• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Priključci (tvornički i homemade)

sduspara

Član
Tu od
30 Sij 2010
Poruka
118
Bio u garaži nekakv španer(nemam pojma od čega, ali ima toga za kupit), i to sam malo prepravio...
A lanac bi mogao za dizanje i nošenje, ali za guranje ne!

breganabronx

Član
Tu od
15 Stu 2016
Poruka
124
Ekipa, dao sam na gajbu zavariti nosace i prilagoditi ju TV, medutim posto sam htio da je prihvat dolje nize, da gajbu mogu vislje podignuti sad ispada da prikljucak za toplink nije dobar, tj predaleko je.
Sad, da li raditi novu cijev sa navojem da produzim toplink (ne znam kakve su sile na njemu pa da ne pukne?), ili rezati donji prihvat i priblizit ga gajbi, a prikljucak toplinka spustit nize? Ili pak prikljucak za toplink izvuc 40cm?

Prilozi

• IMG_20180310_174233.jpg
    IMG_20180310_174233.jpg
    80.8 KB · Pregleda: 101
  • IMG_20180310_182825.jpg
    IMG_20180310_182825.jpg
    46.3 KB · Pregleda: 91

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Dojne prihvate prilagoditi tako da je gajba čim bliže traktoru. Po visini nek oszanu kak ti odgovara. Za gornjui prihvat imaš 2 izgledna trješenja:
1. postaviti ušice na mjesto za koje je toplink dovoljno dugačak (vjerojatno bu potrebna vertikalna veza između podnog i gornjeg okvira na gajbi),
2. Kupiti dulji toplink (npr. https://www.trgo-agencija.hr/topling-poluga-imt-533-539-fi-19-19-l-656-874-27x3.html).

Ja imam na gajbi donje štifte ispod poda, 25 cm uvućene pod gajbu. Na taj način mi gajba dođe jako blizu traktora i može se utovariti više tereta. Jedino je malo nezgodno za kopčanje. Kopčam je, za donje štifte, u polegnutu na zadnju stranu (pod stoji vertikalno), a nakon toga je prevrnem i zakopčam toplink.

WP_20160921_13_03_41_Pro by Iwan Ho, on Flickr

Posljednje uređivanje:

breganabronx

Član
Tu od
15 Stu 2016
Poruka
124
da ovo je bome zeznuto za kopčanje, ali kaj ej da je, diže veći teret. Rezao bi donji prihvat i približio ga, samo pitanje koliko ću dobiti na nosivosti? Mislim da neću puno a dosat je za*bancije. Možda bolje da samo prihvat za toplink izvućem van, prema traktoru, i spustim ga na visinu pola gajbe.
p.s. baš ću izmjeriti dužinu toplinka, čini mi se da je takav

Philby

Član
Tu od
21 Tra 2014
Poruka
530
Ja bi donje kopče za poluge stavio ispod korpe, ali da su u ravni sa stranicom. Nije nepristupačno za kopčanje, a približićeš korpu 15-20 cm traktoru. Možda ti ne djeluje mnogo, ali krajnja tačka korpe će se sa recimo 100 cm približiti krajevima poluga na 80 što je prilična razlika. Odozgo do dna bi spustio jedan U profil sa nekoliko rupa gdje će se kopčati toplink, a odgovaraće i za druge traktore ako nekad zatreba.

Rješenje da se kači daleko ispod mi se ne sviđa jer moraš isprazniti korpu za kačenje i skidanje, a nekada je potrebno odvojiti korpu samo na pola sata da nešto drugo pomjeriš ili završiš pa nastaviti dalje.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Ja bi donje kopče za poluge stavio ispod korpe, ali da su u ravni sa stranicom.
Rješenje da se kači daleko ispod mi se ne sviđa jer moraš isprazniti korpu za kačenje i skidanje, a nekada je potrebno odvojiti korpu samo na pola sata da nešto drugo pomjeriš ili završiš pa nastaviti dalje.

Točno je tak kak pišeš. S obzirom da mi na ovom traktoru nije problem podizna sila (korpa je davno rađena za Pasqualli), razmišljal sam da preselim donje štifte više naprijed. No, to za sad čeka bolju priliku, ili da me sila natjera. :icon_wink:

ssucur

Dobro znana faca
Tu od
2 Lis 2010
Poruka
1,644
Ja sam zadovoljan sa svojom korpom, visina kopčanja na korpi i traktoru tako da pri dizanju ostaje u istom položaju.

breganabronx

Član
Tu od
15 Stu 2016
Poruka
124
Kak to odredit na kojoj visini mora biti prikljucak za toplink da gajba bude u ravnom polozaju kod podizanja?
Ako je duzina toplinka 33cm, onda kopcanje za toplink mora biti 33 cm iznad kopca za poluge ili to nema veze?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Nema ti puno veze duljina treće točke, već visina od doljnih poluga do visine mjesta gdje se kvači treća točka na traktoru.
To ti se zove kategorija priključka. Na Tomeku bi trebala biti 1N.
Mjere ti pišu OVDJE.

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
I bitno ti je da su ti priključci za gornje i doljnje poteznice jednako dugačke,ti si tu doljnje izvuko a gornje prikačio za košaru,kako su ti kolege savjetovale približi donje čim bliže korpi,ako nečeš kako su kolge iwanho i philby savjetovali,onda barem onako kako je succur uradio :icon_scratch:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Napravi na vertikali 3 reda rupa po 50mm razmaka.
Tak budeš najlakše odredil koji ti položaj najviše paše.

breganabronx

Član
Tu od
15 Stu 2016
Poruka
124
Hvala vam na odgovorima i pomoci. Na kraju cu morat rezat donje klinove i priblizit :mur: Mislim rezat cu cijev i cijeli ovaj okomiti dio cijevi priblizit gajbi. Valjda ce ispast ok (ovo mi je radio bravar pa mi je zal rezat) :icon_eyes:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
ako hočeš da ide paralerno onda dužine i raznaci moraju biti isti .
Uglavnom je to nemoguče radi prednje ravne stranice košare ..a i bolje je da se malo nagne na traktor radi nosivosti , prohodnosti i još par nebitnih stvari

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Toplink je podešavajući i to treba iskoristiti za željeni položaj gajbe. Znači kod određivanja položaja kopčanja toplinka na gajbu neka podigne podizne ruke otprilike na polovicu, toplink također razšrafiti na polovicu štelajuće dužine i ušice zavariti na mjesto da gajba stoji ravno. Sve ostalo su finese. :)

Najnoviji postovi

Na vrh