• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motori

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,886
Eh Joe, več smo nekoliko puta rekli "da smo bliže" :icon_cry: :cool:
A inače znam da bi mi to sredili :(happy):

Još da ti kažem ovo, imam brata koji je električar i moram reči da se jako dobro razume u struju, bilo to "jaki ili šipki tok". Tako se kod nas kaže stručno i mislim da me razumeš sve jedno ako sam napisal u slo jeziku.
Poanta je da je najčešče baš konj od kovača bez potkvice. Ja ga pre neki mjesed dana gledam kako on to puni svoj motor preko utičnice (ona kao za upaljač) sa nekim žicama na kraju bez izolacije, tamo prikopčani krokodili, sve to nešto visi preko upravljača tako da se nebi dodiralo šasije, punilac za auto priključen za koji sat...:icon_lol: Jao meni sve nešto na brzinu, ja mu kažem. "nemoj da mi zapališ kuču jer ovo nije daleko od toga" i onda mi on kaže da čemo posle još moj motor malo dopuniti :icon_lol: :icon_lol:. A ja mu kažem "samo mu ti nemoj prilaziti sa ovim žicama a kamo li da to priključiš na njega" :icon_biggrin:

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318
Da neveruješ...:icon_lol: isti takav i ja punjač imam, sve ga raširim po podu i spajam štipaljke...:icon_lol:
Neverovatno, al istinito...
To ti je zlatno pravilo...kod električara nikad srtuja nije kako treba!:icon_rofl:
Ak se setim ovih dana, ti uslikam moj punjač da se malo smejemo...:icon_lol:
pozzz joe!

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,886
Onda ste svi električari isti :icon_scratch::icon_rofl:. Kad radite za nekoga drugoga onda je sve ko po špagi a za sebe sve nešto na brzinu pospajano da ne liči ni na šta :icon_lol:.

PS
Samo ti uslikaj pa da vidimo to čudo :icon_lol:

Markec

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
282
Izgleda da su električari svuda isti..:icon_mrgreen:

Peter,

Prema savjetu onoga koji se bavi akumulatorima već 30-ak godina, kad se akumulator 'ulijeni' dobro ga je puniti s jačom amperažom, da se fino ugrije (ne previše). Ovaj mali punjač od 1A ga ne može 'probuditi' kako treba, on je samo za nadoknadu energije od stajanja..
Bilo bi dobro da ti brat pomogne oko njega i izmjeri kapacitet. Tako znaš koliko mu je još života ostalo i je li ga se isplati mijenjati.

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,167
to nije za take it easy.

nije, ali se moze, ovisi kaj je u glavi pilota :icon_lol:

Markec, ako si uzel yuasu, miran si kolko i s originalom a mozda i duze,
samo ako nema kakvu tvornicku gresku....

Modeka ima normalne brojeve, pa mi je opcija, posto mi je Luise predaleko...
za sad se vozim sa stitnicima za koljena i skijaske hlace,
kaj se tice vjetra i grijanje, vrhunski... ali ne daj boze pada...

Peter, je, pjeskarenje, to su velike borbe sa drzanjem putanje da se ne vozi po pijesku :(giggle):
mehanicar mi zabranil prat motor sa miniwashom,
veli da ugura vodu kroz lezajeve na kotacima,
i jos stosta, pa ga zato isperem sa slaufom...

a kako se koristi za vozit na posal, ako i zahrdja, nema puno djelova za farbat, vecinom je sve plastika :icon_lol:

decki za vas kaj jos cekate otvorenje sezone, jos dva tjedna, i mislim da ce se dignut proljetne temperature :icon_pidu:
ali i onda samo lagano, asvalt je hladan...

a kaj se tice punjaca, meni motor mora upalit i kad je vani 3 stupnja, tako daaaaa:

http://www.ctek.com/int/en/chargers/MXS 5.0

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,713
pozdrav ekipa!! :icon_pray:
malo sam bio u guzvi zadnjih par mjeseci, pa sam štrajkal sa pisanjem po forumu...
stiže proljeće, pa reko da vidim kaj ima novog u poljoprivredi, hahaha

nisi pogriješio, yuasa je skoro pa top ponuda kod nas...
Tuono ima dva cilindra po 500ccm, velika kompresija,
unibat ubije za godinu dana...
yuasa dura i do 5 godina... ja ga odrzavam sa CTEK-om, "pametni" punjač...

i da, putuje se na posao vec mjesec dana, s kratkim prekidima kad je padao snijeg...

