• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motorna kosilica

mbukal

Aktivni član
Tu od
8 Tra 2017
Poruka
129
ampak kad propustiš jednu turu košnje onda prvi sljedeći puta krečeš sa višim nivoom kosišta pa tek u drugom krugu spustiš na željeni nivo, jedan vikendaš koji baš ne kosi tak često i trava mu zna porasti jako velika, prošle godine probal je moju novokupljenu AL-KO silver premium sa B&S 625 EXi motorom sa 150 cm3 , mućila se al je išlo, pogledali smo zajedno po netu i predložil sam mu Praktik Garden PG65416 sa Honda CGV200 motorom sa 200cm3, išel je u Vrbovec po nju, nije je bilo u Sesvetama ni na Žitnjaku, ta kosilica tamani bilo kakvu travu kaj mu poraste oko vikse, ili malčiranjem ili sakupljenjem u koš ili samo bacanjem iza, milina sa njom raditi u višoj travi, malo veča potrošnja je cijena za tu snagu , cijenom te dvije koje spominjem su tu negdje, ak ti što znaći obje imaju GT getribe, AL-KO u aluminijskom kućištu a Honda u plastićnom kućištu

Posljednje uređivanje:

Ivan_Zagreb

Novi član
Tu od
13 Ožu 2025
Poruka
5
Dobar dan. Molio bih za savjet. Imam flaksericu stihl FS120 i do sada sam s njom kosio cca 5000 m2 zemljišta. Pošto često ne stignem na vrijeme pokositi pa trava često preraste razmišljao sam da nabavim ovo:
Prvenstveno me privlači činjenica kako motor ima uljnu pumpu pa kosilica može raditi pod nagibom od 30 stupnjeva. Dovoljno je lagana i kompaktna pa bi stala i u auto. Na zemljištu koje kosim ima dosta starih panjeva pa mi klasična kosilica s čeličnim nožem baš i nije opcija.
Najviše me zanima, za tih cca 1500 € ima li nešto bolje za kupiti?
Hvala na odgovorima.
Samo da se javim s iskustvom vezanim uz kosilicu. Najviše da pomognem da se netko ne zaje... kao ja.
Kosilica jedva kosi cca 30 cm visoku travu. Čim je trava malo gušća, padnu okretaji i travu samo zapetlja oko glave.
I još jedna stvar, prilikom pokretanja prvo krene lijevi kotač pa onda desni. Dakle, ako ručica za pogon nije skroz stisnuta, cijelo vrijeme vuče lagano u desnu stranu.
Sve u svemu, veliko razočaranje. Za usporedbu flakserica FS120 je barem 30% učinkovitija a ima manje KS.

Tomislav SB

Novi član
Tu od
29 Kol 2024
Poruka
11
Radi se o samohodnoj kosilici sa brigs motorom 625 (190 CCM) a na slici je nož 56 cm koji bi trebao ići.
Pitanje je za ovu treću rupu na nožu koja je malo smaknuta sa strane.
Mislim da će mi biti malo problem naći još uvijek takav nož (Vinkoprom iz Vinkovaca je nekada prodavao/slagao te kosilice ali sad kao i za većinu stvari nemaju - kao ni pogonski remen), pitanje je mogu li uzeti zamjenski nož sa dosjednim prstenovima ali je bez te rupe. Pa bih je morao probušiti dodatno na nožu. Ili prije montaže odbrusiti na "glavi" gdje se montira nož taj "dosjedni bolcn koji ide u tu rupu" da ga jednotavno nema, ako je jedina njegova funkcija da se nož ne okrene naopako i nema veću ulogu.
Našao sam sličan nož na web katalogu (ili bar tako mislim), na Villager modelu sa sličnim brigs motorom, model VRS 56 ili VRS 56 P.
Molim savjet.

