• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

PLUG

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Aha, onda nemoj zaboraviti otpustiti i prednje vijke kad to budeš radio. Sve otpustiš, izbaciš koliko ti treba, pa opet sve stegneš. Ali mislim da ti to neće puno pomoći, probaj povećati brzinu ili smanjit dubinu. A deflektori? Predplužnjaci? Ima li crtalo?

MARIETO88

Član
Tu od
22 Lis 2013
Poruka
349
Dubina mi je 20-25 cm pa tu i nemam bas kaj smanjiti, a brzine su loše riješene na mom NH. Jedino u brzohodnu 1. , ona je oko 8 km/h, ali opet ne znam kako getriba bude to podnila!?
Imam obadva crtala i deflektore, no bas puno ne pomažu.
Miss da ce biti dobar s tim glavama od V&N-a, a ono zajebancija s tim okretanjem.

cira92

Član
Tu od
11 Sij 2014
Poruka
368
Zavrsili sezonu uspesno...

Na Leoparda sam morao da zamenim zadnju dasku jel je pukla u oranju i uspeo sam da pokrivim jedan raonik...

Na 756 se pojavio luft u onoj kocki na rucku sto se steluje osovina i to moram srediti preko zime...

112214155727.jpg

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
@MARIETO88, ja sve orem u 1. brzoj, dvobrazni, jednobrazni, ravnjak, okretač... A traktor je raspad sistema, ali nikad nije bilo problema. Da ne kažem da je lijeva guma, blago rečeno, katastrofalna. Traktor je tu da služi tebi, a ne ti njemu :eek::

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
Slavoncek je dobar plug kad je u ispravnom stanju, ja imam homemade deflektore na njemu i kak veli kolega treba biti malo veca kvadratura da bi oni odradjivali posel. Slavoncek nije namjenjen za duboka oranja kao IMT plugovi. Vidi se razlika i u geometriji pluga (polozaj lemesa, izgled daske). Pretpluznjake na slavoncka nemas ni kam deti jer je to preniski i premali plug. Vise bi se stopali nego bili od koristi. I ruku na srce, imt 533/539 ore sa slavoncekom ali mu fali 10konja i jeno 100-200kila da bi on z njim radil normalno (imam tu kombinaciju). U idealnim uvjetima slavoncek lijepo radi, daleko od tog, al cim dodju malo tezi uvjeti, nije vise to to. Al svako radi s cim ima, moze i umije..
Ovo je mojih par proslogodisnjih slika di se vidi kak on radi, a uvjeti su bili malo je rec teski..
1zd8xz6.jpg

wvvmvb.jpg

28br05d.jpg

2dtys90.jpg

Ove godine jos nisam ni usel u brazdu, a mislim da ni necu tak brzo..

meni se ti plugovi od 10" nesviđaju, jer ferguson u težem oranju nema snage ni težine da razvije brzinu koja je potrebna za oranje, a ove slike su primjer toga.......da se brazda neraspada kako treba, nego naslanja jedna na drugu, i ljudi misle da će prije uzorati ua 2x10" nego sa 1x14", al greška, ovo sa slika se kladim da je duže trajalo nego da se išlo raditi sa 1x14" i daleko bolje bi se uradilo.......ja sam svoj 2x10 prodao i više ga nemam, jer je samo stajao i ničemu više nije služio.....

dobio sam neke parcele, koje čak izgledaju kao ove sa slike, pa eto kako se napravilo sa 1x14" plugom i kako se zaoralo......ove godine 20 jutara je napravio, ovih dana ću ga oprati i spremiti, jer je dosta bilo, a i daska na plugu je popucala......

karlo.bozic

Član
Tu od
27 Svi 2011
Poruka
703
Kolega.. ovaj plug je 12cola ne 10 cola. I ova zemlja na mojim slikama je daleko teza za obradu nego ova sa tvojih slika. A brazda se ne rasipa zato kaj je zemlja previse vlazna i pretvorila se u glinu maltene.
I tu nemq pomoci...

