• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

PLUG

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Izgleda mi isto ko moj,ako je taj sa slike Alkar od 16",onda ti je čovjek dobro rekao...

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Mislim da ne bi smjelo biti razlike u tih dva cola,znači plug je dobar. Jedino mu jako fali poluga za štelanje,ovaj sistem s vijcima je smrt.Ja sam svog platio 900,bez ikakvih ulaganja,tako da ni ovih 500kn nije puno...

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Kupil bi nosaca pretpluznjaka ili cijeli pretpluznjak od bilo kojeg pluga, jedino mi mozda nebi pasao od lemkena, jer je okrugli..
Treba mi da si slozim pretpluznjak na jednobrazni plug, daska i lemes ne moraju biti ispravni, to mogu i novo staviti, znaci trebao bi mi veliki pretpluznjak za zaoravanje kukuruzovine..
Pa ako ko ima ili zna nekoga, ko bi takvo nesto prodal?

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,869
Naruči od IMT-a. Nebude te ni neki polovni došel jeftinije. Imaš na stranici od Plamena kako izgleda, kad ga več nečeš sam napraviti. Ako imaš Sekru u blizini možeš kod njih naručiti.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Pa jel taj od imt-a dobro dela?
Muci me samo to da se ne bude kukuruzovina stopala na njega, zato je mozda bolje da je od nekog zapadnog pluga..
Prvo moram prerezati plug i produziti ga za 20, 30 cm, da mi predpluznjak ne baca zemlju na ruku hidraulike, a necu to delati dok ne nabavim predpluznjaka..

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,869
Ako sam dobro skužio do sada napisano svaki se štopa ako je kratak. Valjda bude neko pametniji nešta rekao.
Neznam kako radi jer sam svoje radio sam. Nedam 1500 kn za dva komada lima.

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Kakav ti je to jednobražnjak da ne može zaoravat kukuružnjak?

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
Imao sam nekoliko predpluznjaka od imta, i htio sloziti na olt, pa nije islo bez vecih prepravki, a na imt 757 su dobro stajali, i nisu bili isti za prvu i drugu brazdu, dok za drugu i trecu brazdu su isti, a tebi onda treba od prve brazde samo, ako imas imt 752 plug, onda je to slicno kao 757 sa prvom brazdom.....moram naci slike negdje, pa ti ubacim

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Itp, moze on zaorat kukuruznjak, ali na lakoj zemlji i gdje nema uklinaka..
Ove jeseni zaoravao kukuruzovinu s njim, a posto je zemlja jako tvrda, dosta je naslanjao brazde i tu je ostalo lisca viriti van, dok je covjek dvije tri njive dalje od mene orao sa vogelom 2 brazde ravnjakom s predpluznjacima, pa njemu se rasipalo da je mogao odmah sijati po tome..

A imam i njiva gdje ima puno uklinaka i puno narezavanja, e onda dok narezujem tj dok moram orati po pola brazde da si izravnam, tu uopce ne moze zametati kukuruzovinu jer je brazda duboka a uska, tako da bi mu predpluznjak pasao ko budali samar..

Uostalom tko nije probao sa jednobrascom orati, taj ne zna kakve on probleme moze zadavati..

Da ima original jednobrazaca zapadnih marki sa predpluznjacima, odmah bi ga kupio, nebi se vise mucio s imt-om..

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
Bezveze je ulagati u jednobrazni, kada ces kroz koju godinu uzeti bolji i traktor i plug, bolje cuvaj novac za to, moja preporuka....

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Ja baš uklinke i špiceve i orem jednobraznim. Kupi si OLTa Posavca i problem riješen. A to što ćeš rezati i produživati IMT je posao bez posla. Niti će biti neke velike razlike, niti ćeš ga više ikada zavariti u centru. Problem je u dasci.

Poslano sa mog GT-I8190 koristeći Tapatalk

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Moram ga produzivati ako hocu stavljati predpluznjak na njega..
Kolega je ove jeseni stavljao predpluznjake domace izrade na 756 i prvi predpluznjak mu se stalno stopao jer je bio preblizu desne poluge hidraulike od traktora, ja sam mu donirao svoj rashodovani 755 i od njega je uzeo cijev i stange i produzio svoj 756..
Jos je ostalo zeljeza da ja svojeg jednobrasca produzim i nakalemim mu predpluznjak gore..