Prilozi

• NOŽ KOSILICE.JPG
    NOŽ KOSILICE.JPG
    8.5 KB · Pregleda: 15

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,144
@Tomislav SB takve rupe na nožu rade rupe u našim kućnim financijama. Na taj način nas prisiljavaju da moramo kupiti baš takav novi nož, od njih, skupi kao da je zlatan. Samo ti prilagodi drugi, odgovarajuči po dimenzijama nož i veselo kosi. Lp

Luka93

Aktivni član
Tu od
14 Lip 2020
Poruka
222
Pojačanje za travnjak. Ne mogu bez narančaste boje.

Prilozi

• 20250515_105420.jpg
    20250515_105420.jpg
    92.3 KB · Pregleda: 17

BL_BL

Novi član
Tu od
29 Ožu 2024
Poruka
14
Juče su tata i kum kosili i kažu da je eksplodirao motor, probilo je metalno kućište. Ne znam šta se tačno desilo ali ovo mi je dobra prilika da uzmemo jaču, naravno samohodnu. Koristim trimer za voćnjak koji je na blagom nagibu, ali ovo oko kuće za kosilicu je uglavnom ravno, mada zna biti krtičnjaka i tu i tamo neravnina, i zna nas nervirati što nekad ne može da vuče već je treba cimati da pogon na točkovima "uhvati" (pogon na zadnje točkove). Da li tu pomaže nešto veća snaga same kosilice? Drugim riječima da li bi nešto jača, i sa možda kvalitetnijim točkovima, bolje "čupala" kad naiđe na tako neke "nepravilnosti"? I da li je tu bolji prednji ili zadnji pogon?

Površina tog dijela za kosilicu je do 500 metara, ali ja bih uvijek radije uzeo nešto jaču nego da je na knap, jer uvijek dobro dođe malo viška snage, jer nekad trava preraste, ima tu i tamo krtičnjaka i udubljenja/uzvišenja, a rado bih probao sa njom bar dio ovog dijela koji inače radim trimerom.

Što se tiče modela sad gledam i ima ih baš mnogo.

Kako su se pokazali Villager Prime 5111T (neki T8S motor 3 kW), Villager Prime 4111T (neki T6 OHV motor 2.6 kW)? Mislim na pouzdanost, snagu.
Koliko vidim imaju opciju da baca travu sa stane, a to mi zvuči kao najbolja opcija, jer na ovoj sadašnjoj je bacala u noge (nismo koristili onu korpu za travu). Ima li još neki Villager model koji se dobro pokazao, oko tih cijena?

Neka osjetno skuplja opcija, a koja mi je malo zapala za oko, je Husqvarna LB 251S (može da baca travu samo sa strane, i ima pogon na prednje točkove). Ima li je neko ovde, i kako se pokazala? Zanima me i to oko prednjeg pogona, jer ova nam je bila na zadnji, a nisam pametan šta je tu bolje.

Ima i ova neka neobična Stihl 248.3 sa ručkom sa samo jedne strane, koja je cijenom između ovih Villagera i ove Husqvarne. Kakva su iskustva sa njom? Kod nje je možda više pitanje kakvo će stanje biti za par godina, zbog te ručke.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,144
Te kosilice su za košnju travnjaka. Nisu za ravnanje krtičnjaka, niti za košnju zapuštenih površina s prevelikom travom.

BL_BL

Novi član
Tu od
29 Ožu 2024
Poruka
14
Znam, i jeste travnjak oko kuće, a za voćnjak i drugi teži dio ide trimer. Ali za ovo oko kuće, bar početkom ove sezone, je dočekalo dosta krtičnjaka na vikendici. Sad ih i nema jer smo tu redovnije, ali mene je zanimala sama snaga, da ako i naiđe na neku manju nepravilnost, ispupčenje, da može da prođe. Jer ovaj koji smo do sada imali se znao ukopati, a ne znam koju snagu ima, neki je stariji model. Ne treba mi ništa presnažno, ali ako već uzimam novi voljeli bismo da ipak nešto bolje "vuče".

