Ovisi i od zemlje. Orao sam i ja za neki mali vocnjak s jednobraznjakom i moj otac ne pamti da je to ikad orano bilo a baka se sjeca kad je stari vocnjak sadjen... sta da ti kazem. 40 cm dubine i orano samo nizbrdo. uz brdo jedva 20
Gledaj, tamo po SRB je bila uzasna susa i u takvim uvjetima je nemoguce orati na 20cm, jednostavno plug iskace iz zemlje bez obzira na sve. onda moras malo dublje i desavaju se problemi, suho, traktor nema grip i onda opleti po gasu... da si pazljiv ne znam koliko, dzabe kad ti se nov raonik pomota ili kad daska pukne...
Meni je dovoljno kad dodjem u jednu "fleku" zutulje sto imam pa i traktor i plug skripe... doslovce se za dasku na plugu zalijepi i to sarafcigerom moram strugati... UZAs. da mi je sva zemlja takva, sadio bih vinograde ili vocnjake a netko ratari u takvoj zemlji i tjesi se da ima i teze...
Sve je relativno i istina je sto kazes da ovisi o ogregatu s kojim se ore i o majstoru koji ce ga postelati.
Onaj snimak u temi oranje sam pravio samo zato da se vidi da je moguce orati slabavim spanerima s neprimjerenim plugom za taj traktor. samo treba imati malo volje i sve se da postelati, no nekima ne vrijedi govoriti dok drugi jedva cekaju da ih netko nauci necemu sto do danog trenutka mozda i nisu znali.
Tko zeli slusati, ja cu mu pomoci koliko god mogu, a tko ni ne pita za pomoc, hvala, dovidjenja, necu se uopce ni raspravljati s takvima. I sad imam i dokaz da je to moguce a u komentarima ispod videa o ovom plugu je krenula rasprava da se na nagnutom terenu ne moze orati s otpustenim spanerima i da ovaj ne zna sto prica
Po pitanju plasticnog deflektora: Jedno je teorija a drugo je praksa. To sto kazu cesce od plastike a rjedje od celika dokazi pa mi pokazi i jedan drugi plug na svijetu koji ima plasticne deflektore a da nije IMT... Radi se o pojeftinjenju proizvodnje i vise nicemu. Ti deflektori na jednobraznim plugovima ili na 14" i 16" zahvatima traju tocno pola sezone u zaoravanju kukuruznjaka ili jednu sezonu u preoravanju poprasenih strnjaka... zasto? zato sto jednostavno PUCAJU kao da su stekleni i nedaj boze da ti plug prezimi vani, mozes ga na proljece pogledom polomiti koliko postane lomljiv.
Imas na zapadnim plugovima metalnih deflektora da su se pojeli da ih zemlja vise ni ne dodiruje a plasticne nisam kod nikoga vidio da ih je uspio potrositi nego su svima popucali...