vranicmarko85
Član
- Tu od
- 19 Lip 2011
- Poruka
- 228
piše da je video nedostupan...poradi na tome
to sam prebacio sa fejsa i mislil sam da bude dobro al moram na drugi nacin
piše da je video nedostupan...poradi na tome
To mi nije jasno zašto veća najezda kod reducirane obrade?poslje ovakve obrade jedini minus je bila velika najezda miševa
svaka čast, sve točno nema bez pluga ništa gruber je prava stvar al nema do plugaevo ja ću objasniti ono što znam, rijetko koji stroj koji se koristi za reduciranu može postići dubinu kao plug, na to se je počelo prelaziti zato jer je daleko manja potošnja goriva i vremena za taj posao, jer za hektar oranja ti treba recimo 20 litara goriva i sat vremena, a za prolaz gruberom ili tanjuračom je potrebno 10 litara i pola sata.
ali veliki problem se pojavio zbog izbacivanja pluga, ti 5 godina obrađuješ zemlju do 20, max 30cm dubine i ta se zemlja ne prevrće kao u oranju nego se samo uzdužno "grebe" i dolazi do velike najezde miševa i voluharica, jer oni lijepo naprave kuću na 30cm dubine i rade ogromnu štetu.
nekada su ljudi orali sa konjima i moglo se, danas sa puno jačim strojevima ljudi izmišljaju toplu vodu.......
evo ja ću objasniti ono što znam, rijetko koji stroj koji se koristi za reduciranu može postići dubinu kao plug, na to se je počelo prelaziti zato jer je daleko manja potošnja goriva i vremena za taj posao, jer za hektar oranja ti treba recimo 20 litara goriva i sat vremena, a za prolaz gruberom ili tanjuračom je potrebno 10 litara i pola sata.
ali veliki problem se pojavio zbog izbacivanja pluga, ti 5 godina obrađuješ zemlju do 20, max 30cm dubine i ta se zemlja ne prevrće kao u oranju nego se samo uzdužno "grebe" i dolazi do velike najezde miševa i voluharica, jer oni lijepo naprave kuću na 30cm dubine i rade ogromnu štetu.
Nekada se strnjak orao i 3x do jeseni,a danas? Koristilo se mnogo stajnjaka pa čak i korištenje uljane repice ( olaja ) za zelenu gnojidbu! Koliko se danas koristi stajnjak i zelena gnojidba i koliko se vodi računa o tom istom tlu? Umjetna gnojiva u koliko njihovo korištenje utječe na zbijenost i loš sastav tla? Jako puno! Jedno od najviše korištenih kompleksnih gnojiva NPK 15-15-15 od 100kg ima samo 45kg aktivne tvari koje biljka može da usvoji i iskoristi.Ostatak od tih 100kg je smeće-otpad koji se godinama taloži u tlima i dovodi do sve teže obradivih tala. U doba korištenja konja obrada tla do sjetve svodila se na oranje,pa valjanje drvenim valjkom,pa drljača,pa opet valjak,pa opet drljača,ovisno koliko je bilo potrebno.Koliko je tada kg ili t težio 1-2 konja,valjak ili drljača i poljoprivrednik,a koliko danas traktor i potrebni stroj.Koliko danas u obradi pred sjetvu koristiš radnih operacija x potrebnih prohoda. Sa koliko kg ili tona gaziš tlo u obradi a koliko je to u nepovoljnim uvjetima kada tlo nije pogodno za to. Koliko zbiješ to isto tlo u obradi,plugom si prevrnio tlo i do sjetve kroz xy operacija ti si to isto tlo sabio kao i prije oranja. Tako da reducirana obrada bez uporabe pluga nije izmišljanje tople vode,to je budučnost poljoprivrede samo treba proći vremena.Recimo NA Hana več nekoliko godina koristi reduciranu obradu i rezultati su kao i kod konvencionalne obrade pa čak i bolji,recimo pšenicu siju direkt u kukuruzište koje poslje sjetve prođu nekim tarupom da usitni masu,kukuruz ide u strnjak koji zna biti izpodrivan i ostavljen cjelu zimu.nekada su ljudi orali sa konjima i moglo se, danas sa puno jačim strojevima ljudi izmišljaju toplu vodu.......
