• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Prijenos, mjenjač, hidraulika, upravljanje, kočnice.....

Dubravac

Član
Tu od
31 Ožu 2015
Poruka
200
Pozz

Kod nas majstori imaju običaj, kad otvarju prednji kraj vade blokadu vani.
Te onda ubjede vlasnika da to netreba da to samo ruši traktor.
Pa da nije i kod tebe taj slučaj.
 

bodul20

Član
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
188
Edosoko - ne razumijem. Ganjam? Ovo je prvi put da sam ju taknuo u životu i očigledno je neispravna

Dubravac- iskreno nemam pojma. Povijest traktora je da ga je jedan čovjek iz istre kupio novoga iz dućana i kod njega je bio do 1996 i tada ga je kupio moj djed. Od kada je kod nas na njemu je samo djed radio (popravljao) jer je djed znao (bio je kapo dugi niz godina ili ti glavni makinista na brodovima). E sad tko je to dirao u vremenu od 1977 do 1996 ja to ne znam. A ni ne znam što je sve rađeno na njemu dok sam ja bio dijete. Pamtim stvari od cca 2004-5 nadalje (inače 93. sam godište).
Nitko ne kaže da to možda nije radilo kako treba pa je djed to jednostavno "maknuo", ali mene osobno bi to čudilo i ne vjerujem jer znam svog djed pokojnog i njemu je sve moralo štimat po špagi. Jedina stvar koja mu nije smetala je to da je traktor posvuda mastan od ulja jer citiram "di je masno od ulja i masti tamo neće biti hrđe"
Zato je moje mišljenje da djed nije ni znao da špera nije u funkciji. Ja ne znam ako je on ikad otvarao getribu. Moram malo pitat barbu (od mame brat-ujak?) da li se je ikad to otvaralo. On se ne razumije ali je znao pomoć kada bi trebalo (pridržat, dodat itd).

Što vi mislite da bi ono zavijanje u getribi i sve ostalo moglo biti povezano sa šperom ili je to problem za sebe?
 

kebirpm

Član
Tu od
31 Sij 2014
Poruka
100
Bojim se da će za otkrivanje pravog razloga "zavijanja" trebati otvoriti mjenjač i eventualno diferencijal.
Bar ja ne mogu reći razlog. Možda netko iskusniji...
 
Posljednje uređivanje:

bodul20

Član
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
188
Kaže barba da koliko on zna da getriba nije nikad otvarana.
A nona tj baka kaže da se jednom prilikom bilo dogodilo da je upalio traktor u garaži i htio krenut ali nije mogao okretat volan i da je rekao da mu je neka ručica skočila/blokirala tako nešto i morao ju je na silu gurnut jer nije htijela na ruku nikako.
E sad... možda ju je i slomio ili napuknuo pa se je raspala do kraja kroz godine. Ona se baš ne sjeća što je bilo samo zna da se volan nije htio okretat i da je bila neka ručica u pitanju.
Sad je samo pitanje kako je ta ručica tj špera (očigledno) u tom trenutku proradila. Moja pretpostavka je da tu već nešto nije bilo u redu sa šperom čim ga je on kupio samo on nikad nije otvarao getribu (po riječima barbe, ?)
Znači, drugim riječima, getriba nije otvarana posljednjih 20 godina sigurno
 

kebirpm

Član
Tu od
31 Sij 2014
Poruka
100
Kaže barba da koliko on zna da getriba nije nikad otvarana.
A nona tj baka kaže da se jednom prilikom bilo dogodilo da je upalio traktor u garaži i htio krenut ali nije mogao okretat volan i da je rekao da mu je neka ručica skočila/blokirala tako nešto i morao ju je na silu gurnut jer nije htijela na ruku nikako.
E sad... možda ju je i slomio ili napuknuo pa se je raspala do kraja kroz godine.

Ovo što se baka sječa podsjeća me na moje probleme kao novog vlasnika TV, opisano u postu #16 i #28 na ovom forumu.
 

bodul20

Član
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
188
Pročitao. Ne znam... nema druge nego sve otvorit i vidjet kakva je situacija unutra.
Btw kaže nona da ga je već imao nekoliko godina kada se je to dogodilo
 

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381
Pitam dali uopšte hvataš za pravu ručicu, doduše čim ide naprijed i van pločice to je vjerovatno ručica blokade
Što se tiče zujanja u sporoj, nešto je potrošeno na one dvije osovinice u mjenjaču, zupčanik normalnog hoda s osovinom i valjčićima ili zupčanik promjene smjera s osovinom i valjčićima. Da bi to riješio ili barem 100% provjerio potrebno je otvoriti mjenjač.
Što se tiče blokade, najjednostavnije je skinuti lijevi rukavac, izvaditi diferencijal i odatle se vidi sve u vezi blokade, spojka i mehanizam za uključivanje.
 

dragon730

Član
Tu od
12 Sij 2014
Poruka
81
Edo da bi on mogao razumjeti o čemu mi njemu pričamo on mora to vidjeti a da bi vidio kako to funkcionira mora otvoriti mjenjač.e onda neka pita šta ga zanima jer će to moći vidjeti na licu mjesta a sada objašnjavati kako radi špera mislim da nebi mogao skužiti a da ne vidi bez obzira koliko je princip jednostavan.
 

bnoki

Novi član
Tu od
16 Velj 2016
Poruka
13
zupcanik trece brzine

molim pomoc kako se vadi iglicasti lezaj iz zupcanika trece brzine kod tv 732
 

bnoki

Novi član
Tu od
16 Velj 2016
Poruka
13
Re: Tv serije 700

Dali je moguce zamijeniti kucista diferencijala u tv 732 sa zadnjeg na prednji deo traktora jer mi je blokada ostetila zupcasti deo sto uskace zupcanik blokade. Jeli on isti i jeli to izvodljivo i dali se taj zahvat isplati raditi radi tezine posla.
 