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,913
Krtičnjaka se gotovo nemoguće riješiti, ali željeznim zubačama se prije košnje mogu poravnati da ne smetaju. Barem tak ja delam. Visinu košnje prilagoditi neravninama na terenu. Odkad kosilice imaju centralnu regulaciju visine, to nije problem napraviti na dijelu koji je preveč grbav. Ako se iz nekog razloga zakasni s košnjom pa trava preraste, preporučam košnju u dva prohoda. Prvo na na najviše, a onda na uobičajenu visinu.
Čuvajte svoje strojeve i buju vam zahvalni.

P.S.
Po meni je bolji zadnji pogon, a još bolji 4WD. Pogonski kotači čim veći.

BL_BL

Novi član
Tu od
29 Ožu 2024
Poruka
14
Ako se iz nekog razloga zakasni s košnjom pa trava preraste, preporučam košnju u dva prohoda. Prvo na na najviše, a onda na uobičajenu visinu.
Čuvajte svoje strojeve i buju vam zahvalni.
Početkom ove sezone se desilo upravo to, ali sam prvo prošao trimerom pa onda kosilicom. Sa tom novom ću probati i ovako, prvo na na najviše, a onda na uobičajenu visinu.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,144
@BL_BL
Snaga motora kosilice je prilagođena dužini noža, promjeru kosišta. Na takvim malim hobi kosilicama su manje, ili više pogoni kotača relativno jeftini i slabi. Zato ti gledaj da imaš pogonske kotače velikog promjera, stražje, a prvi neka budu srednje veličine. Tako ti kosilica bude prohodnija i na izgled jača.
Ima na tržištu samohodnih kosilica s motorima od 3,5 KS do nekakvih 7 KS. Ali niti jedna nije konstruirana za ravnanje krtičnjaka i terena, ili za košnju trave visoke 10 - 15 cm. Pretpostavka je da se travnjaci redovito kose.
Također postoje i modeli kosilica sa pogonom na sva 4 kotača, ali to su skuplje igračke, no i one nisu bageri.
Za neredovito košenje razmisli o strižnoj kosilici i zbrinjavanju pokošene trave. Dosadan sam sad, znam, oprosti.

BL_BL

Novi član
Tu od
29 Ožu 2024
Poruka
14
Nisi dosadan uopšte, hvala na svim savjetima :)

Ne treba mi ništa tako snažno, samo mi je žao što ne znam koliko je jaka ova stara koju imamo, pa da se orjentišem da uzmem nešto jaču, ali ništa ekstremno. Krtičnjaka nadam se da neće biti, na početku sezone kad smo došli bilo ih je dosta, ali zasad se ne vraćaju tu uz kuću, valjda jer smo češće tu. Za njih će morati ovo što je kolega gore rekao, prvo poravnati krtičnjake drugim alatom, pa onda kositi, ili podići kosilicu iznad njih.

A i ja sam stekao utisak da su točkovi bitni.

Dio snage ide na točkove a dio na nož. Ja sam računao ako bi bila nešto jača da bi dio te dodatne snage išao i na točkove, pa bi oni bar malo jače vukli. Ali da, ako je nož veći, ako ima širu radnu površinu, onda ne znači da bi jače vukla, već bi ta nešto veća snaga možda išla samo na veći nož, a da pogon ni nema koristi od toga.
Vidim da oni neki Villager modeli imaju 3 kW za nož od 50 cm, a 2.6 kw za 46 cm. Moguće je da je njima potpuno ista snaga na točkovima.

A za pogon, da li je bolje da je na zadnjim točkovima? Mislim da je češće tako, ali recimo Husqvarna LB 251S ima na prednjim točkovima. Kažu, a ima smisla, da se tako nešto lakše manevriše, dođeš do kraja pa samo podigneš prednje točkove i rotiraš je dok se oni vrte u vazduhu, pa nastaviš.

