• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Prijenos, mjenjač, hidraulika, upravljanje, kočnice.....

dragon730

Član
Tu od
12 Sij 2014
Poruka
81
Edo da bi on mogao razumjeti o čemu mi njemu pričamo on mora to vidjeti a da bi vidio kako to funkcionira mora otvoriti mjenjač.e onda neka pita šta ga zanima jer će to moći vidjeti na licu mjesta a sada objašnjavati kako radi špera mislim da nebi mogao skužiti a da ne vidi bez obzira koliko je princip jednostavan.

bnoki

Novi član
Tu od
16 Velj 2016
Poruka
13
zupcanik trece brzine

molim pomoc kako se vadi iglicasti lezaj iz zupcanika trece brzine kod tv 732

bnoki

Novi član
Tu od
16 Velj 2016
Poruka
13
Re: Tv serije 700

Dali je moguce zamijeniti kucista diferencijala u tv 732 sa zadnjeg na prednji deo traktora jer mi je blokada ostetila zupcasti deo sto uskace zupcanik blokade. Jeli on isti i jeli to izvodljivo i dali se taj zahvat isplati raditi radi tezine posla.

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381
Re: Tv serije 700

Koliko je oštećeno? Tek toliko da neće da uzubi ili je totalno skršeno da nema prenosa?
Naravno da je moguće zamijeniti diferencijale ali ostaje podešavanje zazora na ležajevima, i naravno ima posla da se usereš......ili da ih izmjeriš pa vratiš kako je bilo

bnoki

Novi član
Tu od
16 Velj 2016
Poruka
13
Tema namijenjena za diskusiju o problemima vezanim za transmisiju, upravljački mehanizam, kočnice i sve druge sklopove za koje ne postoji namjenska tema

vidio sam da sam gresku ucinio ali nisam je mogao obrisati kao temu
Pozdrav za tebe i oca prije par dana sam uzeo od Vas polugu blokade i vidio sam da ste pravi majstori a i domacini :mur:

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381
Početnička greška, evo premjestio sam....
Šta se na kraju riješilo s tom blokadom, nedostaje li dijelova u rukavcu? Ako možeš postavi sliku oštećenog kućišta diferencijala

bnoki

Novi član
Tu od
16 Velj 2016
Poruka
13
Na pola je odlomljen zupcanik od kucista diferencijala tako da je predhodni vlasnik sve povadio osim viljuske blokade, ne gine mi uzeti kuciste diferencijala . Nisam siguran dali je taj zupcanik zajedno sa kucistem ili je odvojeni dio.Vidim da ima puno posla da bi vrsio zamjenu diferencijala. I jos jedna stvar kako se okrece lezaj
NJ2205 cini mi se da srednji dio sa krunom okrece prema kucistu lezaja

bnoki

Novi član
Tu od
16 Velj 2016
Poruka
13
Evo jos jedno pitanje za znalce. Pocetnik sam ali se malo radi oko mehanike.Mijenjao sam par dijelova na svom tomici ali kad sam sklapao deklo mjenjaca ostala mi je jedna stvar nejasna i nelogicna.Ukljucni zupcanik koji se krece po pogonskom vratilu kada idem sa polugom u brzohodnu t j. maksimalno napred poluga mi gura ukljucni zupcanik do trostepenog zupcanika i ukljucni zupcanik nalijeze samo svojom trecinom na trostepeni z. i nemoze dalje niti je izvodjivi da moze dalje pa me zanima jeli to tako treba ili je kod mene greska.
Slika je tudja sa foruma koja je u prilogu, obiljezena je sa tackicama koliko nalijeze navedeni zupcanik

Prilozi

• forumm.jpg
    forumm.jpg
    49.2 KB · Pregleda: 463

stjepko

Aktivni član
Tu od
15 Tra 2010
Poruka
225
Ta zamjena ti se ne isplati, kučište diferencijala ti je novo oko 120 - 150 KM, imam i polovno, a kao prvo sam trebao napisati da nisu ista kučišta naprijed i nazad, mada se ponekad i to desi. kod zadnjeg kučišta nemaš taj nazubljeni dio, ili je puno kraći tako da ne odgovara. A tu su i problemi oko štelovanja što je već napisano. Pozzz...

stjepko

Aktivni član
Tu od
15 Tra 2010
Poruka
225
Pogledat ću da li je od prednjeg ili zadnjeg diferencijala, Ne mogu ti poslati privatnu poruku nešto ne ide, Imaš tamo na piku u dijelovima za tomo vinković i kučište i moj broj telefona Pozzz....

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381
.....a kao prvo sam trebao napisati da nisu ista kučišta naprijed i nazad, mada se ponekad i to desi. kod zadnjeg kučišta nemaš taj nazubljeni dio, ili je puno kraći tako da ne odgovara.......
Imaš li slike tih kućišta? Prvi put čujem da su različita i nikad nisam vidio.