slažem se potpuno sa tobom a što se tiče dubine reducirane obrade pa mi smo još 88 godine kupili pegorarov podrivač koji ide daleko dublje od pluga nekih 70 cm i više i zapravo je poželjno proći sa njime bar svake 5 godine da se razbije takozvani taban pluga koji nastaje zbog iste dubine oranja..a najveća stvar je u reducirane obrade baš i je to da se tlo što manje okreće da se neisušuje prjetjerano zbog erozije..:supz:Nekada se strnjak orao i 3x do jeseni,a danas? Koristilo se mnogo stajnjaka pa čak i korištenje uljane repice ( olaja ) za zelenu gnojidbu! Koliko se danas koristi stajnjak i zelena gnojidba i koliko se vodi računa o tom istom tlu? Umjetna gnojiva u koliko njihovo korištenje utječe na zbijenost i loš sastav tla? Jako puno! Jedno od najviše korištenih kompleksnih gnojiva NPK 15-15-15 od 100kg ima samo 45kg aktivne tvari koje biljka može da usvoji i iskoristi.Ostatak od tih 100kg je smeće-otpad koji se godinama taloži u tlima i dovodi do sve teže obradivih tala. U doba korištenja konja obrada tla do sjetve svodila se na oranje,pa valjanje drvenim valjkom,pa drljača,pa opet valjak,pa opet drljača,ovisno koliko je bilo potrebno.Koliko je tada kg ili t težio 1-2 konja,valjak ili drljača i poljoprivrednik,a koliko danas traktor i potrebni stroj.Koliko danas u obradi pred sjetvu koristiš radnih operacija x potrebnih prohoda. Sa koliko kg ili tona gaziš tlo u obradi a koliko je to u nepovoljnim uvjetima kada tlo nije pogodno za to. Koliko zbiješ to isto tlo u obradi,plugom si prevrnio tlo i do sjetve kroz xy operacija ti si to isto tlo sabio kao i prije oranja. Tako da reducirana obrada bez uporabe pluga nije izmišljanje tople vode,to je budučnost poljoprivrede samo treba proći vremena.Recimo NA Hana več nekoliko godina koristi reduciranu obradu i rezultati su kao i kod konvencionalne obrade pa čak i bolji,recimo pšenicu siju direkt u kukuruzište koje poslje sjetve prođu nekim tarupom da usitni masu,kukuruz ide u strnjak koji zna biti izpodrivan i ostavljen cjelu zimu.
Pa jel moreš orat sa tako malimi plugi?
nekada su ljudi orali sa konjima i moglo se, danas sa puno jačim strojevima ljudi izmišljaju toplu vodu.......
nekada su i kosili i vozili itd. sa konjima i moglo se i bili su zadovoljniji nego danas (što siromašniji to zadovoljniji) ..!!! Oranje kao najstariji i najskuplji način osnovne obrade danas se ne reducira bezveze ( ušteda i vremena i goriva zatim povoljniji učinak na samu zemlju , manje zbijanja tla i nepotrebnog gubitka humusa koji se oranjem unosi u dublje slojeve gdje nema toliku funkciju itd.)
Ja se slažem da oranje treba koristiti kod zaoravanja veće količine biljnih ostataka i kod teže obradivih zemljišta gdje je potrebna zimska brazda ,a u svim drugim uvjetima(gdje se to može) oranje je potrebno izostavljati - to će biti jednostavo neminovno ako želimo ekonomično poslovati....!
Pa jel moreš orat sa tako malimi plugi?
Nemam veći...a ima i mjesta gdje mu je i taj dovoljan...:blackeye