BL_BL

Novi član
Tu od
29 Ožu 2024
Poruka
14
Pitanje u vezi podatka o tome za koliko kvadratnih metara je kosilica pogodna. Ne pronalazim taj podatak za kosilicu SONIC MK4635, ali znam da ima Briggs&Stratton 450E, 125 cc, 3.5 KS, teška je 26 kg.

Zna li neko taj podatak? Pretpostavljam da to prvenstveno zavisi od samog motora (i težine kosilice), a ne od toga ko je sklopio ostalo.

I ako se recimo kaže da je neki model za 1.000 kvadrata, da li je to 1.000 koliko se smije pokositi u jednom danu (hlađenje do sutra)? Ili može neka kraća pauza, i kolika, pa se može nastaviti?

Pitam jer se pokazala puno boljom od prethodne, pa pored onoga što inače kosimo kosilicom probao sam pa sam veoma uspješno i lako pokosio još i voćnjak (koji inače ide trimerom), ali to dodaje na površini. Voćnjak je išao u dva dana, iz dva puta, jer je bilo prvo košenje, pa da je ne mučimo (mada se ni jednom nije osjetilo da se muči) a i zbog ove bojazni oko površine, koliko to smije u jednom danu. Recimo da je ovo oko kuće 300 metara, a voćnjak je možda još 800 - 1000.

Savjeti?
Upozorenja?
Preporuke?

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,100
Rekao bih da je to okvirna površina za pokositi jednim tankom goriva. Naravno, misli se na normalnu visinu trave, ne 20 cm i više jer tu onda i više troši i više se umara.

Sve to ovisi kakav je teren i koliko često kosiš. Za redovnu košnju po ravnom terenu smatram da može i duplo, ali ako kosiš visoku i gustu travu, imaš krtičnjake, nagibe i slično, satrat ćeš je vrlo brzo.

Tomislav SB

Novi član
Tu od
29 Kol 2024
Poruka
11
Pitanje u vezi podatka o tome za koliko kvadratnih metara je kosilica pogodna. Ne pronalazim taj podatak za kosilicu SONIC MK4635, ali znam da ima Briggs&Stratton 450E, 125 cc, 3.5 KS, teška je 26 kg.

Zna li neko taj podatak? Pretpostavljam da to prvenstveno zavisi od samog motora (i težine kosilice), a ne od toga ko je sklopio ostalo.

I ako se recimo kaže da je neki model za 1.000 kvadrata, da li je to 1.000 koliko se smije pokositi u jednom danu (hlađenje do sutra)? Ili može neka kraća pauza, i kolika, pa se može nastaviti?

Pitam jer se pokazala puno boljom od prethodne, pa pored onoga što inače kosimo kosilicom probao sam pa sam veoma uspješno i lako pokosio još i voćnjak (koji inače ide trimerom), ali to dodaje na površini. Voćnjak je išao u dva dana, iz dva puta, jer je bilo prvo košenje, pa da je ne mučimo (mada se ni jednom nije osjetilo da se muči) a i zbog ove bojazni oko površine, koliko to smije u jednom danu. Recimo da je ovo oko kuće 300 metara, a voćnjak je možda još 800 - 1000.

Savjeti?
Upozorenja?
Preporuke?

B&S 450 E.jpg

Moja 450 sa slike već 4-5 godina održava 3 500 m2 okućnice, radi kao prvog dana. Promjenio nedavno nož jer je prvi originalni dobio udarac čim je drugi uzeo u ruke pa je bila nemirna, sada se smirila i peri dalje. Neki dan sam se odlučio za istu guralicu ali sa Loncin 139 cc koja je bila za 50 eura jeftinija od ove gore sa istim motorom pa ćemo vidjeti.
Redovno mjenjanje ulja (za ovu količinu površine možda bih trebao i dva puta u sezoni) i oštrenje noža, pranje spužvastog filtera isto jednom u sezoni.
Moje iskustvo je da one mogu kositi do besvjesti, vrlo lagane bez umaranja, koliko god treba samo uz redovno održavanje i da se ne naleti na nešto ili daje drugom u ruke ili na posudbu, kao što se meni dogodilo pa sam taj jedan put zažalio.
I ne dopuštati da trava preraste jer je motor slab i teško to podnosi, dignuta mi je na više rupe, a krtičnjake šutam u hodu.
Nadam se da sam pomogao.
I prati kućište koliko je god moguće, nakon svake košnje, zdravo kao prvog dana, kotači sa ležajevima bez centralnog podešavanja, automatski gas.