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381
Re: Tv serije 700

Koliko je oštećeno? Tek toliko da neće da uzubi ili je totalno skršeno da nema prenosa?
Naravno da je moguće zamijeniti diferencijale ali ostaje podešavanje zazora na ležajevima, i naravno ima posla da se usereš......ili da ih izmjeriš pa vratiš kako je bilo
 

bnoki

Novi član
Tu od
16 Velj 2016
Poruka
13
Tema namijenjena za diskusiju o problemima vezanim za transmisiju, upravljački mehanizam, kočnice i sve druge sklopove za koje ne postoji namjenska tema

vidio sam da sam gresku ucinio ali nisam je mogao obrisati kao temu
Pozdrav za tebe i oca prije par dana sam uzeo od Vas polugu blokade i vidio sam da ste pravi majstori a i domacini :mur:
 

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381
Početnička greška, evo premjestio sam....
Šta se na kraju riješilo s tom blokadom, nedostaje li dijelova u rukavcu? Ako možeš postavi sliku oštećenog kućišta diferencijala
 

bnoki

Novi član
Tu od
16 Velj 2016
Poruka
13
Na pola je odlomljen zupcanik od kucista diferencijala tako da je predhodni vlasnik sve povadio osim viljuske blokade, ne gine mi uzeti kuciste diferencijala . Nisam siguran dali je taj zupcanik zajedno sa kucistem ili je odvojeni dio.Vidim da ima puno posla da bi vrsio zamjenu diferencijala. I jos jedna stvar kako se okrece lezaj
NJ2205 cini mi se da srednji dio sa krunom okrece prema kucistu lezaja
 

bnoki

Novi član
Tu od
16 Velj 2016
Poruka
13
Evo jos jedno pitanje za znalce. Pocetnik sam ali se malo radi oko mehanike.Mijenjao sam par dijelova na svom tomici ali kad sam sklapao deklo mjenjaca ostala mi je jedna stvar nejasna i nelogicna.Ukljucni zupcanik koji se krece po pogonskom vratilu kada idem sa polugom u brzohodnu t j. maksimalno napred poluga mi gura ukljucni zupcanik do trostepenog zupcanika i ukljucni zupcanik nalijeze samo svojom trecinom na trostepeni z. i nemoze dalje niti je izvodjivi da moze dalje pa me zanima jeli to tako treba ili je kod mene greska.
Slika je tudja sa foruma koja je u prilogu, obiljezena je sa tackicama koliko nalijeze navedeni zupcanik
 

Prilozi

  • forumm.jpg
    forumm.jpg
    49.2 KB · Pregleda: 462

stjepko

Aktivni član
Tu od
15 Tra 2010
Poruka
225
Ta zamjena ti se ne isplati, kučište diferencijala ti je novo oko 120 - 150 KM, imam i polovno, a kao prvo sam trebao napisati da nisu ista kučišta naprijed i nazad, mada se ponekad i to desi. kod zadnjeg kučišta nemaš taj nazubljeni dio, ili je puno kraći tako da ne odgovara. A tu su i problemi oko štelovanja što je već napisano. Pozzz...
 

stjepko

Aktivni član
Tu od
15 Tra 2010
Poruka
225
Pogledat ću da li je od prednjeg ili zadnjeg diferencijala, Ne mogu ti poslati privatnu poruku nešto ne ide, Imaš tamo na piku u dijelovima za tomo vinković i kučište i moj broj telefona Pozzz....
 

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381
.....a kao prvo sam trebao napisati da nisu ista kučišta naprijed i nazad, mada se ponekad i to desi. kod zadnjeg kučišta nemaš taj nazubljeni dio, ili je puno kraći tako da ne odgovara.......
Imaš li slike tih kućišta? Prvi put čujem da su različita i nikad nisam vidio.

........Ukljucni zupcanik koji se krece po pogonskom vratilu kada idem sa polugom u brzohodnu t j. maksimalno napred poluga mi gura ukljucni zupcanik do trostepenog zupcanika i ukljucni zupcanik nalijeze samo svojom trecinom na trostepeni z. i nemoze dalje niti je izvodjivi da moze dalje pa me zanima jeli to tako treba ili je kod mene greska.......
Uključni zupčanik i poluga koja ga pomiče su pravilno postavljeni kao na slici koju si priložio; kad je ručica reduktora postavljena u položaj brzi hod uključni zupčanik dolazi do kraja vratila odnosno do ležaja.
Kako naliježe u ostalim položajima? Očigledno u položaju izbačeno i dalje ostaje uključen reduktor.
 

Najnoviji postovi

Na vrh