Juče su tata i kum kosili i kažu da je eksplodirao motor, probilo je metalno kućište. Ne znam šta se tačno desilo ali ovo mi je dobra prilika da uzmemo jaču, naravno samohodnu. Koristim trimer za voćnjak koji je na blagom nagibu, ali ovo oko kuće za kosilicu je uglavnom ravno, mada zna biti krtičnjaka i tu i tamo neravnina, i zna nas nervirati što nekad ne može da vuče već je treba cimati da pogon na točkovima "uhvati" (pogon na zadnje točkove). Da li tu pomaže nešto veća snaga same kosilice? Drugim riječima da li bi nešto jača, i sa možda kvalitetnijim točkovima, bolje "čupala" kad naiđe na tako neke "nepravilnosti"? I da li je tu bolji prednji ili zadnji pogon?
Površina tog dijela za kosilicu je do 500 metara, ali ja bih uvijek radije uzeo nešto jaču nego da je na knap, jer uvijek dobro dođe malo viška snage, jer nekad trava preraste, ima tu i tamo krtičnjaka i udubljenja/uzvišenja, a rado bih probao sa njom bar dio ovog dijela koji inače radim trimerom.
Što se tiče modela sad gledam i ima ih baš mnogo.
Kako su se pokazali Villager Prime 5111T (neki T8S motor 3 kW), Villager Prime 4111T (neki T6 OHV motor 2.6 kW)? Mislim na pouzdanost, snagu.
Koliko vidim imaju opciju da baca travu sa stane, a to mi zvuči kao najbolja opcija, jer na ovoj sadašnjoj je bacala u noge (nismo koristili onu korpu za travu). Ima li još neki Villager model koji se dobro pokazao, oko tih cijena?
Neka osjetno skuplja opcija, a koja mi je malo zapala za oko, je Husqvarna LB 251S (može da baca travu samo sa strane, i ima pogon na prednje točkove). Ima li je neko ovde, i kako se pokazala? Zanima me i to oko prednjeg pogona, jer ova nam je bila na zadnji, a nisam pametan šta je tu bolje.
Ima i ova neka neobična Stihl 248.3 sa ručkom sa samo jedne strane, koja je cijenom između ovih Villagera i ove Husqvarne. Kakva su iskustva sa njom? Kod nje je možda više pitanje kakvo će stanje biti za par godina, zbog te ručke.