Imam veliku samohodnu brigs 190 cc koja mi godinama stoji zbog pokvarenog pogona, jer je kućište pogona (to sam puno kasnije shvatio) ne samo od plastike, već je u njem ležaj remenice "utopljen" u plastiku bez mogućnosti samopodmazivanja i koji je naravno pregrijao, zaribao i otopio taj dio kućišta i naravno sve je ispalo van. Od tada nisam nabavljao samohodnu, već koristim ovu guralicu brigs 450. Košnja traje satima ali je lagana oko voćki, za manerviranje i lagana za guranje, daleko od toga da ne bih u budućnosti želio traktorsku kosilicu i brže se rješio muke jer mi je vrijeme dragocjeno i nemam ga puno.
Panjčići na par mjesta su mi označeni štapovima obavezno, a jedan jedini nalet je učinio netko drugi na odrezanu cijev od prometnog znaka u bankini ceste, koja je također bila označena kolčićem, ali je silovao da i to pokosi. Stala je u momentu, kao da mi je i srce stalo ali tip jednostavno ne kuži zašto je kolčić u travi.
Za promjenu ulja ispraznim prvo gorivo okretanjem kosilice na stranu, a tako i ulje, oboje preko čepa gdje se i nadoljeva. Dok sve ne iskapa. Ne koristim nikakve pumpice.
Za prva i svaka slijedeća nadolijevanja ulja držati se uputa proizvođača odnosno temeljito ih pročitati.
Moja kosilica nema centralno podešavanje visine, već mislim 3 rupe na kućištu, svaki točak sam stavio na srednju rupu, to je otprilike nešto višlje jer mi kao prvo nije toliko bitno, a kao drugo velika je to površina, a kako treće ne želim bez potrebe pritiskati motorić, a kao četvrto imam dosta neravnina pa čisto da ne zapinje bez potrebe.
Za tih 1 500 m2 ja ne bih uzeo samohodnu jer po meni sve se odradi nekom laganom guralicom, doduše treba bar 2-3 sata ali na tu širinu 51 cm, smatram da i samohodna dođe vremenski na isto. Osim što kad vam rikne pogon, takvu vašu koja je teža će biti teže gurati, a guralica ostaje uvijek samo lagana guralica.
Moje iskustvo je da su pogoni za zamjenu i pronalazak istog takvog priločno problematični i skupi za zamjene.
Ovo vam svakako nije dobro da ste na ovako novu kosilicu već imali nalete na neoznačene panjčiće, ja sa njom nisam nikada imao nalet jer sam prethodno sve pažljivo označio, osim taj jedan put kada ju je uzeo netko drugi.
Kosilica je lagano vibrirala, shvatio sam da je malo svinut nož, kojeg sa promjenio za novi, odonda više ne drhti ali nisu vibracije onako nezamjetne kao što je to bilo prije naleta.