ta šuma na slikama, koliko mogu vidjeti izvršen je nedavno (stručno zvani) naplodni sjek. za koju godinu tu ostaju samo panjevi (2-4 godine, između)
2ha sume 30 godisnje.
koliko bi se sume tu otprilike smjelo posjeci,te da li bi ja to smio raditi ili mora neka firma,te koliko bi se otprilike drva tu moglo napraviti.od drva ima bukve najvise,pa hrasta i graba,zemlja nije jako strma,prilaz je s ceste,pa bi volio cuti vas koji radite u sumi misljenje jer ja pojima nemam,puno hvala
pa gle, zavisi ti tu dosta stvari, starost šume, raspored stabala zbog zaklapanja sklopa krošnjama, vrsta drveća unutar šume i svega. nije tu nikakva posebna čarolija za prorjedu izvršit ako se o tome radi. pretpotstavljam da želite drvo za ogrijev, pa ako nikad nije prorjeđeno, najlakše je na taj način da se za početak uklone kojekakvi sušci, stabla rakastih debala, odnosno sve ono što bi kvalitetnijim stablima smetalo za normalan rast. zavisi ko kak i koliko poznaje šumu i šumarstvo, ali nije nitko lud u svojoj šumi skresat najljepši hrast a ostavit grbavi grab da postane sav ko živica pun kvrga.
recimo ja bi tu posjekao već navedeno, sušce, rakasta stabla i to što bi ostalo za ogrijev, hrast ostavio nek raste (npr za trupce) a grab nek ga podupire, izuzev slučaja gdje hrast prerasta grab (hrast uvjek mora biti na svjetlu sunca jer je izraziti Heliofit, vrsta koja teško preživljava u sjeni, dok grab super podnosi sjenu i samim tim sastojina hrasta i graba je najčešće susretljiva po šumama)
Ispričavam se ako je ovo ispalo kao držanje predavanja ili nečemu takvom slično.samo nastojim pojasniti.