:biggrin:

img20130303150651.jpg

img20130303173924.jpg

zwer - kad nakupiš par km u Modeka hlačama, daj mi molim te malo opiši kak ti se ćine...

Pisao sam na motori.hr o opremi, evo i ovde par dojmova

Što se tiće hlača, pre prezadovoljan sam. Prošle subote na nekih 4°C napravio sam turu Karlovac-Vukova gorica-Karlovac, u jednom komadu, tek tolko da isprobam novu opremu i malo razradim motor. Hlače su pre pre dobre, niti u jednom trenutku mi nije bilo hladno na noge, jaja, guzicu il nešt treće. Dolje sam imao obuvene jeftinjara moto čizme koje sam također kupio u novemi ( 600-650 kn) s kojim hlače dihtaju tip-top. Što je najbolje hlače na pogled opće ne izgledaju da su sposobne odradit takav posao, nisu onako debele široke itd, ali tople sustvarno ono.

S jaknom nisam bio tolko oduševljen al to ne znači da ona nije super. Ispod nje imao sam samo tanku majčicu, niti sam stavio bubrežnjak, niti sam povezao hlače i jaknu patentom, a nisam imao niti podkape. Kak sam na pegasu direkt izložen vjetru ( a ja ga taj dan nisam štedil već je bilo samo gaaas) Malo mi je bilo hladno na podlakticu i oko bubrega - nije puhalo ali me je malo hladilo. Na rukama sam imal one jeftinjara rukavice iz lidla koje vrijede svake lipe 2x, i spoj jakne i njih je dobar. Spoj kacige i jakne mi je bio loš i puhalo mi je odozdola. Sad neznam je li to do kacige koju sam isto tako prvi put nosil i neznam di ima kanale za provjetravanje ili je stvarno do spoja, u svakom slučaju moram si obavezno nabavit podkapu ili onaj vindstoper. Da sam imao deblju majicu ili samo bubrežnjak i podkapu ja mslim da stvarno nebi imal nikakvih primjedbi niti na jaknu. Dakako tu treba uzet u obzir i mizernu temperaturu!

Istina je da vjerojatno ima boljih stvari ali pitanje je kolko boljih i za koliko puta više novaca? Moram priznat da kad sam kupoval da sam bil skeptičan prema tome i da me moja žena, koja ne može smislit motor, čak neće proć garaže kad je motor u njoj, nije nagovorila ( da ona me nagovorila) nikad nebi kupio to. Ovom test vožnjom nestao je sav skepticizam prema toj opremi, dapače ostao sam super iznenađen i modeka ima moju potpunu preporuku.

Što se tiće unibata, moj pegaso ( isto rotax) ima 1 cilindar 650 ccm, i stvarno treba šus da ga se pokrene. Unibat koji je sada unutra ide u 3-ću godinu starosti, dopunjavam ga svako malo, jer svako malo moram i palit motor i radi svakakvih kupaca ne odpajam ga. Osjeti se da je na umoru ali svejedno pali bez problema. Za tih 200-tinjak kn kolko je koštao ja sam zadovoljan.. Vjerujem da je yausa kvalitetnija no da li mi treba ?

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,713
nije, ali se moze, ovisi kaj je u glavi pilota :icon_lol:

Markec, ako si uzel yuasu, miran si kolko i s originalom a mozda i duze,
samo ako nema kakvu tvornicku gresku....

Modeka ima normalne brojeve, pa mi je opcija, posto mi je Luise predaleko...
za sad se vozim sa stitnicima za koljena i skijaske hlace,
kaj se tice vjetra i grijanje, vrhunski... ali ne daj boze pada...