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
tebi je tu falilo brzine oranja, ako je ugaženo, ja plug pustim malo dublje i uhvatim brazdu ne više na 35cm nego na 30cm i bolje se rasipa, al ti ideš 4km/h, a ja oko 8km/h i sasvim se drugačije raspada zemlja.......

karlo.bozic

Član
Tu od
27 Svi 2011
Poruka
703
Dobro kaj ti mislis da ja nisam probal razlictim brzinama orati? Kolega, nemamo nas dvojica iste uvjete. Dodji k meni, pa da potegnemo zajedno, ti svojim nacinom, ja svojim pa da vidimo kaj se bu dogodilo. ;)
Ti tjeras IMT-a ko :(devil): gresnu dusicu, ako ores 8km/h. To je prva brza i gas do amena. Ja nemam potrebe za tim, jer onda gubim grip i imam nepotrebnog proklizavanja. Da su to preteski uvjeti za imt i 2x12 cola plug na mojim slikama jesu, daleko od toga. Al, kak se veli, svaki se pokrije onakvom dekom kakvu ima. Tak da, je uopce bespredmetno nastavljati ovu raspravu. Iz pluga i traktora izvlacim najbolje kaj mogu.A kolko se ima vidjet na slikama, uopce nije lose.

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
Dobro kaj ti mislis da ja nisam probal razlictim brzinama orati? Kolega, nemamo nas dvojica iste uvjete. Dodji k meni, pa da potegnemo zajedno, ti svojim nacinom, ja svojim pa da vidimo kaj se bu dogodilo. ;)
Ti tjeras IMT-a ko :(devil): gresnu dusicu, ako ores 8km/h. To je prva brza i gas do amena. Ja nemam potrebe za tim, jer onda gubim grip i imam nepotrebnog proklizavanja. Da su to preteski uvjeti za imt i 2x12 cola plug na mojim slikama jesu, daleko od toga. Al, kak se veli, svaki se pokrije onakvom dekom kakvu ima. Tak da, je uopce bespredmetno nastavljati ovu raspravu. Iz pluga i traktora izvlacim najbolje kaj mogu.A kolko se ima vidjet na slikama, uopce nije lose.

lakše mu je raditi na većem gasu.......a vjerujem da taj plug vuče 558 ili 560 da bi išlo bolje.......npr radio sam i sa plugom 2x14, i tu ima i širine i dubine, sa traktorom koji ga vuče bez problema, pa je odlično išlo, bolje se raspadne brazda.......nažalost je tako, da se mora raditi s čim se može......al barem plugovi sa jednom brazdom nisu skupi......samo moje mišljenje i iskustvo, a svatko neka napravi kako misli da je najbolje......

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,290
@Ivanz jedino kaj se bu u takvoj zemlji rasipalo je plug...slavonca sam vukel s traktorom od 65 konja dupljakom i pucalo je u njemu!!!

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Čovjek vam pokušava reći da bi bilo lakše da probate s jednom brazdom. Ja u lakoj zemlji, s jačim traktorom vučem jednobrazni plug, a imam doma i pto i slavonca, a donedavno i 755. I ako se osjeti razlika u oranju kod nas, kod vam mora biti duplo lakše. Koliko bi bolje izmrzla zemlja da je brazda dublja i da je veći kut okretanja? A onda, kad se smanji otpor, poveća se brzina, pa se bolje mrvi. Hoće li to biti 10% ili 50% bolje, nije bitno, bitno je da se posao napravi bolje. Nitko ne govori da je slavonac loš, nego da probate nešto drugo. Ja sam alkara jednobraznog prodao za 500 kn, a ima ih još koliko hoćeš. Posudiš negdje, probaš...

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,290
badava meni brazda manje kad bude brzina ostala ista...neki znaju i zakaj

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,290
Jer mi je motor gotov,dušu sam mu spustil...ja ni drljati nemogu u 2. brzoj

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
To ti je tako kad nisi slušo starije :icon_madu: Riješit će se to, generalku za njega napraviš za 3000 kn.

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
Tino,to ti je 2x12 lijevi i desni u onoj tvojoj masnoj ilovačini

Najnoviji postovi

Na vrh