• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Prijenos, mjenjač, hidraulika, upravljanje, kočnice.....

davax

Novi član
Tu od
25 Svi 2014
Poruka
4
Kad imaš na sva 4 točka utege od 50 kila češ šperu vrlo rijetko upotrebit.Ja za u šumu kad izvlačim trupce stavim još 25 kila uteg odsprijeda pa ak zakopa i špera ne pomogne dosta.Šperu izbjegavaj samo na asfaltu zbog gripa a na ostalim terenima možeš i pod šperom bez problema motat sa volanom bez straha da če se nešto polomit.



sV6alGf.png


?? :D
 

dragon730

Član
Tu od
12 Sij 2014
Poruka
81
Nešto ne štima kod tebe , opis je vrlo jasan
Ako stisne blokadu a teško okreče volan to govori o stanju i ispravnosti blokade a ne o tome ima li ta osovina pogon ili ne :icon_mrgreen:

Dali si kada rastavljao mjenjač i desni rukavac i vidio kako šta se dešava kada se blokada uključi?
Mislim da nisi jer nebi govorio da ne znači da ta osovina ima pogon ako se na nju uključi blokada.
kod uključivanja blokade dva prednja kotača u isto vrijeme imaju pogon a to za posljedicu ima nemogućnost okretanja volanom .

možemo debatirati i raspravljati bez podbadanja i omalovažavanja svatko neka da svoje argumente .ja tačno znam šta i o čemu pišem jer sam to rastavljao ne jedanput.:icon_wink:
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,640
MA ti nemaš pioma kaj si rastavljao i vidio .
Ajde ti napravi jedan test , sjedni na traktor pa uključi blokadu (traktor mora biti ugašen , na ravnom , otpuštena ručna kočnica , reduktor i brzine u leru ) , e tako blokiranom okreči volan .
Probaj tako s uključenom blokadom i isključenom , kad to probaš dođi ovdje pa meni neukom i podjebanom opiši rezultate testa ?
Hvala
 

dragon730

Član
Tu od
12 Sij 2014
Poruka
81
Očemu ti pričaš ??
molimte da mi pojasniš!!!!!
Ovo šta si ti napisao zar to ne znači da obje osovine imaju pogon kada se uključi blokada.
Kada si tako pametan reci na koji se kotač uključuje blokada?
Zar se može desiti da kod uključene blokade prednji točkovi stoje a da se vrti samo zadni lijevi ? i ti kažeš da je sve jasno napisano.nešta ste pobrkali i niste u pravu i još imate hrabrosti omalovažavati mislim da ti nisi baš za neku normalnu komunikaciju.
 
Posljednje uređivanje:

dragon730

Član
Tu od
12 Sij 2014
Poruka
81
napisao je isto šta i ja samo na drugi način da bi ispao pametan a mene omalovažio daj abarth malo bolje pročitaj poruke od početka jer je rečeno da kod uključene blokade prednji točkovi stoje šta nemože biti jer je još napisao da nemože okretati volan zar to nije dokaz da je blokada ispravna i da bi se točkovi trebali okretati
 

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,427
Špera spoji levu i desnu osovinu sa time poništi rad diferenciala,a ako tanjirasti zubčanik ne dobiva pogon nema prednje vuče.Volan kod uključene špere postane tvrd ak prednji kotači imaju pogon ili ak ga nemaju.
 

dragon730

Član
Tu od
12 Sij 2014
Poruka
81
Ako prednji kotači nemaju pogon kod uključene špere onda je polomljen konusni zupčanik jer nemože pogoniti tanjurasti koji pogoni obadva kotača kada su u šperi.o tome sam želio raspravljati da vidimo zajedno šta je čovjeku polomljeno a ne se prepucavati bez imalo smisla.hvala ti abarth na fer komunikaciji
 

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,427
Šta je otišlo težko reč,treba otvorit menjač pa videt.Nadam se da nije preskup kvar.
 

dragon730

Član
Tu od
12 Sij 2014
Poruka
81
Pa ja mislim da je konusni nemoze pogoniti prve ali pogon ostaje na zadnje kotače .da je bilo koji drugi puknuo ostao bi i bez zadnjeg pogona.
A moglo bi i da su mu na tanjurastom popucali zubi.
independent javi kada otvoriš mjenjač šta je puknulo!!
 
Posljednje uređivanje:

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381
Za početak bih vas molio da malo smanjite tenzije

....
Zar se može desiti da kod uključene blokade prednji točkovi stoje a da se vrti samo zadni lijevi ?.....
Ako je sve ispravno ne može, ali tad čovjek nebi ni tražio pomoć ovdje. Ako nije može se desiti i dalje možemo pisat jedino kad i kako može

Ako prednji kotači nemaju pogon kod uključene špere onda je polomljen konusni zupčanik jer nemože pogoniti tanjurasti koji pogoni obadva kotača kada su u šperi.......
Šta ako su ocvikani vijci na tanjurastom? Šta ako je pukla desna poluosovina?

