• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Mtz 52-82 (popularni BELARUS)

Petretic549

Dobro znana faca
Tu od
19 Lis 2011
Poruka
1,368
Imam jedno pitanje za stručnjake oko ruskih traktora. Jel se mijenjao naziv MTZa u belarus ili ne? Jer sam imao u mladosti susrete sa jednim šumarski opremljenim 952.2 belarusom(tako mu je na haubi na naljepnici pisalo) a na netu sam pronašao slicne takve traktore i piše na njima MTZ. Pa me sad zanima u cem je razlika ak je ima osim u naljepnici?
 

manc

Član
Tu od
24 Svi 2015
Poruka
162
eto motor sam uredio mada nije čak niti bio u prelošem stanju osim prvih karika koje su pukle i glava je bila u recimo lošem stanju.stavljene nove karike,leteći i glava uređena na novo svi ventili i vođice nove.dizne veli majstor da su 100 posto ali opet mi teško pali dok je hladan i dimi bjelo na 1 i 2 cilindar,jedino još šta ostaje da je loša pvp.kočnice sam isto rasturio unutra sve ko novo ili su slabo korištene ili su već rađene,jedino sam opruge mjenjao na škarama i pukla osovina od ručne kočnice jer je zapekla ona klackalica od stajanja vjerojatno.već sam imao kombinacije da je rastokarim i zavarim malo pobrusim zube fleksom kad tamo osovina 157 kn reko daj 2,da je ta osovina od bilo kojeg zapadnog traktora sigurno nebi bila ispod 300 eura a ostalo da ne pričam.nakraju nije tako loše kako je izgledalo samo je dosta posla.
 

Majok

Član
Tu od
4 Svi 2018
Poruka
571
Imam jedno pitanje za stručnjake oko ruskih traktora. Jel se mijenjao naziv MTZa u belarus ili ne? Jer sam imao u mladosti susrete sa jednim šumarski opremljenim 952.2 belarusom(tako mu je na haubi na naljepnici pisalo) a na netu sam pronašao slicne takve traktore i piše na njima MTZ. Pa me sad zanima u cem je razlika ak je ima osim u naljepnici?

Nije se ništa mjenjalo
MTZ je naziv tvornice i znači "Minsk Traktorsky Zavod" a Belarus ti je ispred svakog imena marke traktora proizvedene u bivšem sovjetskom savezu.Pa tako imaš Belarus MTZ,Belarus LTZ,Belarus VTZ,Belarus UMZ....i tako dalje.
I to nisu sve ista marka nego su različite marke koje nemaju ništa jedna sa drugom osim te oznake Belarus ispred imena.
To ti je kao da recimo Njemačka ispred svake svoje marke traktora ili automobila stavi GMBH.Pa bi bio GMBH Deutz,GMBH BMW,GMBH Porche itd.Kužiš poantu...
Dakle kod belarus traktora je bitno ono što dolazi poslije te oznake "Belarus".Jer ljudi misle da je to sve ista stvar i ista marka
 

manc

Član
Tu od
24 Svi 2015
Poruka
162
taman sam mislio da je sve gotovo i može kabina natrag gore.probam kardan ne radi,preko getribe radi ali preko motora ne.jel treba skidati poklopac i sve sa gornje strane da bi se došlo do toga i rješilo ili može od iza i sa strane.

neide kardanska osovina van.puko mi onaj vijak osigurač na pregradi unutra u kućištu i srećom uspio ga izvaditi jedva ali osovina neide kao da je unutra uglavljeno nešto.
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

manc

Član
Tu od
24 Svi 2015
Poruka
162
radi normalno hidraulika.skinuo sam i osovinu e sad ona šuplja osovina što uzubljuje kardan kad je gurnem napred normalno uglavi i zablokira pošto je to položaj preko getribe a kad je povučem nazad osjetim da je uzubila ali se skroz lagano vrti,skinuo sam bočni poklopac na getribi s ljeve strane ali ne vidi se ništa tamo.šta mi je činiti savo.
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,074
Ako ćeš iskreno da ti kažćem pojma nemam šta bi moglo u tom sklopu da zakaže , od ulaza u zvono pa do tog cjevastog uključivača.
Tu nema ništa komplikovano.
Jedino što mi je palo na pamet je izlaz iz korpe gdje ulazi šuplja spojnička , tu u nutra znaju da odu valjčići ali pošto ti hidraulika radi uredno to se sigurno okreće jer posle toga je hidraulična pumpa.
Znači dalje nam slijede dva zupčanika koji usporavaju i prenose na donju osovinu koja samo ide dalje do tog cjevastog uključivača.

Jedino da nisu neki zubi okrunjeni pošto ima nekoliko ricnovanih spojeva , pa da su oni skršeni.
Ili ova dva zupčanika da su skrunjeli ali ni za jedan od ta dva slučaja nisam čuo.
Ili da je pukla osovina koja prolazi kroz mjenjač. Ali to je sve nagađanje.

