jedno pitanje. dali postoji pravilo kak postavlajt plastenik u odnosu na strane svijeta
Koliko ja znam obavezno sjever jug ali neka se o tome izjasne i iskusniji članovi,siki,cabage,kontam......
Ipak sam i ja samo početnik sa sezonom više.
jedno pitanje. dali postoji pravilo kak postavlajt plastenik u odnosu na strane svijeta
U ranoj proizvodnji bolji je položaj sjever - jug ( ne pregusto jer će se zasjenjivat). Također je sigurniji plastenik od snježnih nanosa sjever - jug. Za kasnije berbe bolje je istok zapad kao i za gusto podizanje plastnika. No to ste već sve spomnuli... Poz
Uglavnom pričate o položaju plastenika koji je postavljen u ravničarskim predjelima. Niko ne spominje položaj plastenika koji se nalazi u kotlini ili na nekom drugom terenu (brdskom).
Moji plastenici se nalaze u kotlini između dva uzvišenja. Konfiguracija je takva da se pravac duže strane proteže u pravcu sjever-jug. Dakle, zbog razlika u temperaturi vazduha i atmosferskog pritska strujanje se uglavnom odvija u pomenutom pravcu. Tako da htio ne htio ja sam ih postavio tako da čeona strana bude na sjeveru. Što se tiče kretanja sunca (odnosno zemlje kad stvari posmatramo na višoj razini :mrgreen sjeverna strana bi se mogla ozidati i blokovima. Samim kretanjem vjetra ispada da je u ovom slučaju i najmanja disipacija toplote, a zbog pomentog položaja i najbolja osunčanost biljaka.
Plastenik se postavlja onako kako to dozvoljava parcela .
I koliko sam primjetio zadnje dvije godine dosta pušu baš sjeverni vjetrovi i dosta su hladni i nebi volio da mi ulazi takav vjetar u plastenik.
Zato je krovno provjetravanje zakon.
na vrata si stavio najlon :icon_scratch:
ili je ona plastika, pošto ?