BL_BL

Novi član
Tu od
29 Ožu 2024
Poruka
14
Moja 450 sa slike već 4-5 godina održava 3 500 m2 okućnice, radi kao prvog dana.
Odlično :) , ovo moje, ako uzmem i nešto ispred dvorišta za lakši prilaz autom, bi bilo manje od 1.500 m2.
Tvoja sa slike mi djeluje da nije samohodna? Moja jeste, pa ne znam da li to nešto mijenja ovu matematiku, ali valjda može.

Promjenio nedavno nož jer je prvi originalni dobio udarac
Kakav udarac? Pitam jer sam ja u tom voćnjaku par puta naletio na ostatak starog panja od neke stare voćke, i tu mi se ugasila. Nisam naletao na kamen ili nešto slično, nemam toga na sreću. Najbolje bi možda bilo da pribijem nešto pored tih panjeva, da ih uočim, jer ih ovako u travi ne vidim dok kosim.

Redovno mjenjanje ulja (za ovu količinu površine možda bih trebao i dva puta u sezoni) i oštrenje noža, pranje spužvastog filtera isto jednom u sezoni.
Meni su za ulje rekli da ide prva promjena nakon samo 5 sati rada, jer je nova. A onda jednom u sezoni, na početku. I koliko sam vidio prodavac je sipao cijelo pakovanje od 600 ml, i kupio sam još jedno jer će ubrzo trebati, mada sam ja ovde na sajtu u krakterisitima ovog motora 450E pronašao da je kapacitet ulja 0.47, pa mi sad nije jasno, može li bezbjedno ovo pakovanje od 0.60 da se sipa?
Jel koristite one namjenske pumpice za izvlačenje ulja? Vidio sam da ima da se kupi. Mada mi je prodavac kosilice rekao da mogu u apoteci da kupim špricu :)

I ne dopuštati da trava preraste jer je motor slab i teško to podnosi, dignuta mi je na više rupe, a krtičnjake šutam u hodu.
Ovo moje u voćnjaku je bilo 3 sedmice, i kosilica je prošla kroz to bez problema. Ako preraste ići će naravno trimer, kako sam i do sada taj dio kosio (na 4-5 sedmica). Visina kosilice je bila na skoro najvišem podešavanjuu, predzadnjem.

Nadam se da sam pomogao.
Jesi, hvala :)