........Ukljucni zupcanik koji se krece po pogonskom vratilu kada idem sa polugom u brzohodnu t j. maksimalno napred poluga mi gura ukljucni zupcanik do trostepenog zupcanika i ukljucni zupcanik nalijeze samo svojom trecinom na trostepeni z. i nemoze dalje niti je izvodjivi da moze dalje pa me zanima jeli to tako treba ili je kod mene greska.......
Uključni zupčanik i poluga koja ga pomiče su pravilno postavljeni kao na slici koju si priložio; kad je ručica reduktora postavljena u položaj brzi hod uključni zupčanik dolazi do kraja vratila odnosno do ležaja.
Kako naliježe u ostalim položajima? Očigledno u položaju izbačeno i dalje ostaje uključen reduktor.

bnoki

Novi član
Tu od
16 Velj 2016
Poruka
13
nisam razumio ovu zadnju recenicu posle ? ali cu reci prije sklapanja dekla stavio sam trostepeni zupcanik do kraja i poluga maksimalno tj brzohodna i vidio sam da ne nalojeze dovoljno na trostepeni siroki zasto nebi znao . Ja ga vozim nemam nikakvih problema sve brzine imam i lerove uredno

stjepko

Aktivni član
Tu od
15 Tra 2010
Poruka
225
Imaš li slike tih kućišta? Prvi put čujem da su različita i nikad nisam vidio.

Malo duže me nije bilo, pa evo pojavih se i ja. Imam negdje slike, ali sad nemam vremena da ih tražim i postavljam. Kućišta su ista samo što je ovo kraće tamo gdje na njega ide onaj zupčanik za uključivanje blokade. Provjerio sam imam dva kučišta, mislim da su oba koja mogu ići na blokadu. Ovo kraće sam imao priliku vidjeti u zadnjem trapu transportera 1987 godište. Poz....

Evo ti slike kučišta diferencijal i koliko se može vidjeti uključni zupčanik naliježe otprilike do polovine trostepenog.
10r3e6s.jpg

2aj1irl.jpg

Posljednje uređivanje od moderatora:

dragon730

Član
Tu od
12 Sij 2014
Poruka
81
to tako mora i biti evo pa vidi otisak na trostepenom ide čak manje od polovice jer ne može dalje.
viewer.php
[/URL][/IMG]

Posljednje uređivanje:

bnoki

Novi član
Tu od
16 Velj 2016
Poruka
13
Čast Vam svaka. ja sam prvi put vidio mjenjac od tome i ostalo mi cudno to nalijeganje i po logici vidim da ukljucni nemoze dalje pa sam posumnjao na trostepeni da mi nije dobro lego.Sve sklopio i jednostavno strahujem ukljucivati u brzohodnu jer mi je stalno na umu koliko nalijeze ali sad mi je lakse ako je to tako poz.:(handshake):

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381
.....Kućišta su ista samo što je ovo kraće tamo gdje na njega ide onaj zupčanik za uključivanje blokade. Provjerio sam imam dva kučišta, mislim da su oba koja mogu ići na blokadu. Ovo kraće sam imao priliku vidjeti u zadnjem trapu transportera 1987 godište......
To si ti naletio na "jači" diferencijal, četiri trkača unutra, to kućište jeste kraće, ne samo kraće nego i unutra drugačije, odnosno od serije 800 je, ugrađivano '87. '88. ali ne u sve TV. Koliko se sjećam, nikad niko nije zdrobio taj diferencijal. Uglavnom svi stariji imaju jednaka kućišta naprijed i nazad, uostalom tako je prikazano i u katalogu dijelova, pod istim kataloškim brojem.

bnoki

Novi član
Tu od
16 Velj 2016
Poruka
13
imam orginal tominu prikolicu,neznam ko je pravi pa prije par dana puce mi poluosovina nije nesto ni jaka gdje sam zatekao dva lezaja kuglicna 6206 kad sam trazio lezajeve u prodavnici trgovac se nasmenjao i cudno mu da ti lezajevi mogu se naci na takvim mjestima.Obišao sam puno prodavnica gdje niko nije prepoznao od kojeg su vozila dobosi i pakne.Pakne se polomile i one su aluminijske i zamisli te na jednom mjestu ih nadjo ostale od stare zalihe kaze po komadu 25 KM tj za jedan tocak 50 KM tj 25 EURA. Dali je bilo pitanja prije slicno na forumu i dali neko moze prepoznati od kojeg su vozila postavljene hvala...

Prilozi

• CAM01324 (600 x 450).jpg
    CAM01324 (600 x 450).jpg
    41.4 KB · Pregleda: 316
  • CAM01322 (600 x 450).jpg
    CAM01322 (600 x 450).jpg
    39.6 KB · Pregleda: 275
  • CAM01321 (1632 x 1224).jpg
    CAM01321 (1632 x 1224).jpg
    59.3 KB · Pregleda: 230
  • CAM01264 (1632 x 1224).jpg
    CAM01264 (1632 x 1224).jpg