• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,945
Zeleni tamić čk tablice ?
Nisam pogledao na registraciju, nije mi niti bitna.
@plus takve teme su tu škakljive, viš da nedaju da mi neki gledamo svojom očima.
Kubik drva u šumariji je 261kunu,a prodavači koji tak kupe prodaju metar drva po 500 do 600 kuna? Kam to vodi? Kam?
Ovak dragi moj prijatelj: je jeftino, ali toga ti pri nama nema. Još u veljači sam iskreno i pošteno razgovarao sa troje "važnih" zaposlenika HR šuma - naše županije. Htio sam od njih kupiti 10 kubika trupaca i moj susjed je htio 6 kubika. (Neki su vozili i vozili, ispred naših noseva.) Rekli su to je super, taman kamion i prikolica. Do dana današnjeg NIŠTA OD REALIZACIJE. Čeka ih još uvijek ako se trgnu keš lova, gotovina, nema problema, ali ja nisam stranački interesantna elita, niti sam politički podoban. Našli su naknadno na naše telefonske pozive bezbroj blesavih izgovora, ma nije bitno, moja su drva doma na sušenju od početka svibnja, spiljena i skalana. Samo da znamo kakve državne institucije imamo - uhljebništvo do bola. Sad nam više ne bi bile dovoljne "željezne zubače" da idemo ponovo čistiti HR od Dubrovnika do Bregane i od Bregane do Vukovara, ovo zlo više ne može zatrti niti atomska bomba, u svakoj je pori društva... E moj narode, imamo vlast baš kakvu zaslužujete 😖 😖 😖 😖 😖 😖 😖 😖

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
U mojoj okolici je u šumi poginulo 20-ak ljudi zadnjih 15-20 godina. Kolega iz osnovne si je prije 3 mjeseca rasjekel podlakticu, jedan poznanik je prije 2-3 godine ostal nepokretan, drvo palo na njega, 30 god., cura trudna… Svi mislimo, ma nemože se ništa desiti. Svaki 2-3x da sam u šumi se nađem u nekoj rizičnoj situaciji. A nije da stalno to radim. Odem u prosjeku jedamput tjedno. Nosil sam kacigu par puta i zaključil da mi “smeta” dok ju nisam ostavil na podu i onda je kolega koji mi je pomagal srušil bukvu na nju. Uglavnom samo je jedna slušalica ostala potrgana tak da je prošla test. 😬 Hlače nekad nosim, nekad ne. Relativno su prozračne al ipak je vruće u njima po ljetu. Za zimu su super. Uglavnom trebamo se naučiti nositi zaštitnu opremu, nije to bezveze…

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,706
hlače i čizme ja nosim redovito, kacigu sam jedno vrijeme vozio u traktoru, stavio ju par puta pa opet stajala u traktoru, pa ju premjestio u autoi sad nisam siguran da li je u autu ili u ormaru u radioni...ali nastradat je lako, problem je najveći što sa iskustvom dolazi neka vrsta ravnodušnosti prema tim opasnostima, previše sigurnost u sebe i svoje znanje a u takvim slučajevima se najprije nastrada

NikolaT55

Iskusan lik
Tu od
17 Velj 2020
Poruka
1,991
@Borisllav360, želim ti brz oporavak, uglavnom da se nadovežem na temu, imao sam i ja sličan slučaj koji su ovdje naveli kolege, jednom prilikom kada sam obarao drvo za oca od tasta je bio sa mnom njegov prijatelj, glasno i jasno sam rekao drvo će uskoro pasti, svi na sigurnom, jesmo, pogledam oko sebe, u daljinu, sve čisto, kada odjednom prilikom pada samog drveta taj prijatelj od djeda trči ispod same bukve, u onom šoku, nevjerici, nisam znao što se događa, dotrčim do njega, razbita i krvava glava, napuknuta noga, uglavnom, nisam tražio razloge što je on u tom trenutku želio napraviti, bio sam sretan da je živ. Zovem oca i vozimo ga na hitnu, hvala Bogu nakon nekog vremena oporavio se i danas je dobro. Kasnije kada sam malo sagledao situaciju, vidio sam da je jedna grana od drveta pala cca 1m od njega, da ga je ona pogodila, gotovo. Isto jednom prilikom kada smo vitlali drva, ja dajem znak kolegi u traktoru da može povući drvo, pogledam oko sebe, sve čisto i odjednom on trči preko drveta, samo on zna što je htio i zaglavi u krošnji drveta, uhvatilo mu nogu i nije se mogao izvući, ja brzo trčim do pola puta koliko mi je bilo potrebno da vidim kolegu kraj traktora da mu pokažem zaustavi vitlo, čovjek zapeo u krošnji, isto samo sreća ga spasila. Od onda sam rekao sam sebi u šumu samo sa ljudima koji imaju iskustva i prakse. Svi mi koji obavljamo različite poslove u šumarstvu trebali bi nositi zaštitnu opremu kako bi broj ozljeda smanjili na minimum. Opreza nikad dosta, to je posao koji zahtjeva i znanje i vještinu, ali nažalost ozljeda ili greška se uvijek može desiti, toga je bilo i biti će uvijek, uglavnom najčešće kada je čovjek previše siguran u sebe.