Peter, je, pjeskarenje, to su velike borbe sa drzanjem putanje da se ne vozi po pijesku :(giggle):
mehanicar mi zabranil prat motor sa miniwashom,
veli da ugura vodu kroz lezajeve na kotacima,
i jos stosta, pa ga zato isperem sa slaufom...

a kako se koristi za vozit na posal, ako i zahrdja, nema puno djelova za farbat, vecinom je sve plastika :icon_lol:

decki za vas kaj jos cekate otvorenje sezone, jos dva tjedna, i mislim da ce se dignut proljetne temperature :icon_pidu:
ali i onda samo lagano, asvalt je hladan...

a kaj se tice punjaca, meni motor mora upalit i kad je vani 3 stupnja, tako daaaaa:

http://www.ctek.com/int/en/chargers/MXS 5.0

ja derem motor miniwashom al ne derem po lancu, i ležajevima, po semu ostalom da.
btw ja sam ove sezone mijenjal ležajeve, koyo 4 kom me koštalo 130kn, semerinzi 30, i ona jedan zaseban ležaj pod stražnjim lančanikom 40kn... Nisu ležajevi kraj svijeta...

Peter,

Prema savjetu onoga koji se bavi akumulatorima već 30-ak godina, kad se akumulator 'ulijeni' dobro ga je puniti s jačom amperažom, da se fino ugrije (ne previše). Ovaj mali punjač od 1A ga ne može 'probuditi' kako treba, on je samo za nadoknadu energije od stajanja..
Bilo bi dobro da ti brat pomogne oko njega i izmjeri kapacitet. Tako znaš koliko mu je još života ostalo i je li ga se isplati mijenjati.

Ja imam doma neki punjač koji je deda imal za traktor, s time dopunjavam po sat-dva jednom - dva put mjesečno. Jednom sam zaboravil isključit pa se punil 3 dana, u njem je kuhalo ono, imam sreće što se nije razletio...

Nego kak sam ja starome maznul punjač kod sebe, on je od frenda dovukal punjač koji je dotični dovukal iz rata, nekakav ruski Tenkovski! E da vidite to čudo, najmanja snaga punjenja mu je 40A, ima još neku opciju brzo punjenje, i opciju start preko punjača. Moram poslikat to čudo ako je još doma. Stari je to bez neke filozofije priključil na aku od auta 45ah, ovaj je za pola sata pištal ko ekspres lonac...

Posljednje uređivanje:

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,167
zwer, :icon_pray:

bolji opis ne bi ni ovi u moto pulsu slozili :(y):

samo mala napomena, saznao od stariih bajkera, neki imaju i 60+ ,
kad su imali 20-tak godina, vozili su motokross, a danas djiraju shivere i slicne motore,
ne klecaju im koljena i piju pivo i dalje, a bubrezi filtriraju ko novi :D:
savjet jedan i dva:
1. ako imas novaca za motor, moras imat i za opremu da zastitis zdravlje
2. bubreznjak ne grije bubrege kolko drzi abdominalne organe na kupu...

a i grije ti ledja, sto je bolja opcija nego kad ti se majca ohladi, uznojis se od jakne, i onda ti se hladna majca tu i tam zalijepi na ledja, pa prehladis bubrege...

unibat - yuasa kapacitetom mogu bit slicni, ali yuasa ima daleko vise snage od unibata...
tuono mora upalit iz prve, ako nema snage pa moras dva tri puta paljuckat,
riskiras popravak od 1000€

kak je ne pegyu, ne znam, ali mislim da nema tih problema sa alnaserom ko tuono...
tako da mi je dokazano od ekipe koja vec 10 godina vozi tuona - yuasa, bez daljne rasprave...
tak su rekli, ja sam prenosim :icon_fU:

B

bosniahos

Guest
Koliko ampera imaju vaši akomulatori.Dobar punjač može se dosta jednostavno napravit ako se ima nekog minimalnog znanja iz elektrotehnike.Treba transformator koji ima izvod negdije od 12-14 volti,grec-ispravljačke diode,kleme,prekidač,kabal s utikačem,neka kutija,eto.

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,167
Battery Family: Maintenance Free
Battery Type: YTX12-BS
Voltage: 12
Capacity (Amp. Hrs.): 10
Dimensions: 6" x 3.4375" x 5.125"
Weight: 7.5 lbs.
Metric Dimensions: 150mm x 87mm x 130mm
Metric Weight: 3.4 kg
Acid Volume: 0.6
Charging Current (Amps.): 1.2
C.C.A.: 180

Markec

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
282
Koliko ampera imaju vaši akomulatori.Dobar punjač može se dosta jednostavno napravit ako se ima nekog minimalnog znanja iz elektrotehnike.Treba transformator koji ima izvod negdije od 12-14 volti,grec-ispravljačke diode,kleme,prekidač,kabal s utikačem,neka kutija,eto.

