• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pilane ili "kako to ameri pile trupce"

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,446
Odlicno ja druze znam kako to treba da bude, samo sam pitao covjeka da nije slucajno okrenuo smjer jer je bilo i takvih slucajeva, jer to nije ispravno.
Treba provjeriti i u kakvom stanju su vodilice.

Posljednje uređivanje:

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,870
Ja nesumljam u znanje. Na osnovu napisanog komentara iz svog ugla čitanja i posmatranja procesa rada tog opisanog stroja vidim noelogičnost u terminu " guranje".

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,446
Naravno da mora. Bio sam prosle godine god jednog sto je tako okrenuo jer mu nije odgovaralo na koju stranu piljevinu baca.

matabab

Član
Tu od
12 Lis 2016
Poruka
63
Reko da ti nije okrenut smijer vrtnje tockova, pa umjesto da vuce pogonski tocak on gura pilu.
Vjeruj da je bilo u pocetku tako, pa sam okrenuo smjer vrtnje el. motora, e onda mi je piljevinu bacalo na drugu stranu, u kukuruzanu, a i nije mi odgovarao ovaj sistem što zakiva trupac kao ni okomiti drzaci, pa sam je zbog toga kompletno zarotirao za 180°, tako da sad sve stima...
Cekam pile da dođu s oštrenja i nadam se da ce napokon imati ravan rez

matabab

Član
Tu od
12 Lis 2016
Poruka
63
Aha! Znači bitno je kam baca piljevine pa onda mora okretati i pilu i smjer motora :unsure:
Ma bitno je da pogonski tocak povlaci pilu kroz rez, bar mi je tako sad logicno. No kad je pilana dosla kod mene bilo je suprotno, takoreci, "gurala" je pilu kroz rez, no zbog neiskustva tad nisam to shvatio kao problem nego sam sve predodredio takvom smjeru, i cesto sam imao valovite rezove...
Sad sam to "popravio" pa cemo ubrzo vidjeti sta ce biti...
Ima li tko kakvih savjeta kako povoljnije proci pri kupnji pila... koristim bilu u dimenziji 5800x80mm koraka 25 i 30.... stelit sve...
Meni za vlastite potrebe su preskupe, trenutno je 250€ cijena za jednu pilu...
Kakve su one na kojima se zubi razmecu, i imali ih u mojoj dimenziji.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,870
Nekad razmišljam da napravim tračnu pilu za metal. Da malo smanjim rezanja sa brusilicama i tu špenu koja mi kruži po garaži i pravi problem.

Najnoviji postovi

Na vrh