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,492
Zato ja skoro uvijek idem sam u šumu, bez obzira što mi drugi stalno prigovaraju da ne bi trebao sam ići.

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,706
Zato ja skoro uvijek idem sam u šumu, bez obzira što mi drugi stalno prigovaraju da ne bi trebao sam ići.
I ja sam isao sam dok nisam nasao decka koji mi odgovara, hoce poslusat, hoce uciti i prihvatiti savjet, kad je krenuo samnom radit nije znao skoro nista oko posla a o zraktoru da ne govorim a danas sam u njega siguran koliko i u sebe

NikolaT55

Iskusan lik
Tu od
17 Velj 2020
Poruka
1,991
I ja sam isao sam dok nisam nasao decka koji mi odgovara, hoce poslusat, hoce uciti i prihvatiti savjet, kad je krenuo samnom radit nije znao skoro nista oko posla a o zraktoru da ne govorim a danas sam u njega siguran koliko i u sebe
Ista je sada i situacija kod mene, vjerojatno sam to već i govorio, moj šogor nikada nije imao u ruci motorku, nije vozio traktor, općenito poslovi oko šumarstva i u poljoprivredi su mu bili strani pojam. Danas ima svoju motorku, ide sa mnom u šumu, sjedne u traktor, doduše, ja sam uvijek pored njega, uvijek pratim situaciju, no moram reći da brzo uči, pozorno sluša što mu kažem i nemam nikakvih problema. Čak ima situacija kada on mene pozove, kada idemo u šumu, ja sam spreman, to mi se drago vidi, da kod čovjeka postoji volja za učenjem, želja i htijenje, a kada to imaš svatko može postati uspješan radnik, nebitno o kojem se poslu radi. Ja sam sretan što ima takav pristup i volju za radom, jer kako kaže kolega tommy, danas u ova današnja vremena moraš biti sretan kada imaš takvog čovjeka, jer ga je teško pronaći.

Posljednje uređivanje:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,583
U zadnje vrijeme, barem prema pisanju na forumu, se dosta drva izvlači iz šume. Kad su ta drva rušena?

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Ja kao pomoćni profesionali šumar isto idem sam, idem sam jer morem tak. Ja ne delam puno pa meni ne igra ulogu jel bum 2 dana u šumi ili 25,meni je isto. Kad malo drv delam, htel bi više al neznam kaj snjima.Ovu godinu sam valjda 7m napravil, cca otprilike. Ja sam uvjek na oprezu, i ja rušim ono kaj mogu i kaj znam, imam velike komade al ja to rušil nebum jer me strah i gotovo, jednostavno se bojim da se ne poskližem i da ne padne na mene, ja max do 40,45 cm rušim i to ono kaj su pod bregom malo da dole i padneju. Mada mi je i onda gusto, i onda me strah, a i bojim se da se kaj ne raskoli, e onda je rokenrol, mene strah i ja priznam. Ali opet lepo mi je to sve delat i opušta me da zaboravim ove svakodnevme probleme. Sad sam došel do te situacije da imam sve debele i opasnost vreba na svakom čošku stim komadima, moral bum nekoga najti da me malo uputi ko je stručniji u tome. Mada sam imal suseda kaj mi je hraste rušil i pokazival mi malo, ali nebi se ja usudil sam nikak. Nije me sram reći da znam kad neznam. Onda neznam, mada imam sve profesionalno, pile, traktor, sajle, lance, sve ali strah je tu.

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,308
Evo i moje price iz sume, imao sam nekih 5 - 6 bukvi za srusiti u strani, neki prosjek je bio fi 50. Rekao sam sebi bum uzeo sjekaca. Uzmem frenda koji je profi sjekac i koji se svaki dan bavi time.

Srusimo sve to bez greske i kad smo to srusili ukaze se jedna lijepa trešanja, ravna ko svijeca, obrasla s skebutinom.

Reko ajmo ju ukrasti, ja ocistim oko nje i on ju krene rusiti i padne i sve pet, cekamo nekih 10s i samo smo napravili korak i doleti grana, pitaj boga od kud, mene malo strajfa, naravno od zastitne opreme ni z, a njega direktno pogodi u glavu, sva sreća, imao je kacigu sa zastitnom mrezom. Spasila ga kaciga, sva je bila razvaljena, mrezice sva potrgana, izvijena ali on nije imao ni ogrebotinu. Glava ga je boljela ali nis strašno. Jos i dan danas se pitamo od kud ta jebena grana....

Najnoviji postovi

Na vrh