Imaju 12 A. Teoretski se punjač napravi vrlo lako, ali bitna je i izlazna struja koja može oštetiti ćelije na akumulatoru ako ne teče onako kako bi to trebalo biti. Treba to dobro proračunati, a to ostavljam majstorima. Za 12 V akumulatore ti treba barem trafo od 18 V u leru. Opterećen padne na ispod 15.. Koje snage diode?, kako im smanjiti prijelazni otpor, kontakte, itd.. Velim, dobar račun i osciloskop na kraju posla, da se vidi krajnji rezultat.. Sveukupno se ne isplati doma raditi..

B

bosniahos

Guest
Mogal bi ali to nije pametno rastezat temu.Imal san puno motora i onih sa 6v i 12v akomulatorima,i nikad nije taj obični punjač sijebal nijedan.Uzel sam od starog crnobijelog televizora trafo,ima više izlaza,igrom slučaja ima jedan izlaz 14v kupil san u čipoteci grec15 A za 25 kn.Nema nikakvih problema kod punjenja,Svaki puta izvadim van akomulator a to je stvarno bilo jednom ili dva puta godišnje.Vadil san ga van da nebi zbog nekog prebrikavanja došlo do zaobilaznih struja i da za vrijeme punjenja ne trpi regler ili neka elektronika.Meni dobro.Zbog čega radit rc komponente kad nije potrebno.Ipak nekom tko bi sam radil ispravljač bi preporučil da bude uz njega dok prvi puta krene punit,iskustvo je presudno.

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,886

Peter,

Onda ču ga za koji sat priključit na punilac koji imam od 2,2A. Neče mu to škodit.

Za mjerenje kapacitete treba imati neku spravu koja optereti akumulator pa onda pod opterečenjem mjeri. Imam takvo nešto na poslu ali ovi akum. su premali pa mjerenje nebi bilo regularno.

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,886
Nije amper meter jer ne mjeri ampere. Prije da je voltmeter jer pokaziva napon, a akumulator je u vrijeme mjerenja opterečen i onda dođe do pada napona. Sad ako je loš akumulator onda je pad napona veči. Ako je kazaljka u zelenom polju onda je akumulator još dobar ako ispadne van tog područja onda je za odpad.

20615053.jpg

20615055.jpg

B

bosniahos

Guest
Ma kvragu to su mijerna klješta ima ih više vrsta i namijena,ova tvoja imadu pipalicu.Snaga se ne mijeri voltima več amperima.Napon se mijeri u voltima imaš mV pa V pa kV i negdi nakraju MgV.Ali nas zanima mijerno područje od 6 do 12 v.Nebih ja više o tome.

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,886
Ma kvragu to su mijerna klješta ima ih više vrsta i namijena,ova tvoja imadu pipalicu.Snaga se ne mijeri voltima več amperima.Napon se mijeri u voltima imaš mV pa V pa kV i negdi nakraju MgV.Ali nas zanima mijerno područje od 6 do 12 v.Nebih ja više o tome.

Ja sam samo rekao da sa tim mjerim kapacitetu akumulatora i u kakvom je on stanju.

Markec

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
282

Od kad se to snaga mjeri u amperima?? A čemu onda Watt-i? (ili vati, kako voliš) To je nazivna amperaža koju daje pojedini akumulator u trenutku opterećenja. Snaga bi bila V x A.

Ja govorim o kapacitetu baterije. Kod auto akumulatora uz normalni režim rada, već nakon prve godine kapacitet padne cca 20-ak %. Kako je kasnije ne znam.. Ovi baterijski članci za viličare, solarne sustave ili sl. imaju bolje performanse.. Tako da više nemaš, primjerice 100 Ah, već 80Ah.

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,167
evo kako izgleda rezultat testiranja mog akumulatora:

Uređaj: ARGUS

Startna struja 180A

Mjerenje:

Napon: 13.28V

Temperatura akumulatora 13°C