ja sam samo rekao da sa tim mjerim kapacitetu akumulatora i u kakvom je on stanju.

Markec

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
282

Od kad se to snaga mjeri u amperima?? A čemu onda Watt-i? (ili vati, kako voliš) To je nazivna amperaža koju daje pojedini akumulator u trenutku opterećenja. Snaga bi bila V x A.

Ja govorim o kapacitetu baterije. Kod auto akumulatora uz normalni režim rada, već nakon prve godine kapacitet padne cca 20-ak %. Kako je kasnije ne znam.. Ovi baterijski članci za viličare, solarne sustave ili sl. imaju bolje performanse.. Tako da više nemaš, primjerice 100 Ah, već 80Ah.

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,167
evo kako izgleda rezultat testiranja mog akumulatora:

Uređaj: ARGUS

Startna struja 180A

Mjerenje:

Napon: 13.28V

Temperatura akumulatora 13°C

Test Kapaciteta Ispravan
Vijek Akumulatora 100%
Kapacitet 265A

Ispit Startne Snage:
Startna Snaga -- (nije mjereno valjda)

Preporuka:

Dalje Koristiti

Markec

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
282
u pravu si, nikada se nije mjerio u W , a nije ni u A , nego u Ah !!

Ako je A (amper) mjerna jedinica za jakost struje, onda ne možeš mjeriti snagu u Amperima.
Ako je V (volt) mjerna jedinica za napon (ili razliku potencijala), onda ne možeš mjeriti snagu u Voltima.
Snaga u elektrotehnici se mjeri u W (Watt-ima). Snaga motora s unutarnjim izgaranjem se mjeri u KS (konjskim snagama). Itd...
To je ono što ja znam iz četiri godine elektrotehničke škole, a par puta smo skoro dobili kulje zbog pogrešnog pisanja mjernih jedinica, pa sam nešto i naučio..

Kapacitet akumulatora jest u Ah, a ono što je Josa stavio iz svog testa akumulatora stoji da je STARTNA STRUJA akumulatora u amperima.:(wasntme):

Mislimo na isto, samo je stvar različite definicije pojmova. Nemojte se žestiti..:(hi):

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Jel ti to ozbiljno pričaš, ili se zajebavaš?
Ako te lepo zamolim, jel bi hteo da obrišeš ovu poruku što sam citirao?
I ja ću obrisati svoju...ili moderatori
U tri reda si toliko gluposti napisao, da je to neverovatno...a zaboravio si GiV, i TeV...:icon_rofl:

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,713
Nije amper meter jer ne mjeri ampere. Prije da je voltmeter jer pokaziva napon, a akumulator je u vrijeme mjerenja opterečen i onda dođe do pada napona. Sad ako je loš akumulator onda je pad napona veči. Ako je kazaljka u zelenom polju onda je akumulator još dobar ako ispadne van tog područja onda je za odpad.

20615053.jpg

20615055.jpg

to čudo troši fixni broj ampera /watta odnosno to je najobičniji grijači element s voltmetrom.

Kad ga spojiš on troši struju tipa 100A a ti pratiš napon, dal padne, kolko padne za koje vrijeme itd.

Što se tiće zapremnine odnosno kapaciteta bilo čga, niti u jednoj stvari se kapacitet ne mjeri u jednodimenzionalnoj mjernoj jedinici!
Kod akumulatora mjesi se u snazi po jedinici vremena odnosno amper satima. Akumulator 100Ah može izdržati opterečenje od 1A 100sati ili 100A 1sat, isti k.
2 osnovne mjerne jedinice kod struje su WATT ( snaga) i Volt ( napon) . Amper je kombinacija Watt-a i Volta

ajmo na primjer odmah:
Imaš iskrin anlaser 3kw na traktoru s 12v, motoru s 6v il kamionu s 24v akumulatorom. sad da bi ga porenuo trebaš struje,
-na tratoru će povuć 250A ( 3000[w] podijeljeno s 12 [ V ]= 250 Ampera )
- na motoru će povuć 500A ( 3000 / 6 = 500)
- na kamionu će povuć 125A ....

Amper je jednostavno protok struje u jedinici vremena. Preko ampera i Napona dobijete snagu, isto vrijede i ostale kombinacije..

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,167
Peter, si vidio ovaj video?

[YT]http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=MKM0zmnEoHk&feature=endscreen[/YT]

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,713
Ajd valjda su ovo zadnji trzaji snijega i zime, hebemu pa sat se miče za 3-4 dana, valjda će doć uskoto toplo vrijeme i sezona :(

Nego imam gileru runner 125 2004g za prodaju, ukoliko je netko zainteresiran ili zna nekoga nek se javi...

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,167
ma to je za popizd*t s tim vremenom,
opet ce sve naglo krenut u otvaranje pupova, a ja nisam ni pol
vinograda orezal, vocke jos nisam ni taknul...

taman sam motor servisiral i pocel gustat u voznji do posla,
i eto ti tog belog govneta...

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,713
Nis ni ja obrezal vinograd do kraja, isto stoji na pola. Voćke obrezane samo oko kuće.Al ne brine me to što vinograd nije obrezan, ja sam zagovornih kasnijeg rezanja...

Najnoviji postovi

Na vrh