Ivanz, nemam u planu skoro uzimati veci traktor, htio bi si prije nabaviti jos zemlje, a to je skup sport..

Prosle godine izorao 10 kj u 12. mjesecu i od onda plug stoji, da sam imao jos toliko odradio bi na vrijeme i sa ovom mehanizacijom..
Samo treba doci do zemlje, tu je problem, a mehanizacije uvijek ima..

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Ivane,

Sviđa mi se tvoje razmišljanje. Prvo štalica (zemljica) pa onda kravica (plugec).

Meni je, kaj se tiče ugradnje pretplužnika, pala na pamet jedna pomalo blesava ideja. S dvobrazdnjaka skinuti prvu brazdu i dobije se mjesto za pretplužnjak bez rezanja pluga.
Jedino se može možda pojaviti problem da se plug ne može dosta pomaknuti u desno. No nebi škodilo provjeriti. Nešto se dobije samim pomicanjem pluga, a nešto dodatnim odbrazđivanjem pluga koje je kod jednobrazdnjaka ionako poprilično.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Ovo je dobra ideja sa dvobraznim plugom, ali prvo bi trebal njega nabaviti, i to 2x16, jedino ne znam jel bi se mogel staviti nosac brazde od jednobrasca na npr 2x10 VK..

A s ovim vecim plugovima bi bil problem jer ih se nebi moglo normalno pomaknuti u desno tj. nebi mogao da izbjegnem kosu vucu, a da orem zahvat od 40 cm..

A i mislim da nebi bil veliki problem produziti jednobrasca, na ovim mjestima ga treba prerezati i ubaciti produzenja koja imam doma da pasu kao original:
plug_jednobrazni_imt_111020162115530728.jpg

Trosak bi bil jedna velika rezna sajba i par elektrodi da se to povari nazad..

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
NE REŽI GA, nikad više nebude oral.

Jednostavno ga rastavi na gredi za kopčanje, imaš ovih 8 šerafa, sa svake strane po 4.

Zatim produži gredu napred gde ide crtalo, a tu gde sad stoji crtalo, tu daj izbušiti nove 4 rupe.
A drugu stranu također produži na isti način, uzmi komad od tog drugog pluga, možda imaš i taj dio sa 4 rupe, zašerafi ga na ovaj več pomaknuti dio i odreži točno na dimenziju za koliko si ga produžio, zatim tu od komada pločevine barem 12-15 mm napravi spojnicu, daj izbušiti rupe, 4 več imaš, samo na produžetku trebaju još 4 rupe i zašerafi spojnicu sa 8 šerafa i imaš produžen plug koji je ostao 100% u centru.
I na taj način si dobio mjesta da ti predplužnjak dođe u ravnini sa špicem lemeša, moralo bi funkcionirati.

Ako hočeš dojdem do tebe pa ti točno objasnim, samo ga nemoj rezati jer var na plugu drži slabije od šerafa!

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
meni se isto olt sviđa, velika daska, kao na slavoncu što imam, to je posao.....al isto bi htio nabaviti tog olta posavca 16"....al to treba i vući

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Sad se taman na ovoj slici vidi u čemu je problem. Pogledaj kako stoji daska. Ako nemaš brzinu, nema šanse da to išta okrene kako valja. Radio sam ja s takvim plugom, znam koja je razlika. Treba ti plug s drugačijom daskom. A Ferguson može vući OLT-a 14" Posavca. Provjereno više puta. Pa i ako je teža zemlja, okrenut će je. S Alkarom je druga stvar, on ima isto lošiju dasku, kako IMT i nema okretanja brazde bez brzine.
@ivanz, jel misliš na jednu ili dvije brazde? Ja vučem jednobraznog s 50 ks bez problema, trebao bi i ti sa 60.

Najnoviji postovi

Na vrh