• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pomoć pri zimskom startovanju hladnog motora

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
ne bi mu školdilo da ga nisi ni palio , sad je gotovo , jedan hladni start manje u njegovoj karijeri .

jedan podatak , plinska turbina u jednoj našoj termooelektrani , ujak je na njoj radio tako da je to egzatni podatak , projektirana je za 3 brza pokretanja /zaustavljanja , a životnij vjek joj je ohoho

Ja se s tobom slažem, to znaš.
Ali, da su ti hladni startevi tolko pogubni za motor ti bi na posel s beciklinom išel :icon_wink:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
To paljenje mu nista nije pomoglo, opet se ohladio i opet je u stanju kao i prije paljenja, aku stavis u kucu na toplo, traktor pokrijes i neka ceka proljetne radove

Ima blesavo postavljen akumulator. Za skidanje istog treba prije skinuti haubu koja ima pante sakrivene negdje na prednjoj strani, ili komplet filter zraka koji pak na sebi ima senzor začepljenosti.

Za grijanje motora mtk bi možda efikasniji bil kalorifer usmjeren prema usisu. Ovak si ga trebal pokriti nekom dekom da čim manje topline plinskog gorionika izgubiš.

Philby

Član
Tu od
21 Tra 2014
Poruka
530
Kalorifer ili jači fen. Ako ništa drugo, mnogo manje su šanse da nešto plane. :)

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,086
Nikad nisam shvatio u cemu je poanta problema tog hladnog starta ako je sve podmazano kako treba i gorivo ispravno nebi trebalo bit razlike hladno toplo, ne u toj granici da unistava motor...
Iwanho a znam da onda je slicno ko i na maxteru, al ako ga stvarno ne koristit dva zimska mjeseca onda se isplati izgubit sat vremena i maknut ga, ja sam mako kad vec i sigurno nece do 2mj palit
A na frezi nema sta izgorit na njoj sve metal trava sta je bila zapetljana u ventilator je izgorila tako da sam i to ocistio hehe

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
Krumpir, to ti je slično sportasima. Ako si primjetil oni se uvijek prije tekme malo razgibaju, zagriju, jer kad bi odmah krenuli pun gas nebi dugo izdržali.

Najbitnije je kod motora zimi ne pretjerivati s gasom dok je hladan a bilo bi dobro imati garažu ili ga predgrijati prije paljenja ali ako se nema mora se kak se ima.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
S benzinom teže pali (radi oktanskog broja).
Petrolej za rasvjetu i peći. Pa toga bi trebalo biti (kerozin za peći).

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145
Nisam nigdje vidio u prodaji petrolej , zato i pitam , neznam ni koje trgovine su za očekivati da ga imaju?

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,086
Jasan mi je taj dio ali sve je to nakon paljenja, ja sad po zimi izletim iz kuce upalim ga, traktor je u garaži i pustim ga da radi dok se ja ne spremim za van...cca 20 min i krenem normalno a inace ne nabijam gas...ali sam trenutak paljenja dok je motor hladan neznam zasto skodi motoru...onda znači da mu ne škodi samo paljenje nego općenito rad motora na hladno, a to je drugi par rukava, tu onda ni grijač ne pomogne jer on ne zgrije cijeli motor na radnu temp nego samo pomogne paljenje

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Krumpironja,
kaj si kod Maxtera skinul prije akumulatora, haubu ili kompletan filter zraka. Meni se čini da se skidanjem haube dobi bolji pristup do akumulatora, ali ne znam gdje su šraufi.

U pravu si kaj se tiče ugrađenog grijača. Ona samo ubrza paljenje smjese pa se akumulator manje iscrpljuje anlaserom, ali se zato malo potroši grijačem.
Muha je mislil na predgrijavanje cijelog motora, slično kak ti napraviš za mtk. Barem sam ga ja tak razmel. Plinski top bi za to bil zakon. Daje puno vrućeg zraka.

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Mislim da hladni start ne uništava jako motor i ostalo jer to brušenje(habanje) kad bi bilo toliko razlike na hladno onda bi i brušenje sa fleksom željeza na hladno bilo puno efikasnije nego na toplo a obratno je .:icon_scratch:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
Neznam baš, obično kad je željezo crveno teže se (ili nikako) brusi. Naravno, ovdje nije riječ o takvim trmperaturama.
Najveći problem su klizni djelovi a na vozilima su svi takvi.

putnicara

Član
Tu od
27 Velj 2013
Poruka
290
@MUHA, pitaj nekog kovača šta je vruće turpijanje, pa nek ti kaže jel brže na vruće ili na hladno

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,954
Hladni startovi motora su nešto što je sastavni dio radnog vijeka većine motora. Jako malo motora je u idealnim uvjetima eksploatacije.

Pitam se samo zar nitko od Vas ne koristi svoj traktor po zimi za čišćenje snijega s ralicom? :icon_scratch: Da je tako tada bi taj traktor morao uvijek efikasno "kresnuti", dakle preduvjeti su: dobra kompresija i podešenost paljenja motora, dobra priprema za zimsku eksploataciju (čisti filteri, kvalitetno gorivo bez vode), servisiran i podmazan elektro pokretač / anlaser, ispravan generator / alternator i ispravno zategnut njegov pogonski remen, ispravan grijač motora, dobar akumulator.

Nema nikakve prepreke da tako "spreman stroj" uvijek pouzdano kresne iz jedan ili dva verglanja, vani ispod otvorene nadstrešnice. Zamislite si samo koliko je motornih vozila i strojeva izvan ikakvih garaža i svako jutro moraju kresnuti i krešu, jer imaju ispunjene malo prije nabrojane "uvjete".

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145
A nas zeza malo ono '' ma može još'' , tako da niko na pola radnog vijeka motora nije u stanju da mu radi generalku da bi palio ''ko top''.
Malo dodatne improvizacije pa onda i polovnjaci mogu još dugo.

Svi mi znamo šta je najbolje i najkvalitetnije , ali mnogi nemožemo da to sebi priuštimo.

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Došlo doba da se mi moramo prilagoditi stroju a ne kupiti stroj kakav bi htjeli ili trebali .

Adis90

Član
Tu od
3 Tra 2010
Poruka
683
Neki dan kad bise jaci minusi -20 C,sam sa lakocom upalio traktor na "primitivno zagrijavanje" obzirom da mu njegov grijac nije bio od koristi,.dakle ispod kartera sam na pleh postavio lijepog zara iz centralne peci na nekih 3-4 min, za cudu kako je traktor upalio lagano kao da je +15,.predgijavanje motora izuzetno olaksava paljenje a nacin-metoda je tako reci toliko jeftina i prosta da svi to mogu uraditi bez po muke.

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,086
Meni se hauba drugačije otvara pa je ne moram skidat, maknem filter i to je to...ma bitno da radi i da upali, dali vergla 1min ili 5min manje bitno, mi smo generalku radili na 926 tek kad je poceo pit vise ulja nego nafte i palio na oce nas...odnosno po zimi nije ni palio heh
A kod mene i nema nekih minusa ko gore kod vas, tu je do -10 a po tom vremenu ni ne radim, jedino ako snjeg padne pa treba očistit

Najnoviji postovi

Na vrh