Pa ja mislim da je konusni nemoze pogoniti prve ali pogon ostaje na zadnje kotače .da je bilo koji drugi puknuo ostao bi i bez zadnjeg pogona.
A moglo bi i da su mu na tanjurastom popucali zubi.
independent javi kada otvoriš mjenjač šta je puknulo!!
Zar nebi bilo drobljenja i pucanja u takvom slučaju? Ne kažem da je nemoguće da totalno zbrije sve zube na glavnom vratilu ali dok se to desi bude dosta zaglavljivanja u vožnji.

Za početak prije bilo kakvog nagađanja i još gore šarafanja, ja predlažem da se podigne samo prednji trap, oba točka, okretanjem jednog točka drugi treba da se vrti kontra, bez ikakvog zapinjanja. Mjenjač i reduktor moraju biti uključeni. To bi značilo da je diferencijal unutra ispravan, trkači i planetari.

Kad se uključi blokada, mjenjač i reduktor postave u ler, okretanjem jednog i drugi točak bi pokušao isto ali još bi okretao i kardan prema nazad, tad podignuti i jedan zadnji točak i okrenuti nekoliko krugova.

Spustiti jedan prednji, ostaju u zraku jedan prednji i jedan zadnji, isključiti blokadu i opet okretati jedan točak, nebitno prednji ili zadnji, onaj drugi bi se takođe trebao vrtit sam preko prenosa.
U nekom od ovih slučajeva bi se kvar trebao otkriti sam.
 

independent

Član
Tu od
17 Pro 2012
Poruka
161
Nisam nikad šarafio oko TV,ali podignut ću kotače kao što edosoko predlaže. Javit ću rezultate ovdje.
 

dalmotv818

Novi član
Tu od
10 Stu 2014
Poruka
25
Re: Poteznica TV818.....

Pozdrav ekipa,

mislim da na gornjoj poteznici imam poprilično lufta ( 2cm može cijela poteznica da šeta lijevo desno) , to je inaće tako ili... Nemam baš iskustva sa Tv....
thx
 

Prilozi

  • IMG-20141115-00487.jpg
    IMG-20141115-00487.jpg
    57.1 KB · Pregleda: 261
Tu od
27 Sij 2014
Poruka
395
Kod mene ima oko 1,5cm. Nisam na to nikad obraco poseno paznju, jer mi je rijetko trebala hidraulika. I mene zanima treba li to tako ili?
 

tomo522

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2012
Poruka
699
Neznam ni ja al moj tomo 731 isto ima takav luft.Jel to mora tako neznam ni sam al mi se to nesviđa
 

ssucur

Dobro znana faca
Tu od
2 Lis 2010
Poruka
1,644
Ima i moj 731, blizu 1cm al se ne sekiram.:icon_razz::(angel):
 

jacko

Aktivni član
Tu od
4 Ruj 2014
Poruka
102
Pozdrav,

molim može netko dati hint kako se izvuče semering sa slike i konusna piksa na okretnom trnu..?
Pretpostavio sam da se s druge strane skine zeger pa izbije na stranu od kuda je slikano. Ali pretpostavka je majka za...a pa...:(handshake):
Hvala!
 

Prilozi

  • 20141121_223639_resized.jpg
    20141121_223639_resized.jpg
    13.8 KB · Pregleda: 204

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381
Ako mijenjaš samo semering nema potrebe da vadiš "konusnu piksu", samo razvali stari semering i upresaj novi. Može i tako kako si pretpostavio ali nema potrebe da izbijaš vratilo, osim ako ne mijenjaš ležajeve na istom. Treba ti nešto, namjenski alat ili neka čaura, promjera kao semering da bi ga nabio unutra bez oštećenja.
Prilikom vađenja starog semeringa pazi da ne oštetiš dosjed u kućištu;
Kad budeš montirao to sve nazad, vretenasti (vartilo pogonsko) ubaci prvo u deklo, kroz semering, pazi da ne zguliš oprugu na semeringu, i sve to zajedno ubacuj nazad, ako ne legne okreći vratilo na koje uklapa kardan......prije montiranja štiftove vrati (ima ih dva, koji centriraju deklo/poklopac na kućište), deklo treba da potpuno legne na kućište, kad pohvataš sve vijke (bez stezanja) vrati štiftove i onda steži
 

Najnoviji postovi

Na vrh