da ako is skine nema šta zagrtati okovinu..taj sam problem imao i ja jer nema pera na daskama
Jednostavno je. treba poklopiti vucnu silu traktora sa silom otpora pluga.
tocka sile otpora pluga se nalazi na vecini pluznih tjela na prvoj trecini lemesa gledano od spica te toliko otprilike i "okomito" projicirano na dasku. Ako ste ikad vidjeli poderan IM plug 10" ili 12" znate gdje se daska najvise trosi.
Dakle, vasi uski traktori su recimo 90cm siroki (unutarnja mjera) logika nalaze da je tu vucna sila traktora na sredini tj na 45cm. tih 45cm predstavlja zahvat pluga koji se nalazi desno od sredisnjice traktora (od traga desne gume do sredine vucne sile traktora) i tu jos treba nadodati onu jednu trecinu zahvata koji nam fali da se vucne sile poklope a to je jos 15cm. ovih 15cm "viri" od sredisnjice traktora na lijevu stranu.
Dakle, traktor kojem je trag 90cm idealno bi mogao orati s jednobraznim plugom zahvata 60cm sto je u praksi nemoguce. Tu dolazi do vaseg problema i tad bi se trebalo gledati da se linije vuce i otpora sjeku neposredno ispred traktora i tako "nisanimo" plug u radu. Ima na youtubeu jedan clip gdje covjek objasnjava podesavanje pluga i razvukao je konce ispod traktora i nisanio je linije vuce i otpora samo ga sad ne mogu naci. Cim nadjem, postavljam.
Ovo je vrlo siroko i "labavo" objasnjeno. Postoji i formula za izracun ovih stvari a ja iz glave to ne znam. Jos pogotovo ako se radi o zglobnom traktoru kojem je linija vuce na sam dodir volana pomaknuta.
U praksi se to na njivi jako brzo ustima ako se u glavi zamisli sto i kako treba podesiti i kako ce se plug tada otprilike ponasati. ovako mi je to jako tesko objasniti.
super, strašno izgleda na 3. slici. iči će mi na pozadinu,
ako dopuštaš.
Ostao si dužan informaciju koliki ti je unutrašnji razmak između točkova na "Breni" pa ako se sjetiš, napiši.
Meni su brazde jednake, al se vidi veći razmak između svakog prohoda.Ima negdje na lanjskoj temi o plugovima ,kako sam proširio drugu brazdu,i to je već bolje nego je bilo.Jedino sumnjam na to što sam još i ramu pomaknuo na koljenastoj osovini i to za nekih 8-9 cm prema lijevom kotaču.Mislim da je tu kvaka.Moram izmjerit i vratit malo.Dobro to je druga tema.
molim pomoc imam lemkena opala 110 ravnjaka 4-brazdnog,ne zaara bas najbolje kukuruzovinu iza beraca s frezom,tj. stopa se,kad je izmalcano ide super,dal je mozda problem u stelanju pluga ili je to jednostavno tak,e da plug ima pretpluznjake
U pravu si Bobo,ja sam to govorio ravnajuči se po sebi,ja ne orem nikada 20 cm,zato nisam to naveo.Ja sam imao dosta plugova,i sa svima sam radio jel radim 35 hektara zemlje,a i usput prodajem strojeve,pa zato imam iskustva velikoga sa strojevima i priključcima.I sto ako ore 20cm duboko i sto ako ore 40cm duboko... to 10cm od spica lemesa ne pije vodu...
Koliko ja znam da pretpluznjak mora ici izmedju jedne cetvrtine i jedne trecine sveukupne dubine oranja.
Ako je oranje 30, pretpluznjak 7-10cm, ako je oranje 20, pretpluznjak od 5-7cm i tako dalje...
Takodjer je bitan i tip predpluznjaka i bitno je ono sto se zaorava. nije isto zaoravati sasjeckanu slamu i kukuruzovinu... postoje cek i posebni predpluznjaci za kukuruzovinu no nitko u hr nema novaca da ima dva tipa predpluznjaka pa ako nekad u kukuruzovini i zastopa, izdrzat ce se i to...
Evo malo oranja sa oltajmerima ,
[yt]http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=BTKhyaMpJ38[/yt]
U sta ga tuckaju.. ja da orem s tim cjeli dan oglusil bi momentalno..