• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Problemi sa el. instalacijom na TV traktorima

• Temu pokrenuo smandili
  • Datum prvog posta

swirach

Novi član
Tu od
28 Velj 2012
Poruka
12
Pozdrav,

da li je netko mjenjao original kutiju s osiguračima?
I, ako da, da li je promijenio i vrstu osigurača?

Razmišljam da promijenim i stavim ubodne osigurače (možda veće amperaže)..
Nakon berbe, moram provjeriti i po potrebi izmijeniti el. instalaciju pa sam razmišljao i o promjeni osigurača. Naime, često mi se pregrijavaju i tope kutiju....:icon_sad:

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Valjalo bi dajagnosticirati neke stvari da nebi isli previse u sirinu,,,

Jesi li mozda primjetio koji se osiguraci griju?
mislim koji je potrosac u pitanju ili se bas svi griju?

Kutija i osiguraci se mogu grijati manje-vise iz dva razloga a to su prevelika struja iz akumulatora ili losa kvaliteta zica tj. obicno je presjek manji od deklariranog,,,

postoji također i velika mogucnost da ti je ostecena izolacija pa probija na masu i radi toga trosi veliku kolicinu struje koja dovodi do pregrijaavanja,,,

ssucur

Dobro znana faca
Tu od
2 Lis 2010
Poruka
1,644
A kutija je tu sa si foruma.:icon_scratch:
21829030.jpg

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381
ja sam stavio kutiju od zastave 101, to je ustvari i tvornička ugradnja na seriji 800, svjetla preko releja i nikad problema, do tad je sprženo nekoliko IMT-ovih kutija (kažem IMT-ovih jer su namijenjene za IMT traktore a pravi ih ko zna ko)
nije uopšte bitan tip osigurača već da osigurači čvrsto stoje, da prave dobar spoj, te da su žice s kutijom čvrsto spojene
problem topljenja kutije su samo klimavi osigurači

swirach

Novi član
Tu od
28 Velj 2012
Poruka
12
Dosad sam promijenio tri kutije (sve kupljene u Primi - original) i svaki put je drugi osigurač topio kutiju.
Najsklonjeniji sam mišljenju da je izolacija negdje popustila i da ima masu pri određenim položajima u vožnji.
Mislim da mi na zimu ne gine promjena žica i pojedinih "jackova"...:(think):

motohod

Član
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
780
To ti je Bosch alternator, vjerojatno s Ford Fieste. Vidi se Ford logo na kondenzatoru. Nekome se nije dalo igrati s original Iskrinim pa je ubacio Bosch u Yugo.

Ovo ti je original od Yuga, novi tip:

yugo-alternator-14v-55a-slika-28720321.jpg

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Meni ona tri pina čak na fauvejku vleču :icon_scratch:

motohod

Član
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
780
Stare Fieste su imale isto takvi utikač.... valjda je Boschu ostalo viška VW alternatori pa su ih prodali Fordu..... :icon_eyes:

fiesta_base_engine_001.jpg

1978_Ford_Fiesta_Mk1_Race_Car_Engine_1.jpg

Zanimljivo je da su (neki modeli) Golfa i Audija benzinci iz 70-ih imali Motorola alternatore.... to je bila šaka u oko Bosch-u :icon_blackeye:
Imam doma dva ili 3 Motorolina....

alt.jpg

Ovo je Bosch... najviše zastupljen kod VW vozila u ovom dijelu svijeta. Staaaarih vozila.... :eek::

supress.jpg

pepapilar

Član
Tu od
12 Stu 2010
Poruka
271
Pozdrav svima
Evo vratila se špula sa premotavanja, probao sam je namontirati i radi dobro,
na krajevima žutih žica daje 13 - 14 volti izmjeničnog napona.
Ali....
Sad imam problema s reglerom.
Čim krenem spojiti žice od namota počnu frcati iskre, izgleda da je probio na masu.

Jel ima netko od vas unutrašnju šemu (da vidim raspored dioda u regleru)
pa da vidim što bi moglo biti,
ali sumnjam da ima pomoći, regler je zaliven i čini se da je stvar gotova.

pepapilar

Član
Tu od
12 Stu 2010
Poruka
271
Na kraju sam promijenio sve, uz prematanje špule
promijenio sam i regler.
Naručio sam poštom i stvarno je došao drugi dan.

Ugradio sam sanelov, tako mi je preporučio trgovac,
pitao sam ga kojeg od dva koja ima ljudi više uzimaju.
U konačnosti izašlo je sve skupa oko 700 kuna,
ali nisam zadovoljan.
Sad mi je jasno da su vaši savjeti bili na mjestu (oko ugradnje vanjskog alternatora).
Probao sam instrumentom vidjeti koliki je napon,
recimo onako na pola gasa, i mjerim oko 12,65 volti.
Imam osjećaj da se kontrolna lampica gotovo i ne-ugasi do kraja,
kao da stalno žmirka,
a da se potpuno ugasi samo kad nabijem jaki gas.
Ima li netko od vas ista takva iskustva
nakon ugradnje ovog tipa reglera?
Pozdrav

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381
ako nemaš para za bacanje (da imaš ganjao bi nekog skupog italijana) otkopčaj tu kontrolnu da te ne muči i živi sretno (za svaki spučaj provjeri dali ispravlja napon).....osim ako ne planiraš natovarit nekoliko pari lampi po 55W svaka

kod mene dok je bio takav sistem kontrolna se nikad nije palila bio upaljen ili ugašen motor, funkcionisalo je sve normalno, godinama nije bilo problema, nakon pet-šest godina kad oslabi akumulator zamijenim novim i opet ista priča

ugradio sam alternator iz drugog razloga a ne zato što dinama ne puni dovoljno

Hare826

Novi član
Tu od
27 Ruj 2014
Poruka
4
imam tomu 826 i pali mi na dugme. imam posebno gdje mi je kontakt i posebno dugme za paljenje. uzeo sam nov akumulator bio mi je 2 mjeseca i tomo mi nece palit, napunim akumulator onda hoce, dali moze biti da alternator nepuni ili mi je mozda jak alnaser,alnaser mi je 24 volta. HVALA UNAPRIJED

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Nit ti se akumulator puni, a niti ne može pokretati elektropokretač od 24 V. Takva kombinacija ne može funkcionirati.:(whew):

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
Ja mislim da je pogrešio,nisu volti več 2,4kw.Treba proverit osnovne stvari:ak je akum. u redu ( nema veze ak ga je menjo),pomjerit punjenje,provjerit da ga nešto ne prazni,pregledat kablove i spojeve zbog oksidacije.Po potrebi i anlaser samo čudno kad napuni aku. pali.Nešto prazni pa i ne puni kak treba-multimetar u ruke i mjeri.

Najnoviji postovi

Na vrh