Karlo božić, ako smijem primjetiti i vi imate isti problem ko ja da drugi plug ne okreće lijepo zemlju nego je više ko ˝nasadi˝. Ima li netko riješenje za to?
Kak sam vec ranije napisal, nema pluga koji bude okrenul brazdu za 180 stupnjeva. Svi plugovi koji nemaju spiralno uvijene daske nemaju jednostavno predispoziciju da okrecu brazde. Dakle svi oni naslanju jednu na drugu, a sad je ovisno pod kojim kutem se to dogadja. Dojam okretanja brazde radi samo dobar defletkor ili pretpluznjak, koji baci gornji sloj zemlje u brazdu, nakon cega daska okrene brazdu, i opet je nasloni na prethodnu i brzina oranja. Plug Slavonac nije namjenjen za duboka oranja iznad 25cm, iako se moze i dublje od toga. Ali onda kako vi kazete naslanja brazde. Pogotovo ako se radi o tezim uvjetima. Kolega, probaj preorat 2,3 prohoda na dubini od kojih 20 - 25cm pa bus videl kak lijepo "okrece brazdu". Naslanja je i dalje ali ne tako, kak bi nasi ljudi rekli, kant, odnosno okomito, nego je ipak okrene malo bolje.
Ali, dok deflektor radi svoj posao, i baci biljne ostatke u brazdu, ja osobno nemam nista protiv naslanjanja brazdi, jer ne ostane nista vani ne zaorano, a dno brazde mi ostane cisto za sljedeci prolaz. Znaci da je plug ustelan kako treba i ore najbolje sto se iz njega moze izvuci.
I neko je napomenuo, velika mu je mana sto nema rucke za stelanje, nego se uvijek mora je**** po ona dva srafa i to malo izludjuje.