Tomislav SB

Novi član
Tu od
29 Kol 2024
Poruka
11
Imam veliku samohodnu brigs 190 cc koja mi godinama stoji zbog pokvarenog pogona, jer je kućište pogona (to sam puno kasnije shvatio) ne samo od plastike, već je u njem ležaj remenice "utopljen" u plastiku bez mogućnosti samopodmazivanja i koji je naravno pregrijao, zaribao i otopio taj dio kućišta i naravno sve je ispalo van. Od tada nisam nabavljao samohodnu, već koristim ovu guralicu brigs 450. Košnja traje satima ali je lagana oko voćki, za manerviranje i lagana za guranje, daleko od toga da ne bih u budućnosti želio traktorsku kosilicu i brže se rješio muke jer mi je vrijeme dragocjeno i nemam ga puno.
Panjčići na par mjesta su mi označeni štapovima obavezno, a jedan jedini nalet je učinio netko drugi na odrezanu cijev od prometnog znaka u bankini ceste, koja je također bila označena kolčićem, ali je silovao da i to pokosi. Stala je u momentu, kao da mi je i srce stalo ali tip jednostavno ne kuži zašto je kolčić u travi.
Za promjenu ulja ispraznim prvo gorivo okretanjem kosilice na stranu, a tako i ulje, oboje preko čepa gdje se i nadoljeva. Dok sve ne iskapa. Ne koristim nikakve pumpice.
Za prva i svaka slijedeća nadolijevanja ulja držati se uputa proizvođača odnosno temeljito ih pročitati.
Moja kosilica nema centralno podešavanje visine, već mislim 3 rupe na kućištu, svaki točak sam stavio na srednju rupu, to je otprilike nešto višlje jer mi kao prvo nije toliko bitno, a kao drugo velika je to površina, a kako treće ne želim bez potrebe pritiskati motorić, a kao četvrto imam dosta neravnina pa čisto da ne zapinje bez potrebe.
Za tih 1 500 m2 ja ne bih uzeo samohodnu jer po meni sve se odradi nekom laganom guralicom, doduše treba bar 2-3 sata ali na tu širinu 51 cm, smatram da i samohodna dođe vremenski na isto. Osim što kad vam rikne pogon, takvu vašu koja je teža će biti teže gurati, a guralica ostaje uvijek samo lagana guralica.
Moje iskustvo je da su pogoni za zamjenu i pronalazak istog takvog priločno problematični i skupi za zamjene.
Ovo vam svakako nije dobro da ste na ovako novu kosilicu već imali nalete na neoznačene panjčiće, ja sa njom nisam nikada imao nalet jer sam prethodno sve pažljivo označio, osim taj jedan put kada ju je uzeo netko drugi.
Kosilica je lagano vibrirala, shvatio sam da je malo svinut nož, kojeg sa promjenio za novi, odonda više ne drhti ali nisu vibracije onako nezamjetne kao što je to bilo prije naleta.

BL_BL

Novi član
Tu od
29 Ožu 2024
Poruka
14
Bolja nam je samohodna, ovo oko kuće 300 m2 bi i moglo na guranje, ali ako već ovako lijepo ide i voćnjak (mnogo brže i lakše nego trimerom, mada će naravno trebati nešto češće), a on je na blagom nagibu, sa blagim neravninama i pokojim krtičnjakom mnogo mi je bilo lakše kada ona sama gura, tim prije što ima tu posla pa se i ja sve višem umaram kako sati odmiču, a ovako uglavnom samo hodam za njom. Iznenadio sam se koliko je to bilo lako pokošeno. Stara nije tako dobro vukla iako je isto bila samohodna, pa se taj dio nije ni pokušavao sa njom kositi.

Tomislav SB

Novi član
Tu od
29 Kol 2024
Poruka
11
Kod mene je sve gotovo ravno pa nije teško za guranje takve male kosilice, ali za brdo smatram da je bolji pogon.
Pogon je dobar dok radi, kada prođe koja godina i pokvari se, niti je gurati jer je teška a niti je lagano nabaviti novi pogon, pogotovo ako su "no name" slagana kućišta sa isto tako slaganim "no name pogonima", bez obzira ako je gore brigs ili drugi brendirani motor.
Da me netko natjera na kosilicu sa pogonom, možda bih platio duplo više za neku brendiranu kosilicu sa isto tako brendiranim kućištem i pogonom sa sigurnošću nabave rezervnih dijelova za dugi niz godina (stihl, husqvarna, stiga).
Ovako težim traktorskoj kosilici ako i kada bude moguće za tako veliku kvadraturu i manjak vremena, drugo sve je mučenje, jer prolazim tih 3 500 m2 bar 5-6 puta godišnje, nekad i više, ovisno o godini. Za ovaj mali motorić to je puna kapa. To su moja iskustva.

Posljednje uređivanje od moderatora:

Najnoviji postovi

Na vrh