• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

PLUG

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Meni nekaj nije jasno. Većina piše kak je orala dublje ili najmanje jednako duboko kolika je širina brazde. Ili imate jako laganu zemlju koja se fino rasiplje ili ja ne razmem princip oranja. Nije mi jasno kak se more u težoj zemlji okrenuti brazda koja je dublja od svoje širine. More se samo nasloniti na prethodnu jer nema dovoljno prostora za okrenuti. Na nagnutom terenu sa opet prehiti u radzgen. Barem je imam takva iskustva s oranjem. Za normalno oranje bi po meni trebalo upariti dubinu i širinu. Za dubinu 20 cm, plug 10 ili 12", za 25 cm, plug 12 ili 14", za 30 cm, plug 14 ili 16" itd. Sipku zemlju koja još k tome nema na površini ništa kaj treba zaorati je druga priča. Tu je odnos lako i obrnuti.

husqvarna365

Aktivni član
Tu od
24 Sij 2013
Poruka
989
A u cemu je problem kolega,, ako nevjerujete ja cu staviti sliku da se uvjerite..Ako se Vas odgovor odnosi na mene.Istina da je veoma laka zemlja za obradu u mom kraju

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,821
Kolega ivanho ovo sto si ti naveo nema smisla!!!
Colaza nema veze sa dubinom oranja!!!

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,821
Prema tome slavonac moze orat isto duboko kao i imt 765!!
A svi znamo da nije tako!!!
Za dubinu oranja je vecinom zasluzna visina daske!!!
Da nespominjem koliko duboko vole ici leopardi 10"-12"

Draško

Dobro znana faca
Tu od
20 Sij 2012
Poruka
996
baš naprotiv iwanho je u pravu a vi ne

I ja mislim da je kolega iwanho itekako u pravu, jer znam iz vlastitog iskustva. Imam lemkena opal 90 okretač 2x12" i u težoj zemlji na dubini od 30 cm nije dovoljno dobro prekretao brazdu, naročito ako sam brazdu okretao prema brijegu, s obzirom da su kod nas parcele dosta pod nagibom, zadnaj brazda se vračala nazad. Prije tri godine sam ga proširio na skoro 15" i sad radi super, super sve zaorava, okreče brazdu.

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,821
Sve je to relativno!!!
Nisu niti svi plugovi isti!!!
Neznam koliko ste upoznati sa leopardovim plugom 12" to je plug koji voli duboku brazdu na 30cm najbolje radi!!!!

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
sve su to odokativne procjene, takvi se kod nas zovu bombaši, meni je jedan tvrdio da s imt 560 i 756 ore skoro pola metra :D:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Vidim da sam malo uzburkal duhove. :fiery: Treba malo stati na loptu.
Ne zaboravite da sam napisal da ti odnosi ne vrijede za lagane zemlje. Dakle nikome koji kvalitetno orete dublje nego šire u laganoj zemlji to nitko ne može osporiti. Pogotovo ako možete orati dosta velikom brzinom.

Možda ja, ili drugi koji se slažu sa mnom nismo nikada orali dobrim plugom :icon_e_sad:, a Vas koji tvrdite suprotno, molim da i nas upoznate koji to plugovi mogu prema brdu okrenuti brazdu u teškoj ilovači ako je dubina oranja veća od širine. :(talk):
S obzirom da sam upravo u potrazi za plugom okretaćem biti ću Vam jako zahvalan za informacije. :icon_thumright:

Evo nekoliko fotki oranja s dvobraznim plugom 8 cola. Na prve dvije je orano između 25 i 30 cm, a na trećoj 15 do 20 cm s time da je kod treće slike plug proširen na 2 x 10". To su moja iskustva.

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,821
Sve je to u redu sto govorite kolega ivanhoe ali da imate neznam kakav plug oranne ce zavisiti o sastavu zemlje!!!

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Po meni je svakako najoptimalnije orati do dubine koja je širina zahvata brazde, sve dublje u bilo kakvoj zemlji ne odrađuje posao najbolje. Plug od 14 cola na dubini od 20 cm ne radi nikako, te za takvo oranje i nije namijenjen. Zato talijani oru plugovima od 18-20 cola i do 80 ks po brazdi, ali dubinu do 50 cm.