Da u tebe nije slučajno mjenjač od 82? Odnosno zvono prije mjenjača.
 

manc

Član
Tu od
24 Svi 2015
Poruka
162
o 82 se radi.skinuo sam i ukapčalicu prve vuče i mjenjač brzih sporih,sve uredno osim zadnjeg donjeg ležaja u getribi ne da ima lufta nego bi se miš uspio provući.da nije na tom zadnjem djelu nešto obrijalo pa dobilo lufta jer u nastavku te osovine ide osovina kardana ako se ne varam.
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,074
E pa tako reci , ja mislio da je 52 u pitanju.

Uzsmi prvo ispod lezi pa ćeš vidjeti neki pločicu koja se odvrne i onda možeš da okreneš na 540 ili 1000 obrtaja kardana , probaj to prebaciti u drugi položaj.
82ka ima malo komplikovaniji taj sklop nego 52.

Taj ležaj o kojem pričaš , da nije igličasti u pitanju?
 

manc

Član
Tu od
24 Svi 2015
Poruka
162
koliko sam uspio vidit sa zadnje strane valjkasti je ležaj znači na samom izlazu iz getribe tj ulazu u kućište diferencijala.morat ću ga malo razvući sutra da vidim šta se tu desilo.nema pločice samo je izlaz na 22 ključ kojim se prebacuje,barem je kod mene tako.
 

manc

Član
Tu od
24 Svi 2015
Poruka
162
nije radio.zato sam ga i rasturio a možda i bolje da nije jer mi taj ležaj ima lufta pa ću odmah i to rješit.inače nebi taj luft ni vidio a u vožnji se getriba nije ni čula pa reko nema potrebe ništa dirat.kad ono imam šta vidit,i poderan mi je dosta zubčanik onaj mali na gornjem snopu od 9 brzine sad neznam da i njega promjenim ili da ostavim obzirom da neće baš nešto pretjerano puno raditi.

nino šta je bio problem kod tebe.
 

manc

Član
Tu od
24 Svi 2015
Poruka
162
savo nisam gey ali rado bi te poljubio:Kiss:.rješen kardan dole u prebacivaču brzine kardana je bio problem ustvari bio je u neutralnom položaju,kad prebacujem tako da osovina izlazi preva van iz kućišta onda ide normalno a kad se vraća u kućište dolazi do nekog otpora ali kad jače napnem uzubi ali ne skroz,morat ću skinut poklopac.možda se samo taloga nakupilo pa nedozvoljava osovini da se vrati unutra.još taj ležaj moram rješit i šaku gumica promjenit i u brazdu na probu.
hvala ti savooo.:(y):
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,074
Polako sa tim ljubljenjem jer mi bosanci smo *osjetljivi* na te gej stvari. :icon_rofl::icon_butt:
 

nino1005

Član
Tu od
28 Velj 2017
Poruka
105
prvo je bilo to s prebacivanjem ispod mjenjaca i nakon toga je trebalo samo malo podesit na viljuskama jer je klizio kad zakacim malcer iako sam iso mijenjati kvacilo kardana osovinu itd jer sam imao sve rezervno. sad radi,jedino mi rucka od ukljucivanje ne zeli u krajnji gornji polozaj pa je momentalno napeta onim paucima dok to ne sredim.

Imao sam i sa hidraulikom dramu nakon rasklapanja,buduci da imam dva rusa odlucim s ovog bez prednje prebacit bolje dijelove i tako rastavim sve zivo i pocnem hidrauliku prebacivat,upalim nece nikud,prsti ulje gdje god moze ali ruke se ne dizu, sve pocupam ponovo operem citav sistem dizelom bla bla bla neznam sta sve ne i nakon cca 3 4 vikenda navlacenja sjedim na kotacu i sa suzom u oku dizem rucku gore dolje i skuzim da mi se jedno crijevo sta ide na cilindar ne napinje,izvadim ga kad krivo sam dvaput okrenuo na stranu gdje je kuglica i nije imalo protoka,okrenem kad ono radi da nezna kud bi prije a da ne pricam da sam prvotno ugradio i regulator hidraulika pa da mogu podesavat dubinu bacit u plivajuci i tako to sta imaju normalni traktori, sve sam to povadio jos u medjuvremenu i vratio na staro kad sam skuzio za krivo okrenuto crijevo.

Uglavnom gov*o i proklinjem dan kad sam ih kupio al sta cu sad je tu i moram ga dovesti u red al da je uzas to je, i svi me rusoljupci ovog svijeta nemogu u suprotno uvjerit,cak ga tolko mrzim da mi se pocinje i svidjati. majstor me stalno uvjerava kak je dobar kak samo jos par sitnica i bla bla al vec ga vidim u plamenu
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

Najnoviji postovi

Na vrh