I još nešto, ne znam je li spominjano... pročitao sam na ovoj stranici da plug ne okreće brazdu nego je naslanja. Ni ne treba okretati brazdu, samo je treba pod "pravim" kutem nasloniti, s tim da ne mislim pod 90 stupnjeva...:)

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,821
Samo kad plug naslanja brazdu tako kako ti kazes onda u proljece krene trava kao blesava!!!!
Kvaliteta samog oranja je puno losija kad brazda nije okrenita nego naslonita a i zaoravanje same mase je puno bolje a time i razgradnja!!!

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Kad pretplužnjak odradi svoje, tad nije bitno dal daska ostatak zemlje nasloni više ili manje... A i kako kaže Cabage,okrenuti ju ni ne može,osim ako se ore 10cm duboko...

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
@matozdenci

Molim te nemoj me persirati. Osječam se još stariji nek jesam. Mislim da na forumu možemo svi biti na ti, kak i priliči pravim prijateljima. :drink:

@cabage

pokušal sam jedanput prašiti strnjak 10 cm s plugom 10". Bilo je to davno i znam nije išlo dobro, ali se više ne sječam kakvi su se problemi javljali. :mur:
Ako ti nije teško, molim te odgovori kaj se događa kad se ore preplitko u odnosu na zahvat brazde. Po meni je gornja granica (u teškoj zemlji) dubina = 4/5 širine. Kolika je donja granica, odnosno koji je optimalni raspon dubina u odnosu na širinu brazde? :icon_scratch:
Kaj se tiče naslanjanja brazde, istina je kaj veliš, ali mi se čini da se uvriježilo značenje za "naslanjanje" da je brazda okrenuta za oko 105°do 120°, a kad je više od 135° onda je "okrenuta". Meni je najbitnije da mi se na nagnutom terenu brazde ne vraćaju natrag. Srećom noviji plugovi imaju pretplužnike pa oni poboljšaju zaoravanje. :smile:

Možda malo previše diskutiram, ali vjerujte da to ne radim jer želim pametovati, nego radi svog neznanja i neiskustva. Pokušavam vas na taj način potaknuti na komentiranje i dobiti što kvalitetnije informacije, odnosno što više naučiti. Više ljudi više zna. :icon_fU:
Svima koji su komentirali :(talk): moje tekstove zahvaljujem. :(clap): :icon_super:

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Kad tako plitko oreš, samo opleti po gasu. Samo će podizati i spuštati zemlju ako nema brzine.

karlo.bozic

Član
Tu od
27 Svi 2011
Poruka
703
Pa iz mog iskustva, dubina brazde bi trebala biti manja nego sirina. Recimo kod mojeg pluga 12cola, najbolje radi na 25-28cm, uz solidne deflektore i u normalnim uvjetima. Zaora 90+% mase, i traktor vuce bez muke. Al to opet sve zavisi o plugu. Okretanje ili naslanjanje brazdi je vec raspravljeno ranije u ovoj temi. To jako puno ovisi o samo geometriji pluga, odnosno spiralnosti pluznih daski po kojima brazda klizi da se okrene. Kod ovih manjih plugova za manje traktore koje svi mi koristimo, svi oni naslanjaju brazdu. Zato su vjerujem i izmisljeni deflektori i pretpluznjaci koji rade posao da otkine prvi sloj zemlje i baci ga u brazdu da ne ostane vani. To naslanjanje brazdi se jako dobro vidi kod oranja u tezim uvjetima, di je zemlja glinasta, masna i ne rasipa se. A kod rasipnih oranja, deflektor i pretpluznjak i brzina oranja daju samo dojam okretanja brazde.
Ja sam imal svakakvih oranja, i u teskim uvjetima kad mi je plug samo "naslanjal" brazdu ja u proljece nisam imal trave. Bilo je ko i inace, samo malo teze za obradit prije sjetve.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Naslanjanje brazde i nije tako loše,to kaj se bojite da će trava potjerat se rješi ako se na vrijeme zatvori brazda.
O dubini bi se dalo raspravljat,već se pisalo o tome,kisik je jako važan u razgradnji biljnih ostataka.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
U njemačkoj ili bilo gde na zapadu zvan naših granica!!!

Kontaktiraj BKL, oni imaju ljude vani i znat će gde se da nabaviti, no jedino preko njih, oni nabave, platiš i voziš.

Najnoviji postovi

Na vrh